Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Megyénket is fenyegeti jövőre a lepkeinvázió

Vagy 70 ezer hektáron okoztak idén tavasszal számottevő pusztítást az erdei gyapjas lepke hernyói a Balaton-felvidék erdőállományában és szántóföldi kultúrákban. Jövőre megyénket is veszély fenyegetheti.
Gyapjaslepke
Hét- és tizenöt évenként lehet számítani az erdeigyapjaslepke-állomány felszaporodására. Az idei mindenképpen a nagy testű, világosbarna színű lepkék inváziós esztendeje volt.

Veszprém megyében, a Balaton-felvidéken hetvenezer hektár erdőállományban és szántóföldi kultúrában okoztak kárt a lepke hernyói, fele nagyságban teljes farágást állapítottak meg. Az óriási számú lepke tojáscsomóiból rengeteget látni az erdők fáin a Bakonyban is. A szakemberek lehetségesnek tartják, hogy jövőre újra lepkeinvázió lesz, s még inkább érintett lesz megyénk.

A minap ezért rendeztek fórumot Győrságon, ahová tizenhat bakonyi és sokorói település polgármestere ment el. A gyapjas lepke által okozott kárt jó lenne megelőzni, ezért a polgármesterek fontosnak tartották a lakosság tájékoztatását.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat igazgatóhelyettese, Havasréti Béla a Kisalföldnek elmondta, idén a Sopron környéki szárhalmi erdőben több száz hektáron okozott számottevő kárt közvetve a gyapjas lepke. Az erdészeknek az az álláspontjuk, hogy az erdő egészét kell nézniük, hiszen ahogy az erdei gyapjas lepke ellen védekeznek, mást károsítanak. Idén azonban szokatlanul nagy volt a lepkeinvázió, a lepke hernyói a szántóföldi kultúrákat is károsították. A védekezést nem lehet az erdészek belügyének tekinteni.

A megyei szolgálat figyelemmel kíséri a kártevő életútját. Megállapítani azonban csak tavasszal lehet, hogy mekkora számban keltek ki a hernyók, s azután lehet rendelkezni a védekezésről. A védekezés egyébként viszonylag megfelelő eszközökkel könnyen elvégezhető: hatékony baktériumos és egyéb készítmények állnak a szakemberek rendelkezésére.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy est a beteg gyermekekért

A Győrújbaráti Rotary Club jótékony célú színházi estet szervez, amely november 5-én lesz a Bartók… Tovább olvasom