Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Megyénkben nőtt a gyerekvállalási kedv

Győr-Moson-Sopron - Szülni vagy nem szülni? – ez itt a kérdés. A döntés nehéz, a számok legalábbis ezt mutatják. Míg 1990-ben 125 ezer 679 gyermek született hazánkban, addig tavaly mindössze 97 ezer 60 baba sírt fel a szülőszobákban. Megyénkben azonban jelentősen nőtt a gyermekvállalási kedv.
A népességi statisztikákban lehangoló adatokra bukkant a Kisalföld. Még 1949-ben több mint 190 ezer apróság jött a világra, de a kétezres évektől már nem emelkedett százezer fölé az élve születések száma. Megyénk az üdítő kivétel,

Győrben tavaly csaknem megduplázódott az újszülöttek száma és mindenütt több baba jött a világra, mint az azt megelőző esztendőben.

A bizonytalankodók nem tudják, vállaljanak-e – s ha igen, mikor – gyermeket, és ami meglepő, mostanában még a vallásos asszonyok is megfontolják, megtartsák-e a magzatot. A nőgyógyász szerint vannak nők, akik munkahelyük elvesztésétől tartva döntenek az abortusz mellett.

A statisztikai hivatal adatai szerint 2006-ban Győrben 1370, Sopronban 567 gyermek született. Tavaly Sopronban 870, Győrben 2320 gyermek látta meg a napvilágot. Lehet, hogy a nyugati határszélen az aktív babavállalási kedv is hozzájárult ahhoz, hogy még nem csökkent a rettegett 10 millió alá a népesség. (2008 júliusában 10 millió 35 ezren éltünk Magyarországon.) Az igenek és a nemek közötti latolgatás okairól a szakembert kérdeztük.

Varga Krisztinának Lili nevű kislányánál, s a baba mosolyánál nincs fontosabb dolog a világon.
Varga Krisztinának Lili nevű kislányánál, s a baba mosolyánál nincs fontosabb dolog a világon.

– Magam is úgy látom, nálunk nem csökken a gyermekvállalási kedv, ez minden bizonnyal az alacsony arányú munkanélküliséggel magyarázható. Viszont a párok jóval később vállalnak babát, mint régebben – kezdte dr. Márkus István soproni szülész-nőgyógyász. – A hölgyek a legfontosabb hátráltató tényezőként a munkahelyet említik. Először biztos, jól fizető állást szeretnének, amivel megalapozzák azokat az éveket, amit aztán otthon töltenek a babával. Így mire megszerzik a diplomát és megtalálják álmaik munkáját, többnyire közelebb vannak a harminchoz, mint a húszhoz. Sokszor felteszik azt a kérdést is, mi az a legkésőbbi életkor, amikor még gyermeket vállalhatnak – mesélte a doktor.

A szakember elmondta: érdekes, de a munkahely elvesztése növelheti is a születések számát. Ha elbocsátanak egy asszonyt, előfordulhat, éppen úgy dönt, itt az alkalom, hogy megszülessen a régen várt kistestvér. Az orvos szavaiból kitűnik, a gyermekvállalás kérdésében sok minden a munkahelyen áll vagy bukik. Megtudtuk, az asszonyok többnyire kétgyermekes családmodellben gondolkodnak, és ma már nemritkán 40 felett is vállalnak terhességet. Ennek olykor a házasság megmentése a célja. Ha egyébként a hölgy egészséges, akkor nincs a késői terhességnek sem kockázata, az viszont biztos, hogy ezekben az esetekben több vizsgálatra van szükség a várandósság alatt.

A romló hazai statisztikához az is hozzájárulhat, hogy egyre több a meddő pár. Ez leginkább a környezeti ártalmak, a stressz, a rohanó életmód számlájára írható. Az, hogy a nyugati határszélen kedvezően alakultak a számok, pillanatnyi okoknak is betudható, de az kétségtelen, hogy a főváros után itt a legmagasabb az életszínvonal, ezért lehet pozitív a mérleg megyénk születési statisztikájában.

Anyaság és karrier

A demográfus szakértők úgy vélik, hogy a pénzbeli juttatásokra és adókedvezményekre épülő gyermekvállalási ösztönzés nem hatásos, sokkal jobb a környezeti ösztönzőket is tartalmazó család- és szociálpolitika. A skandináv országok vagy az Egyesült Királyság nemcsak az anyasági juttatásokban bőkezű, de a nők dolgozni is tudnak a gyerek mellett. Magyarországon pedig még hiány van a családbarát munkahelyekben, a rugalmas foglalkoztatási lehetőségekben. Franciaországban például a nők a gyermek hároméves koráig otthon lehetnek úgy, hogy tudják, utána a munkahelyüknek vissza kell vennie őket.


 

Olvasóink írták

 • 6. PrettyWoman 2008. október 14. 17:45
  „A felelőtlenség nem cigánykérdés. Jellem, meg szürkeállomány hiánya. Sajnos, Tricse is fején találta a szöget. Van aki azért szül, hogy ne kelljen munkahelykereséssel vesződnie. Csak épp arra nem gondol, hogy ha egy gyerekkel nem veszik fel, kettővel majd igen? Az én szomszédomban sem cigányok laknak. Albérlők. A seggük ki van a nyomorúságtól, büdösek, ápolatlanok, de olyan lazák, tojnak a világra. Nagyon irigylem őket, én sosem leszek ilyen. Egy egyszobás albérletbe laknak és már a második baba született. És még lehet, hogy nincs vége, hisz fiatalok. Aztán még néha jönnek "egyéb" gyerekek is játszani (a harminc négyzetméterre). Olyankor aztán van itt élet. Valaki megkérdezte a nőt (én biztos nem mertem volna ilyet kérdezni), hogy véletlen volt, vagy akarták ezt a babát (hiszen mindenki látja, milyen helyzetben vannak, januártól decemberig egy cipőben, egy gatyában, nejlonzacskóban vásárolnak, a nő néha férfiruhákban jár, stb., szappanra sem sokat költhetnek). Mire a válasz az volt, hogy nagyon várták már ezt a picit, hiszen ő mindig is nagycsaládról álmodott. Hát igen, van akinek teljesülnek az álmai, van, aki meg fizeti azokat.”
 • 5. pan.cser 2008. október 11. 18:02
  „Nem tudom kinek van igaza, de a kapuvári szülő nők semmi esetre sem okoztat ekkora többletet a két város szülészetén. Adjunktus úr nem Ön téved? A sok baba MO, a megye, a családok jövője!”
 • 4. Tundermacko 2008. október 11. 08:05
  „Arról nincs statisztika hogy ebből mennyi roma származású van?Mert engem EZ igazán érdekelne!”
 • 3. éne 2008. október 11. 07:51
  „Meg a sok szoc. pol-os gyerek!!”
 • 2. tricse 2008. október 11. 00:32
  „affenét nőtt a gyermekvállalási kedv---drága a fogamzásgátló,drága az óvszer és a gyes is jobban fizet mint a munkanélküliség:)”
 • 1. adjunktus 2008. október 10. 15:13
  „Tisztelt Kisalföld!
  Sajnos a cikk tartalma nem fedi a valóságot. Ismét egy körültekintés nélkül összehozott tájokoztatóval van dolgunk. Nem kötekedni akarok de teljes tévedés amit közölnek. A megyében ugyanis egyáltalán nem növekedett a gyermekvállalási kedv. A KSh adatai szerint a megyében 2006-ban 4350 élveszületés történt, 2007-ben pedig csak 4186! A győri és soproni hirtelen születésszám-megugrás annak köszönhető hogy 2007 elején megszűnt a kapuvári szülészet és emiatt győrbe és sopronba, ill. csornára mentek szülni a kismamák.
  http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/megy/064/gyor064.pdf
  http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/megy/074/gyor074.pdf
  http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/tabl6_01_02h.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüzes kályhamesék a múzeumban

Győr - Mesélő múzeumba várják a vendégeket a hétvégén. A cserépkályha-történeti kiállításnak otthont… Tovább olvasom