Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Megyénkben kevesen sztrájkoltak

Akadt bosszankodó hétfőn reggel a buszpályaudvarokon, de a Kisalföld Volán szerint nem egész másfél ezrelékkel növelte a társaság napi átlagteljesítményét a vasutassztrájk.

Ami most biztosnak látszik: a Hegyeshalom–Rajka vonalon felfüggesztik a személyszállítást.

Megyénkben viszonylag kevés MÁV-alkalmazott vett részt a kilenckor felfüggesztett gördülő sztrájkban, a győri, nappalos műszakban dolgozók közül például senki. De a beérkező vonatok közül több is kimaradt reggel: Komárom felől csak egy érkezett, Rajkáról pedig két személyvonat jött, gyorsvonat egy sem. Mégis inkább a közlekedők bizonytalanságát jellemezte, hogy megcsappant az utaslétszám: nem bízták magukat a véletlenre.

Az utazók többsége nem vonatot választott, a beérkező pár szerelvényről alig néhányan szálltak le. Fotó: Krizsán Csaba
Az utazók többsége nem vonatot választott, a beérkező pár szerelvényről alig néhányan szálltak le. Fotó: Krizsán Csaba


A Komáromból érkezett egy szem vonatról  csak tucatnyi utas szállt le Győrben – ez is jelzi, hogy sokan inkább másképp oldották meg a közlekedést a beharangozott vasutassztrájk reggelén.

– Pestre akartam menni, de az egy vonat, ami akkor ment volna tovább, késett. Inkább nem kockáztattam, mert semmi biztosat nem lehetett tudni a menetrendről – mondja Sebestyén Orsolya, akit a Budapestre induló busz előtt szólítottunk meg. – Azt érzem, hogy ezzel a sztrájkkal a szakszervezet csak az utasoknak okoz fejfájást, nyomást nem gyakorol a kormányra. Tavaly, a sztrájk alatt alig értem be a vizsgámra.

– Nem ástam bele mélyen magam, hogy miről is szól ez a sztrájk, inkább csak elszenvedője vagyok – mondja a mosonmagyaróvári Gáspár Gyula, szintén a fővárosba tartó busz előtt. – Óvárról közvetlenül menne vonat Pestre, de mert nem tudtam, hogy alakul a menetrend, be kellett buszoznom Győrbe.

– Majd esetleg el fogják érni, hogy az emberek átszoknak a buszra – veszi át a szót egy széchenyis egyetemista, Lőrincz Nikolett. – Csak a busszal az a baj, hogy ennyien nem férnek fel rá, most is kétszer annyian várunk, mint máskor. Remélem, indítanak majd egy másikat – fűzi hozzá a győri hallgató.

Autóbusz-pályaudvar: A Kisalföld Volán tegnap a vasutassztrájk következtében  mindössze négy pluszjáratot helyezett üzembe, s ez nem rendhagyó esemény náluk. Fotó: Krizsán Csaba
Autóbusz-pályaudvar: A Kisalföld Volán tegnap a vasutassztrájk következtében mindössze négy pluszjáratot helyezett üzembe, s ez nem rendhagyó esemény náluk. Fotó: Krizsán Csaba

Valóban indítottak, de azért nem mondható, hogy felbomlott volna a rend a buszközlekedésben. Pócza Mihály, a Kisalföld Volán vezérigazgatója szerint mindössze négy pluszjáratot helyeztek üzembe, s ez nem rendhagyó esemény a Volánnál. A teljes napi futást – 3000 buszt – tekintve ez a teljesítménynövekedés nem egész másfél ezreléknek felel meg – számítja ki az átlagot Pócza Mihály.

Említettük: Győrben például egy nappalos dolgozó sem sztrájkolt. A nevüket nem vállaló alkalmazottak szerint ennek oka, hogy éppen azok a kollégáik nem szolidarítottak, akik valamelyik érintett mellékvonalon szolgálnak. Ez Gasparik Zsolt, a VDSZSZ győri ügyvivője szerint is elszomorító, de ettől még országos méretekben nézve a gördülő sztrájkot sikeresnek véli. A szakszervezet egyébként közzétette a kormány anyagát, amelyben feltüntetik a megszüntetésre ítélt személyszállítást. Az anyag szerint ez megyénkben egyedül a Rajka–Hegyeshalom vonalat érinti, bár közvetve nyilván még a Veszprém–Zirc vonal bezárása is kihat a megye közlekedésére. Gasparik Zsolt  ismer egy másik anyagot is, ami szerint az önkormányzatok fenntartására bíznák a Győr–Zirc, a Csorna–Hegyeshalom és a Győr–Celldömölk szakaszt is. Ezzel pedig aligha garantálnák a vasútvonalak hosszú távú működését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kritika - Egy lócsiszár virágvasárnapja

A bosszú és az igazság drámája két részben a Győri Nemzeti Színházban. Tovább olvasom