Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Megyénkben hét H1N1-es megbetegedést észleltek

Információnk szerint a régióban 8, ebből a megyében 7 H1N1-influenzavírussal fertőzött beteget regisztráltak eddig. Szerencsére mindegyikük szövődmény nélkül gyógyult.

A csepeli iskolában történt tömeges H1N1 fertőzés is bizonyítja, hogy tényleg szükség lesz a lakosság 40–60 százalékának beoltására a vírus terjedésének lassítása érdekében – mondta Tamás Ferenc pilisvörösvári háziorvos, aki augusztus 14-től kezdődően elsőként oltott be több mint 200 önkéntest az Omninvest által gyártott új vakcinával.

Tamás Ferenc elmondta, hogy a csepeli tömeges megbetegedés csak részben okozott meglepetést számára. A jelek szerint a H1N1 igen virulens, vagyis az új vírust ugyanolyan könnyen átadhatja a vírushordozó a vele érintkezőknek, mint ahogy a bárányhimlő kórokozója is pillanatok alatt megbetegítheti azt, aki még nem volt bárányhimlős. A meglepő inkább az a tény, hogy a valóságban is igazolva láttuk a H1N1 ebbéli természetét - tette hozzá a háziorvos, aki szerint megnyugtató, hogy a diákok zöme 3-4 nap alatt meggyógyult.

A háziorvos beszámolt róla, hogy pilisvörösvári rendelőjében is jelentkezett egy, az ominózus csepeli iskolába járó diák, aki kizárólag tüneti terápia alkalmazásával szintén túlesett már a betegségen. Elképzelhető, hogy a fiatalok erős szervezetüknek köszönhetően gyógyultak meg pár nap alatt az új influenzából, ami egy idős, egy, vagy több alapbetegségben szenvedő emberben akár súlyosabb szövődményeket is kiválthatott volna - fűzte hozzá az orvos.

Most ismerkedünk a H1N1-gyel, így nehéz megjósolni, hogy az ősz végére várható esetleges nagy járvány idején hány embert betegít majd meg, s milyen mértékben – mondta a szakember. Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy a tanévnyitót követő első héten Csepelen tapasztalt sorozatos megbetegedések tükrében nem késő-e a tömeges oltások októberi kezdése, a háziorvos egyértelmű nemmel válaszolt.

Szerinte Magyarország a világon az elsők között tudja majd felmutatni az összes szükséges dokumentummal és tesztoltási eredménnyel rendelkező vakcinát. Ráadásul miközben van olyan ország, ahol több oltásból álló sorozat nyomán alakul ki a szervezetben a H1N1 elleni védettség, addig ugyanennek az eredménynek az eléréséhez az Omninvest oltóanyagából elég egy adagot beadni – tette hozzá Tamás Ferenc.

A felnőttek tesztoltásaival kapcsolatban elmondta, hogy a pilisvörösvári rendelőjében beoltott több mint kétszáz önkéntes kontrollja a múlt héten pénteken megkezdődött. Az utolsóként beoltottaktól legkésőbb szeptember 16-án veszik le a vért, amit egy független laboratóriumba továbbítanak. Így elképzelhető, hogy néhány napon belül kiderül: valóban olyan hatékony-e a szer, mint amennyire az előzetes kísérletekben beigazolódott.

Tamás Ferenc aláhúzta: a H1N1 vírus most megtapasztalt gyors terjedése indokolja, hogy legalább minden második ember megkapja a szükséges védőoltást. A beoltottak nagy valószínűséggel megvédhetők a betegségtől, ami egyúttal azt is jelenti, hogy nem adhatják tovább a vírust. Ezzel a módszerrel lényegesen lassítható a H1N1 terjedése, illetve jelentősen csökkenthető a megfertőződő emberek száma.

A csepeli Adu Oktatási Központ egyik intézményében a múlt heti tanévnyitó után két nappal 110 gyerek és több tanár betegedett meg új influenzában. Szerencsére senki sem szorult kórházi ápolásra.

Olvasóink írták

  • 2. info2009* 2009. szeptember 10. 21:25
    „http://welt-blog.ch/chip-sitzt-in-der-spritzen-spitze/”
  • 1. CsabaKiraly 2009. szeptember 08. 20:09
    „Egyb alkalommal (vagy egy eve) a magyar sajto vilagga kurtolte, hogy sikerult szerumot csinalni a H1N1 ellen.
    Mi tortent? Ugy tunik ujra le-egtunk a vlag elott ezzel a magyar szerummal. Meg kellene gondolni mit mondunk mert ezzel nem segitunk a magyar imazson.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az NNI vizsgálja a náci kiképzőtábor valóságtartalmát Bőnyön

Az M1 Híradó információi szerint Bőny külterületén működött az a fegyveres hungarista kiképzőtábor,… Tovább olvasom