Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Megyénkben egyelőre nem nyílik meg egyik bezárt kisposta sem

Bár az ősz folyamán több helyütt is újra megnyitják kapuikat a kisposták az országban, megyénkben erre még várni kell.

Mint arról beszámoltunk, újra megnyílt a postamodernizálási program keretében korábban bezárt kisposták közül a Veszprém megyei Küngös község postája.

Megyénkben még nem jött el a kisposták felélesztésének ideje

A postai modernizációs program 2003-ban indult, azaz ekkortól kezdődött el a 600 főnél kevesebb lakosú településeken a postai kézbesítési rendszer átalakítása.

Ez azzal járt, hogy a kispostákat bezárták, helyette mobilpostai szolgáltatást indítottak. A program országszerte több mint 600, megyénkben pedig közel 70 települést érintett.

A kisalfold.hu kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az elkövetkező hetekben, hónapokban a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Fejér megyei községekben nyitják meg kapuikat a kisposták.

Mindez azt jelenti, hogy megyénkben hasonló lépésekre egyelőre várni kell.

Újratöltésre várnak a kisposták.
Újratöltésre várnak a kisposták.

"A kisposta nem csupán szolgáltató hely, hanem közösségi tér, találkozási pont is"

"A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Posta az újranyíló postahivatalok kiválasztásánál elsősorban a lakosságszámot, az önkormányzatok fogadókészségét és a várható postai forgalmat mérlegeli. A tárca a kisposták ügyét nem kizárólag vállalati hatékonysági, gazdaságossági kérdésként kezeli.

A kisposta nem csupán szolgáltató hely, hanem közösségi tér, találkozási pont is. A postahivatalok a vidék, az egyes települések lakosságmegtartó erejének meghatározó tényezői.

A szakminisztérium és a vállalat az elmúlt időszakban társadalmi egyeztetéseket folytatott az önkormányzatok, önkormányzati szövetségek, civil szervezetek képviselőivel.

E megbeszéléseken mérték fel a korábban megszüntetett postai szolgáltatások visszaállításához kapcsolódó helyi igényeket. A találkozókon érkezett olyan jelzés is, hogy a mobilposta fenntartása több helyen megfelel az elvárásoknak.

Ezekben az esetekben a bevált, jól működő gyakorlat folytatása várható" – zárult a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye.

Másfél éve ki lehetett venni a kispostákat vállalkozásban, de nem kapkodtak értük

Végezetül, egy kis múltidézés. Alig másfél éve megyénkben is meghirdette a Magyar Posta azt a partnerprogramot, amelynek keretében bárki megpályázhatta a kisebb postahivatalok üzemeltetését.

A listán többnyire kis forgalmú, sokszor lerobbant posták szerepeltek, de az állami cég szerint ezek is biztosíthattak "tisztes megélhetést".

Összesen 65 megyei kispostát lehetett vállalkozásban kivenni 2009 elején – például Écsen, Fertőszéplakon vagy éppen Lipóton –, de az beszédes tény, hogy a vállalkozók egyikért sem kapkodtak, s alig sikerült végül ebben a formában életet lehelni egy-két kispostába.

Olvasóink írták

 • 6. annobon 2010. szeptember 10. 18:08
  „Sőt! Ilyen alapon posta is minek! A XXI. században küldjél emailt, csetelj az ismerősökkel, aztán sms, mms, csomagküldő- és futárszolgálatok, pizza házhozszállítás, stb-stb... Ki se kell mozdulnod a lakásból, csak várni a nyugdíjat. Ja, hogy nincs postás, aki hozza? Akkor bizony mégiscsak ki klell mozdulni, legalább a legközelebbi ATM-ig!”
 • 5. adamasz1977 2010. szeptember 09. 01:05
  „lobbo71!! persze szüntessünk meg mindent,a vonatot a postát mindent!! Csak megkérdem, hogy ilyen alapon mondjuk a BKV-t miért nem szüntetjük meg? több száz milliárdos a veszteségük!! Ja, az más tudom ők a városiak a falun élő már nem ember. Anikó69 jól írta, hogy ne a nyugdíjas legyen már a mérvadó. Én meg buszozhatok, vonatozhatok (ha van), autózhatok be a városba. Jó lenne ha az ostoba orbán utálatodnál kicsit tovább látnál.”
 • 4. Anikó69 2010. szeptember 07. 21:40
  „Szerintem meg nagyon okos dolog lenne visszacsinálni.Ezt díjazni tudnám attól függetlenül hogy nem vagyok fidesz párti.
  Összevissza jár a mobilposta kocsi.Hol reggel,hol délben,hol délután.Kiszámíthatatlan.
  Egésznap figyeljem ha felakarok adni valamit?
  Persze a mamókáknak tetszik a jó vágású mobilpostásfiú a kocsival és rá is érnek őt egésznap várni,lesni.
  De aki például dolgozni elmegy,az nem tud érintkezni velük,hisz csak egyszer végig futnak a falun naponta valamikor kiszámíthtatlan időben.
  Arról már nem is beszélve hogy sokszor nincs náluk még boríték sem,úgy kell megrendelni másnapra. :))))
  Újság egy-két fajta.A csomagfeladás meg kész procedúra mert általában nem jó a mérlegük vagy nincs is náluk,így máshol kell megmérniük a csomagot.Csomagszállítót általában úgy hozom valahonnét,hisz az szinte soha sincs náluk.
  Fejjel lefelé kéne lógatni azt aki ezt kitalálta anak idején hogy így legyen a falvakban.
  Ez a falvak lezüllesztése,rontása.Aki ezt kitalálta az jó böszme ember volt.”
 • 3. oaxacaca 2010. szeptember 07. 11:15
  „Nem tudom ki volt az a nagyérdemű,aki a postahivatal előnyét a közösségi térben látta,de erre az erősen elméleti érvre igen csak elfogott a kacagás. A mobil posta hihetetlen áldás, eszemben sincs visszasírni a hivatalokat. Nyilvánvalóan van egy kisebb szegmense a társadalomnak, akinek ez nem felel meg, de tökéletesség sajna nincs, a jó dolgokon viszont nem érdemes változtatni.”
 • 2. Primax 2010. szeptember 07. 08:50
  „Beszélgettem pár - idős - emberrel erről. Pontosabban : erről is.
  Azt mondják, jobb, ha házhoz jön a posta, nem szeretnek gyalogolni, kerékpározni.
  Főleg hóban, sárban, hidegben.
  Nagy Vezérünk szerint viszont szeretnek.”
 • 1. Lobbo71 2010. szeptember 07. 07:46
  „Ezt ki fogja fizetni? Mert ha jól rémlik, azért zárták be a kispostákat, mert nem érte meg fenntartani. Attól, hogy Orbán király megnyitja, még nem lesz nyereséges.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az APEH munkatársai a győri Barokk Esküvőn is végeztek ellenőrzéseket

Az APEH egy hónapig tartó, ellenőrzési akciót bonyolított le augusztus 22-éig. A régióban 18 millió… Tovább olvasom