Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Megyénk levegője is túl szennyezett

Győr–Sopron - Sopronban is, Győrben is szennyezett volt a hétvégén a levegő, Sopronban már a tájékoztatási határértéket is meghaladta a szálló por koncentrációja. Megyénk szmogja ezzel szerencsére még közelében sem jár a budapestinek, ám ha hétfőn sem lesz jelentősebb javulás, Sopronban fel kell hívni a lakosság figyelmét a veszélyre.
Az önkormányzatok akkor kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a köbméterenkénti 75 mikrogrammot, s riasztási kötelezettségük van, ha ugyanez az érték – két napig – 100 fölé emelkedik. Budapesten vasárnap azért kellett korlátozást bevezetni, mert a szálló por napi átlagkoncentrációja először csak a 100-as értéket, ám vasárnap reggelre már a 150 mikrogramm/köbmétert is meghaladta a legtöbb mérési ponton.

Győrben vasárnap 71 mikrogrammot mértek, ám Sopronban 84-et, ami már veszélyesen közel van a riasztási küszöbhöz.

Kuslics Balázs, a soproni önkormányzat sajtóreferense a Kisalföldnek tegnap elmondta: ha ismét – azaz ma – is meghaladja a koncentráció értéke a 75 mikrogrammot, akkor az önkormányzat – a jogszabályi kötelezettségének megfelelően – tájékoztatja a lakosságot. Ebben nyilvánvalóan elsőként a mértéktartóbb járműhasználatra kéri a soproniakat. Kuslics Balázs hozzátette: erre még nem volt példa, s reméljük, most sem ismétlődnek ezek a magas értékek.

Azt persze hozzá kell tenni, hogy a legfőbb „bűnös" az időjárás, amit aligha befolyásolhatunk. Jelenleg pedig egy anticiklon van a Kárpát-medence fölött, ami miatt a magasabb légrétegekben meleg levegő található. Ez megakadályozza, hogy a földközeli levegő felemelkedjen és keveredjen a tisztább rétegekkel, ezért a poros, hideg levegő földközelben marad. A szakértők szerint azonban valószínű, hogy hétfőn és kedden kismértékű javulás várható, de a légszennyezettség komolyabb csökkenésére csak a hét közepétől lehet számítani.


Miért veszélyes a szálló por?

Főként a légúti és keringési betegségben szenvedőknek kell vigyázniuk, de ártalmas lehet általában is a csecsemőkre, a gyermekekre és időskorúakra, az aktív és passzív dohányosokra, akiknek célszerű elkerülniük a nagy forgalmú útszakaszokat. A levegőben szálló por izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehéz légzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. A por belégzése a légzőszervi betegséggel küszködők állapotát súlyosbítja, különösen asztma, hörghurut esetében csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Olvasóink írták

 • 4. bunda 2009. január 17. 21:38
  „Az öntudatos autózók, akik akkor sem szállnak ki a kocsijukból, ha megfulladnak, nem gondolnak arra, hogy ezzel a magatartással maguknak és saját családjuknak is ártanak. Hiába viszik a gyereket kocsival, ott is ugyanazt a szennyezett levegőt szívja, és csodálkoznak ha beteg, allergiás és asztmás lesz.”
 • 3. tricse 2009. január 13. 20:38
  „de még milyen szennyezett volt

  a múlt héten egyik reggel kilépve a lépcsőházból a gyerekemmel együtt nem kaptunk levegőt,de komolyan

  senki más nem vette észre emberek?”
 • 2. matriné 2009. január 13. 10:39
  „Érdekes ez a "levegőben szálló por"! Vajon hol vannak a porszívó autók? Nyáron még csak,csak látni egy kettőt a városok közútjain. Ilyenkor hol vannak?
  Ha egyszer ennyire veszélyes a felkavart por, akkor miért nem szedetik össze az illetékesek és miért nem vitetik azt megfelelőhelyekre? Valahogy nincs jó gazdája a városoknak?
  Ha a háziasszonyok nem porszívóznának a lakásokba akkor ott is lehetne "szomg" riadó és lehetne a por koncentrátumra hivatkozni. Persze ilyent a lakástulajdonos nem engedhet meg a családoknál. Tehát meg lehet előzni a "szmog" kialakulását. nem eső után a köpönyeget forgatni!”
 • 1. Goldmund 2009. január 12. 21:46
  „"Azt persze hozzá kell tenni, hogy a legfőbb ,,bűnös" az időjárás."

  Fogalmazzunk inkbb úgy: életmódunkat az időjáráshoz kéne igazítani. Ha az életmód része a mindennapos autóhasználat, az néha (mint látható) nincs összhangban az időjárásal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középpontban: jelentkezés, tanulmányok, elhelyezkedés

A legdinamikusabban fejlődő hazai térség egyetemének színes oktatási tevékenységét, értékeit… Tovább olvasom