Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Megyénk a megye mellett

Győr-Moson-Sopron - Az MSZP-frakció javaslata ellenére nem vette le a napirendről, hanem tárgyalta és elfogadta a fideszes többségű Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés a megyerendszer szükségességével kapcsolatos állásfoglalást pénteki ülésén, Győrött.

Az MSZP-frakció - mint mondták - "virtuálisan kivonult" a voksolásról, azaz nem szavazott, de így is többségben voltak az igenek.

A határozatban a Győr megyei közgyűlés "hitet tesz az ezeréves hagyománnyal rendelkező magyar megyerendszer mellett", és tiltakozik minden olyan politikai irányzat ellen, amely a megyerendszer elsorvasztására irányul. A közgyűlés állásfoglalása szerint a magyar megye középszintként megfelel minden olyan feltételnek, amelyet az európai szervezetek a régió meghatározására megfogalmaztak.
"Magyarországon a régió, mint az államberendezkedés középszintje: a megye" - áll a határozatban.

A testület igényli az állami, az önkormányzati, a közigazgatási funkciók, hatáskörök felülvizsgálatát és újrafelosztását, s olyan funkciókat és hatásköröket akar, amelyeket középszinten lehet és kell ellátni.
A közgyűlés úgy gondolja: vissza kell állítani a megyei területfejlesztési tanácsoknak a területfejlesztési források feletti rendelkezési jogát azzal, hogy a megyei önkormányzatok ezeket a szervezeteket felügyelhessék. Egyúttal a kormányzati-politikai túlsúly megszüntetését szorgalmazza a testület a regionális területfejlesztési tanácsokban. Ugyanakkor kezdeményezi, hogy a megyei jogú városok lakossága részt vehessen a megyei képviselők választásában.

A közgyűlési határozatot megküldik többek között az Országgyűlés elnökének, a miniszterelnöknek, a parlamenti frakciók vezetőinek - mondta Szakács Imre (Fidesz), a Győr megyei közgyűlés elnöke.

Olvasóink írták

 • 1. load 2008. december 21. 21:00
  „"A határozatban a Győr megyei közgyűlés "hitet tesz az ezeréves hagyománnyal rendelkező magyar megyerendszer mellett", és tiltakozik minden olyan politikai irányzat ellen, amely a megyerendszer elsorvasztására irányul."
  Kár.
  Ezer éve még lóval közlekedtünk, most meg már autóval és repülőgéppel.
  A 60 milliós angliában alig 500 önkormányzat van, a 10 milliós Magyarországon meg 3.200.
  Elvileg mindegyik önkormányzatnak lehet saját hivatala, polgármestere, jegyzője és képviselő testülete.
  A magyarországi 19 megyének összesen 833 képviselője van.
  Számoljuk ki, hogy ez hány ember, mennyi fizetés, költségtérítés, pótdíj!
  Magyarországot 7 régióra osztották úgy, hogy a telepulések fejlettségi szintje közel azonos.
  Az elmaradott térségek felzárkóztatására rendelkezésre álló uniós pénzeket így könnyebb lenne megpályázni.
  De nem.
  Nekünk fontosabbak az ezeréves hagyományaink.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Freestyle-bemutató a Radnóti Iskolában

Tizenöt év alatt több, mint száz neves sportoló, olimpikon, és világbajnok volt a győri Radnóti… Tovább olvasom