Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Megyeiek a földrengés után: `élünk és ez most nagy szó´

Több mint egy hete autóban, garázsban alszik a május 20-i és a keddi olaszországi földrengés epicentrumához egészen közel élő magyar család.


"Mi élünk, megvagyunk. Most ez nagy szó. Többen meghaltak városunkban is vagy romok alá szorultak, összeomlott a házuk" – mondta el Szalai Károly, aki feleségével, Szalainé Nagy Dórával és két és fél éves kislányukkal, Tamarával – és sok más lakossal – együtt az utcán várakozott, amikor tegnap délután telefonon utolértük.

Akkorák voltak a rezgések, hogy dolgozni nem lehetett, az épületek közelébe senki sem mert menni.

Szalai Károly és kislánya, Tamara. Szerencsére lakásuk épen maradt.
Szalai Károly és kislánya, Tamara. Szerencsére lakásuk épen maradt.

Szanyi ápoló segített a földrengésnél címmel május 22-i számunkban már írtunk Szalaiékról. Lakásuk épen maradt, ám a családapa épp egy épület állványzatán állt tegnap reggel, amikor megmozdult a föld.

Szerinte nem is nagyon lehet eldönteni, hogy menekülésképp ugrott le onnan vagy inkább leesett. Nem sérült meg, de a ház, amelyet azért kezdett el felállványozni az építőipari cég, amelynél dolgozik, hogy a május 20-i rengésnél leomlott tetejét újraépítsék, most ledőlt.

A magyar férfi az utóbbi napokban Mirandolában több megrepedezett épület gerendás megtámasztásában vett részt.

Szükség van rá, akárcsak feleségére, aki a sátorba költöztetett helyi kórház alkalmazottja, bár most kapott pár nap szabadságot, mert vigyáznia kell kislányukra, ugyanis a bölcsődék, az óvodák zárva tartanak.

Hazajönni Magyarországra azért se akarnak, mert Mirandolában van mindaz, amit életükként felépítettek az utóbbi években.

Ráadásul a hétvégén már épp kezdett mindenki megnyugodni településükön, kezdtek reménykedni abban, hogy elcsitulnak végre az utórezgések.

"Hétfőn már alig voltak, erre megint jött egy 5,8-es és még három 5 feletti" – mondta el Szalai Károly és hozzátette: nagyon stresszes így várni, hogy nem tudni, meddig tart még a sorozatos földmozgás, hogy nem tudni, melyik épület omlik utólag össze a rázkódásoktól.

Korábban autóban aludtak, aztán a földszinti garázsukban, ahonnan hamarabb az utcára lehet futni baj esetén, mint az emeletről. Most már oda se mernek menni, vagy megint az autójukat választják, vagy a polgári védelem sátraiban keresnek helyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilis Győrben: júniusban fókuszban a művészet és a műszaki tudományok kapcsolata

Júniusban a művészet és a műszaki tudományok kapcsolatát veszik górcső alá a Mobilisban. Tovább olvasom