Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Megyei X-akták

Napufó a Vagongyár második világháborús bombázása után, Bakony felett lebegő fényes gömb, fényes korongszerű tárgy észlelése Veszkény és Kapuvár között – hogy csak párat említsünk az egyesek szerint megmagyarázhatatlannak hitt megyei jelenségek közül. Riportunkban nem csupán a megyei X-aktákat poroltuk le, de a Magyar UFO Kutatási Központ vezetőjét arról is faggattuk, hogy józanésszel mennyire hihetők ezek a történetek.
„Az ufóesemények véletlenül sem földöntúli esetek és még csak véletlenül sem jelentenek automatikusan földönkívüliekkel kapcsolatos incidenseket. Az esetek nagyon is a Földre jellemző események, szabad szemmel, műszeresen észlelhető anomáliák, amelyekre a földönkívüli magyarázat csupán egy lehetséges hipotézis, melyet sem tudományos, sem más érvek biztosan cáfolni vagy alátámasztani nem tudnak" – kezdte a Vasárnapinak Kriston Endre, a Magyar UFO Kutatási Központ vezetője.

„Ami az esetek érdekességét, komolyságát, vagy komolytalanságát illeti, ennek megítélése szubjektív. Nyilvánvaló, hogy kutatási szempontok alapján elsősorban azok az esetek a legfigyelemreméltóbbak, amelyek katonai pilótákhoz, rendőrökhöz, határőrökhöz, tehát hiteles szemtanúkhoz köthetők, vagy amelyek dokumentálására a külföldi titkosszolgálatok legismertebbjei, a CIA, a KGB vagy a brit MI5 figyelmet szentelt.


Legyen bármennyire meglepő, utóbbiakra bőven van példa. Elég csak a CIA honlapján a titoktartás alól feloldott dokumentumok között az UFO+Hungary szavakra keresni. Érdekességként említem azt is, hogy az Egyesült Államok légierejének ufóarchívumában nyilvántartott több tízezernyi akta közül az első tízben szerepel egy szintén magyarországi ufóeset" – folytatta Kriston Endre.

Narancsos gömb, rejtélyes fehér fény

A Magyar UFO Kutatási Központ honlapjának (www.ryufor.hu) archívumában jelenleg közel 1000 év több mint 1700 megmagyarázhatatlannak hitt, magyarországi észlelés lelhető fel. Az első országos feljegyzések a középkorból származnak, pontosan 1022-ből, amikor is az égbolton két napot véltek látni őseink. Szűkebb pátriánkból a legkorábbi eset a második világháború végére, a Vagongyár bombázása utánra tehető: a szövetségesek vadászgépeinek elvonulását követően a győri szemtanúk napufóra lettek figyelmesek.

A pápai korong
1989. november 24-én pulzáló fényre és korong alakú objektumra lettek figyelmesek a Pápa környékén élők, számos magyar ufóhívő szerint ezt az esetet az akkori katonai vezetés eltussolta, s MíG 21-es vadászgépeket küldött az objektum megsemmisítésére. Noha az ominózus napon valóban bombázók gyakorlatoztak a légtérben, a csillagvizsgálók szerint az a nagyon egyszerű dolog történt, miszerint ha különösen tiszta az ég, akkor a kicsi anyagszemcsék felizzanak a Föld légkörében, s azok fényes jelenséget okoznak.
Ezt követően évtizedekig nem történt semmi megyénkben ufóügyileg – a RYUFOR alapítvány krónikái szerint megye közeli esetekről azért beszámolhatunk; 1954-ben ködös diszkoszt láttak Zircen, 1970-ben árnyékembereket Pápán, 1981-ben pedig vörös gömböt Kisbérén –, majd 1987-ben a szakértők szerint megmagyarázhatatlan állatcsonkítások borzolták a kedélyeket Dénesfán.

A RYUFOR honlapján a Vasárnapi összesen harmincnyolc megyei esetet számolt össze, a teljesség igénye nélkül ezek közül válogattunk. 1989-ben a Hűség városában narancs színű gömbre, 1992 májusában Mosonmagyaróváron nyíl alakú azonosíthatatlan repülő tárgyra, 1993-ban a Bakony felett lebegő fényes gömbre, s ugyanebben az esztendőben Mosonszentmiklóson érthetetlenül megbarnult falevelekre figyeltek fel a helyiek. A legtöbb megmagyarázhatatlan esetre Győrben és Sopronban került sor, de Abdáról, Bakonyszentlászlóról, Beledről, Dunakilitiről, Lövőről, Nagylózsról, Tétről és Veszkényről is származnak feljegyzések a Magyar UFO Kutatási Központban.

A legufógazdagabb év 1996 volt megyénkben, ebben az esztendőben Győrből három, Sopron két esetet regisztráltak az ufóvadászok, szerintük akadt köztük repülőt követő és megzavaró szivar alakú ufó, valamint rejtélyes fehér fényforrás is. Az utolsó nagyobb publicitást nyerő esetet Czanik Csaba soproni író hozta nyilvánosságra, aki 2003 áprilisában kislabda méretű, fényes, korongszerű tárgyat észlelt Veszkény és Kapuvár között, melyet le is fotózott.

30-50 észlelés

Fénykép ide vagy oda, jelensorok írójának tapasztalatai szerint az emberek meglehetősen szkeptikusak az ufójelenségekkel kapcsolatban – mindezt Kriston Endre másképp látja. „Tavalyi egy országos közvélemény-kutató intézet kimutatta, hogy a magyarok fele hisz a földönkívüliekben. Mint ahogy arra is fény derült, hogy minden negyedik honfitársunk szerint léteznek ufók" – közölte Kriston Endre, majd hozzátette: „hazánkban évente 30-50 olyan észlelés történik, amelyre nincsen tudományos magyarázat".

Roswell titka
A világ leghíresebb ufóhelyszíne az amerikai 51-es körzet. A katonai légibázis a nevadai Roswell közelében fekszik. A hely 1947. július 8-a óta világhírű: az újságok ekkor kürtölték szét, hogy repülőcsészealj zuhant le a bázis közelében. Az amerikai hadsereg szerint azonban csupán egy meteorológiai ballon maradványait találták meg. Tavaly Buz Aldrinnek, a Holdra másodikként lépő egykori űrhajósnak sikerült kicsit felrázni kijelentésével az ufók utóbbi időben hanyatló népszerűségét. Aldrin úgy nyilatkozott, hogy „az Apollo 11 misszió alatt ufók követték".
Olvasóink írták

 • 9. Rékababa 2008. október 22. 09:56
  „Nagy cucc.UFO vagy nem UFO.Az embernél nincs undorítóbb faj.Tönkre tesszük a földet,megöljük embertársainkat és gyermekünket,kínozzuk az állatokat.Hát nemtom ránk férne egy kis "Függetlenség napja"
  Ha véletlen jönne is egy UFO az ember tuti kinyírná és megnézné milyen is belül.
  Én meghívnám sörözni.De az Én vagyok.
  "És hirdessük a békét macskák és egerek között."(Simpson család)”
 • 8. Jóvér Kálmánné 2008. június 10. 15:34
  „2007 augusztus 11.-én éjjel 0 óra 30 perckor a lányommal ültünk a tereszon, beszélgettünk és a szomszéd kert fölött, az égen, a csillagok alatt megjelent egy köralaku fémes színü csészealj szerű valami. Keskeny oldala is volt ablakait nem láttunk, közepes gyorsasággal haladt a saját tengelye körül körkörösen mozogva.
  A földről nézve kb 1 m-es átmérője lehetett, nyílván nagyobb volt, de a távolság miatt mi ennyinek láttuk. Szép tiszta égbolt volt, a csillagok megvilágították és fémesen csillogot.
  Mi annyira meglepődtünk, hogy szinte leblokkoltunk és nem is nétük meg, hogy a kertünk fölött elhaladva merre ment és meddig látjuk. Furcsa érzés volt. Azóta is tanakodunk, hogy mi lehetett. Vagy mi voltunk kiválasztottak, hogy láthattuk?”
 • 7. sdfasfzjg 2008. február 22. 08:50
  „Muszáj már a MIG-et is hosszú i-vel írni? Meddig süllyedtek még? Anno a fele bagázs megbukott volna nyelvtanból!!”
 • 6. ufó figyelő 2008. február 07. 15:37
  „Mult héten három ufót láttam,versenyeztek az éjszakában.
  Annyira felhős volt nem tudom ki nyert?
  Nem látta valaki?”
 • 5. sahó bá 2008. február 03. 16:14
  „Azt beszélik erre mifelénk, hogy Fertőendrédnél, ahol a régi russzki lőszerraktár volt van egy kapu, ahol átjárnak az ufók. Itt egy csomót láttak már. Erről tud valki valamit?”
 • 4. paintmarke 2008. február 03. 15:44
  „Mielőtt mindenki rosszul értesült lenne, közlöm, hogy Roswell nem Nevada államban, hanem Új-Mexikóban található.
  Forrás: Ufók és harmadik típusú találkozások (Ventus Libro Kiadó, Bp.)”
 • 3. kapufa 2008. február 03. 14:15
  „Nekem kivették bal vesém. Szemét kis népség. Azóta félóránként hugyozok.”
 • 2. zzz 2008. február 03. 13:59
  „Akkor hiszem el ,hogy vannak idegenek, ha leszállnak előttem és bemutatják nekem az útlevelüket.”
 • 1. pillango 2008. február 03. 11:13
  „péntek este úgyszintén volt valami az égbolton.Úgy nézett ki mintha egy nagy utas szállító repülőgép lett volna.De szögváltoztatásban nem fordul egy gép sem,és nem megy egyszer előre,egyszer hátra.És 40fokos szögben elhúz.Utána pedig ezüst színben jött visszafelé.félelmetes volt.A falut nem írom,de a Bakony lábánál történt ,este 9-körül”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa, Magyarország és a megye is öregszik

Tizenhat év alatt közel huszonnégyezerrel nőtt a nyugdíjasok száma a megyében. Míg 1990-ben 98 ezren… Tovább olvasom