Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Megyei útviszonyok kontra osztrák utak - a közútkezelő is megszólalt

"Van különbség az osztrák és a magyar oldalon található szakaszok útbesorolása között, de ez nem jelenti azt, hogy ne végeznénk el időben a megfelelő munkákat" - írta a közútkezelő.
A Megyei hóhelyzet - Minden út járható cím cikkünkben foglalkoztunk az osztrák-magyar határon átvezető utakkal, ezzel kapcsolatos hírekre az alábbi részletes tájékoztatást adta a Magyar Közút Nonprofit Zrt:

"A hétvége folyamán csak Győr-Moson-Sopron megyében 39 útszakasz vált időszakosan járhatatlanná a nagyon intenzív havazás és a rendkívüli erejű szél okozta hóátfúvások miatt. A rendkívül helyzetre való tekintettel Győr-Moson-Sopron megyébe több hómarót és hóekét is átcsoportosítottunk a hatékonyabb munkavégzés érdekében. Ugyanakkor egy ütemtervet és stratégiát is ki kellett alakítottunk a rengeteg feladat miatt, amely alapján a megyében a legtöbb gépet a határállomásokhoz vezető főutak járhatóvá tételére vezényeltük át (84-es főút Sopron, 861-es főút Kópháza, 150-es főút Rajka és 14-es számú főút Vámosszabadi), mivel azt szerettük volna elérni, hogy a belépő nagy kamionforgalom biztonsággal mehessen a tervezett útvonalán, elkerülve a nehézgépjárművek keresztbefordulását, megcsúszását, ami újabb torlódásokhoz vezetett volna. Egyébként ezen főutak már vasárnap is nedvesek, sónedvesek voltak a folyamatos munkavégzésünknek köszönhetően, nem volt különbség a határ két oldalán.

A főutakon elvégzett feladatokat követően tudtunk a megye kevésbé forgalmas mellékúthálózatára koncentrálni. Az elsődleges célunk az volt, hogy a forgalmas főutakat, főbb útvonalakat, mellékutakat, vagyis azokat az útszakaszokat tegyük járhatóvá, amelyeknek fontos úthálózati szerepe van. A rendkívüli helyzet ellenére szombat estére az összes elzárt települést ki tudtuk szabadítani a megyében a hó fogságából, illetve vasárnapra az összes járhatatlan út is járhatóvá vált. Ugyanakkor vasárnap és hétfőn is azon dolgoztunk, dolgozunk hogy a járhatóvá vált útszakaszokat szélesítsük és még biztonságosabbá tegyük.

Általánosságban elmondható, hogy a téli időszakban a hóeltakarítási munkákat először a legforgalmasabb fő- és mellékúthálózaton végezzük el, majd az alacsonyabb forgalmú összekötő és bekötő utakon. A havazás elállta után 24 órán belül az összes útszakaszunkon elvégezzük a szükséges munkákat. A dunántúli területeken, ott is főleg a hóátfúvásokban érintett térségekben gyakorlatilag múlt hétfőtől a mai napig folyamatosan dolgoztak munkagépeink, megállás nélkül. Ezalatt a több száz munkagépünk (csúcsidőszakban több mint 600 gépünk dolgozott egyszerre az utakon) csaknem 29 ezer munkaórát teljesített, ezalatt 25 ezer tonna sót, 32 tonna kálcium-klorid oldatot, 353 ezer liter kálcium-klorid oldatot és 4800 tonna érdesítő anyagot juttattak ki az utakra. A saját gépeinken kívül a bérelt gépeket is az utakra rendeltük, illetve országos átcsoportosításokat is végeztük a saját gépparkunkon belül, vagyis teljes kapacitással dolgoztunk.

Egyébként van különbség az osztrák és a magyar oldalon található szakaszok útbesorolása között, nálunk például a videón szereplő út alacsonyabb szolgáltatási kategóriába tartozik, de ez nem jelenti azt, hogy ne végeznénk el időben az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának megfelelő munkákat."

Az említett videó és előzmények >>

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. rubeola 2013. február 12. 15:00
  „Az osztrákoknak az az út is fontos, mert letakarították. Nincs rajta mit magyarázni, a képek önmagukért beszélnek.”
 • 71. oxana 2013. január 27. 18:34
  „70. Le a kalappal. Sok sikert!”
 • 70. viryg 2013. január 26. 23:54
  „Én 100 ezret 21 munkanappal hozok össze és nem szart merek. Lehetne jobb is de inkább ez mint a semmi vagy minthogy az adófizetők pénzén élősködjek. Gürcölök tovább majd csak eljön az én időm is egyszer....”
 • 69. zoltee 2013. január 23. 23:35
  „Én is jártam az említett útszakaszon. Nem érdekel a duma, a mellébeszélés. Én nem vagyok az a "sógorokra mutogató, bezzeg idaátozó" típus, de ezen én is felhúztam magam. Botrány volt Fertődről Pamhagen-Andau útirányon át Jánossomorjára eljutni, különösen az Andau határszakasztól Jánossomorjáig vezető út volt borzasztó.

  És nekem ne jöjjön senki a különböző besorolással. Jánossomorja VÁROS, amelynek a fő utcája gyakorlatilag nem hókásás, hanem tiszta hó volt, sár, elég vastagon és kiszámíthatatlanul.

  Borzalmas...”
 • 68. Imre82 2013. január 23. 13:06
  „Elolvastam a hozzászólásokat, arra föl írtam az enyémet. Elhiszem, hogy fáj neked. Azért írok hozzáállásról, mert én láttam a külföldit is. Meggyözni nem akarok senkit semmiröl, nem akarom igazolni se magam, nem én bizonygatom, hogy mennyit keresek mennyi idö alatt :) ´”
 • 67. Alpokalja 2013. január 22. 22:23
  „Tanulj meg olvasni kisfiam! Menj vissza, keresd meg a "szmájlit" a hozzászólás végén. Egyébként te vagy az, aki már a sokadik hozzászólásban fröcsögsz, hogy igazold magad. Valószínűleg téged hajt a bizonyítási kényszer. Tipikus magyar mentalitás? Tipikus kint dolgozó mentalitás, hogy ezzel állsz elő. Következő lépés a bezzeg Ausztriázás lesz. :) Előbb-utóbb mindenki átesik a ló túlsó oldalára. A gond a te fejedben van, amikor arról írsz, hogy mi van az emberek fejében itthon. Többnek érzed magad, csak mert "ajróban" keresel. Olvasd el a 46-os hozzászólást, hasznos lehet.
  A savanyú szőlőt is úgy ismételgeted, mint valami mantrát. Szüretelő idénymunkás vagy? Schwarzarbeiter?
  Irigy rád a Mári néni térdekalácsa. Sosem érdekelt, hogy másnak mije van. De hogy ne tudj elégedetten aludni: a nettó 100.000 egy jobb hónapban 4 munkanap alatt megvan. Rosszabb hónapban max. 7 munkanap. A céljaimat elértem, amit szerettem volna, mindenem megvan. A gyerekeim semmiben nem szenvednek hiányt. Biztos, hogy mindig lehetne szebb, jobb, több, de nem megy semmire vele az ember, ha telhetetlen és összeomlásig, nyomorúságig hajtja magát a pénzért. Egyszer majd rájössz, csak nehogy késő legyen! Az meg végképp nem hiányzik, hogy a "született osztrák" török is lenézzen vagy olcsóbban dolgozzak pusztán azért, mert nem vagyok osztrák. Szeretem amit csinálok, megélek belőle, a rászorulóknak is tudok adni időről-időre, az adómat tisztességgel befizetem abban az országban, ahol élek, a jövedelmem tiszta és legális. Nekem ennyi elég a boldogsághoz és a nyugodt élethez.”
 • 66. Imre82 2013. január 22. 19:31
  „Szó sincs arról, hogy alázni akartalak volna benneteket, ti azt már megtettéktek a hozzászólásotokkal. Jól mutatja a jó öreg magyar mentalitást. Ahogy olvastam azokat, csak egy régi vicc jutott eszembe. Egy szakadt punk odaszól a kalauzhoz, hé öreg mikor indul ez a budi? Válasz: hát amikor megtelik ilyen <moderálva>okkal mint te!

  Tipikus magyar mentalitás, ami jól mutatja, hogy itthon mi a gond az emberek fejében. Más többet keres? Savanyú a szölö mi? Ha hazaviszed 15 nap alatt a 100e -et, akkor azzal vigasztalod magad, hogy más szart mer 400 ért?

  Ha lenne fogalmatok mi megy a fricceknél, akkor tudnátok, hogy az ott dolgozók többsége pontosan ugyanazt a munkát végzi, mint ti itthon, csak 100.000 et nem 15 nap alatt keres hanem egy hét alatt.

  Jól megy a sorod itthon? Zavaró, hogy más is keres annyit ugye? Na jójó, de ő rabszolga, ebből áll az önnyugtatás?

  Van ám olyan is, hogy bolti eladó, festő, autószerelő, villanyszerelő, orvos, kőmüves és irodai munkás hello!

  Kimehetnék, megcsinálhatnám, haverom ismerőse többet keres.... tudjuk tudjuk, ez maradt nektek, meg a szölö ami savanyú.”
 • 65. oxana 2013. január 22. 17:08
  „62. Alpokalja Örülhet, hogy nincs rászorulva a kinti munkára. Senki se hagyja ott a családját szívesen, de ha a körülmények rákényszerítik? Egy jól megfizetett, becsületes munka, amit az ember örömmel végez el, keveseknek jut. Mindenesetre jó olvasni, hogy Önnek ez sikerült. Biztos nem volt könnyü.”
 • 64. Mankapunka 2013. január 22. 17:01
  „Imre

  Ez sok mindentől függ,ki mennyit melózik 100 000 Ft-ért. Én kb. könnyű 15 munkanap alatt megkeresek annyit,és nem kell budibúvárnak lennem.

  Mondom,könnyed,nem fizikai munkával.”
 • 63. 01010 2013. január 22. 16:34
  „55. méz-ing 2013.01.22. 09:04
  Egyetértek Önnel”
 • 62. Alpokalja 2013. január 22. 16:18
  „Jó helyen kapisgálsz az adóforintokkal. Éveken át nem kellett SZJA-t fizetni a minimálbér után, nagyon sokan feketén tették zsebre a fölét. Az hiányzik a kasszából. Én akkor is szuperbruttósítva adóztam. Kimehetnék Ausztriába, 2500-3000 EUR-ért, de a családom többet ér. Nem vagyok a bank albérlője a saját otthonomban, ki vannak fizetve az autóink és nem nyögöm a CHF-et. Azzal meg gondolom alázni akartál, mint Nemecseket, hogy kis betűvel írtad a nevem. Nőjj fel a 82-es születéseddel...”
 • 61. oxana 2013. január 22. 15:53
  „60. Osztom véleményedet.”
 • 60. Imre82 2013. január 22. 13:14
  „Kicsi alpokalja, meg manukapapa az igazi rabszolga az, aki nettó 100.000 huf ért melózik, csak szar beismerni.
  Itthon a boltokban nem az vásarol terméket, meg vesz igénybe szolgáltatást, aki itthon rabszolga, hanem az aki a fricceknél. Igenis legyen tiszta a határhoz vezetö út, bár a minimálbéres adótokból nem is csoda, hogy nem telik rá. Na de mindegy is, addig jó, amig ti vagytok irigyek ránk.”
 • 59. kanga64 2013. január 22. 10:49
  „Én még emlékszem azokra az időkre az "átkosból", mikor teherautóra rakták a havat Győrben és a Mosoni-Dunába öntötték.
  Lényeg a lényeg: sok nappal a havazás után se közúton, se városban nem lehet közlekedni normálisan. Az illetékeseknek nem ártana elgondolkodni ezen, ha már szeptemberben büszkén kijelentik, hogy felkészültek a télre. Csak a havat felejtik el belekalkulálni rendre... Pedig baromi sok pénzt felvesznek a felső vezetők sikerdíj gyanánt évről-évre. Abból talán arra is futná, hogy a hóeltakarítást megoldják, nem?!”
 • 58. pancser 2013. január 22. 09:54
  „50. BsBe 2013.01.22. 06:47
  Nekem is a tisztára pucolt kapubejárathoz tolják a havat a hótolók. Ha még esik 20 cm akkor rám fog omlani az udvaromban , meg az általam takarított járda melletti hófal stb. Túl fogjuk élni, nem szidok senkit, legfeljebb az időjárást.
  Bekukucskáltam néhány autóba az egyik áruház előtt, kb. a felében ott volt a hólapát, ők tudják, hogy a hóval küszködünk. Tesszük amit éppen kell.
  Az utak havasak, de járhatók, nem is volt a városban járhatatlan út. Az óvodába, bölcsődébe is eljutottunk és vissza is. Arról nem tehetek, ha egy-két anyuka elfelejtette, hogy árok van a bölcsi előtt és belement, ott már a hólapát se segített, csak 3 erős férfi ereje. Ez van, tél és sok a hó. Bosszankodunk, a parkolási nehézségek ilyenkor a sok hó velejárói. Halasztom a bevásárlást, ha meg nem lehet, még mindig találtam parkolót valamelyik áruház előtt.
  Te is azok közé tartozol, aki azt gondolja, hogy illik szidni, sőt kötelező a szolgáltatót, aki nem áll be a kórusba az a cég vezetője alkalmazottja lehet csak. Se ingem se gatyám a VÜF, de nem a lógósok gyüldéje az a cég sem, hanem dolgoznak, szerintem legalább olyan színvonalon mint ahogy te! Hibák, téves döntések persze lehetségesek ott ahol emberek vannak.
  Nem áll fenn semmilyen katasztrofális hóhelyzet, az időjárás persze produkálhat ilyesmit, olyat hogy 10 VÜF se tud napokig rendet teremteni.”
 • 57. Hoho30 2013. január 22. 09:23
  „Üdvözlöm a kedves Közútkezelőt!
  1. Ma kedd van. Szombat óta nem volt komolyabb mennyiségű hó. A kópházi határátkelőnél az út közepén lévő hó olyan magas hogy eléri az autóm alját... arra 1 db hótoló nem járt arra. Büszkék lehetünk. Aki beér az országba egyből láthatja a minőségi különbséget.
  2. "Nem ülök autóba". Örülök, hogy ilyen sokan vannak, akiknek az autó csak "vasárnap, templomba menni" kell.. Sokaknak munkaeszköz...”
 • 56. Alpokalja 2013. január 22. 09:05
  „#53. iparos:

  NEM!
  Tegnaptól mehetnék, tavalytól mehetnék, de nem szeretnék.”
 • 55. méz-ing 2013. január 22. 09:04
  „Az előző cikkhez sem szóltam hozzá és ehhez is csak azért hogy egy picikét a sok sok fanyalgónak azért egy picikét megvilágítsam másik oldalról is a világot.

  Szóval... az osztrákok utjainak a minősége is más, mint a magyarok utminősége. Ha valaki átmegy a Kisalföld által jelzett Albertkázmérpusztán akkor nyáron is látja a különbséget!!!
  Persze most mondhatnánk, hogy "akkor miért nem csinálták meg a közutasok"...
  No de nem az a kérdés, hogy most miért nem csinálták meg, hanem az, hogy az elmult 40 évben de a 22-ben miért nem csinálták meg azt az utat??? Nem a most legeladósodottabb időben egy negyedrendü utat miért nem csinálnak meg, hanem amikor konjunktúra volr meg a körforgalomból körforgalomba vezető utakat meg a sok sok fekvőrendőrépités helyett miért nem csinálták meg ezeket az utakat??? Akkor pl a Kisalföld miért nem arról cikkezet, hogy a körforgalom miatt a kamionok a tüzoltók stb nem tudnak közlekedni, a fekvőrendőrök miatt meg a mentők pl nem tudják szállítani a gerincbetegeket, és mindezen hihetettlen fontos beruházások helyett a most kritizált utszakaszokat miért nem fejlesztették??? Személy szerint ki ezekért a felelős???
  No aztán ott van a hóeltakarítás ára is. Adót persze senki nem akar fizetni, de ha 10 évente egyszer van ilyen hóesés akkor aztán varázsütéste tisztuljon meg az ut...
  Na´ szóval negatív véleményt szítani a legkönnyebb...”
 • 54. nagyonfááj 2013. január 22. 09:00
  „Én meg azt üzenem a közútkezelőnek, hogy az állam amit beszed az üzemanyaggal, teljesítményadóval stb-stb......abból nem a főnököknek kéne tollasodni, hanem ténylegesen az utakra kéne fordítani, mert itt nem az történik....és ez már fix!!! Egyébként meg annak is utánna kéne járni kedves közutas főnökök, főnököcskék (és nem a meleg irodában vagy otthon üldögélve balfax sajtóközleményeket fogalmazni!!!), hogy miért van az, hogy felemelt tolólappal jönnek, mennek a hóátfúvás kellős közepén a hótolók.....tán fizetnek üzemanyagmegtakarítást vagy utánna a maradékot ki lehet szippantani a tartályból??? Most nem videóztam, mert az útviszonyokkal küzdöttem...de legközelebb, ha törik, ha szakad megteszem....habár a magyarázatot úgyis meg fogják rá adni, a nekik megfelelő formában!!!!”
 • 53. iparos 2013. január 22. 08:52
  „33. Alpokalja 2013.01.21. 17:03

  Ha azt mondanám neked, hogy holnaptol jöhetsz hozzám dolgozni , ki jönnél ?”
72 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes éjszakai parkolás Győrben

A győri "akció" két parkolóházban érvényes, és csak hétfőn este kilenc és kedd reggel 8 óra között. Tovább olvasom