Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Megyei ünnepség: ˝A szabadság ´56-ból sarjadt ki˝

˝Ötvenöt éve együtt volt a nemzet. Egyértelműen elvált egymástól a jó és a rossz˝ - hangzott el a megyei önkormányzat 1956-os ünnepségén Téten pénteken.

A megyei önkormányzat nemzeti ünnepeink alkalmából rendezett ünnepségeinek helyszínéül mindig más és más települést választ ki. Az '56-os megemlékezésre az idén tíz éve város Téten került sor.

Kukorelli László polgármester köszöntőjében úgy vélte, '56 emléke sokakban sokféleképpen él, de október 23. igazi ünnep lehet minden magyarnak határon innen és túl. Márai Sándor írót idézte: ˝Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen.˝

Az eseményen Kukorelli István a győri Széchenyi István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, Tét szülötte és díszpolgára mondott beszédet. Azt hangoztatta: 1956-ban a magyar nép egységesen kelt fel elnyomói ellen, mert a magyarság túlnyomó többsége felismerte, hogy életidegen rendszert kényszerítettek rá; s ha csak egy pillanatra is, de megélte a nem félünk közös szabadságélményét. A volt alkotmánybíró kifejtette, hogy a magyar forradalom megindult az önszerveződés és a törvényes rend útján, ami nem jellemző a világ más forradalmaira.

˝Ötvenöt éve együtt volt a nemzet. Egyértelműen elvált egymástól a jó és a rossz˝ - tette hozzá, majd azt mondta: ˝Minden hazugságra építő politikai rendszernek vége van, ha szembesítik az igazsággal. Emlékezhetünk, mekkorát reccsent a Kádár-rendszer, amikor kimondatott, hogy ötvenhat népfelkelés volt. Mai szabadságunk ötvenhat igazságaiból sarjadt ki.˝

Az ünnepségen a Kisfaludy Károly Általános Művelődési Központ diákjai adtak műsort, majd a résztvevők gyertyákkal vonultak az Ifjúsági parkban található kopjafáig, ahol elhelyezték az emlékezés és a kegyelet virágait.

Az ünnepségről képeket itt tekinthetnek meg >>

Olvasóink írták

 • 7. fortuna54 2011. október 23. 13:15
  „Szabo 1936. Üdvözöllek és kellemes megemlékezést kivánok.Én Rotterdam-ba megyek ünnepelni.”
 • 6. goldboy 2011. október 23. 11:13
  „56 forradalom volt. 90 polgári engedetlenség. 06 békés tüntetők felgyújtották a tv-t. De akkor hol volt a bohócügyi államtitkár? Ugye, remélem 56 nem lesz hivatalos fidess ünnep, mint március 15? Ha a szeretett vezető is eliszkolt...”
 • 5. kukori 2011. október 23. 10:41
  „machers-Pontosan!!!Lehet mondani a Polgármesterei Hivatal .Iskola,Óvoda dolgozóinak,hogy elvárunk benneteket az ünnepségre,amire ugyan nem kötelező de ajánlott elmenni!!!No meg a szülök akiknek szerepelt a gyerekük,és a
  Dalkör tagjai akik a csodás hangú vezetőjükre voltak kíváncsiak,jóformán csak azok voltak ott a rendezvényen!!!
  A falu,bocsának a "város" lakosságát nem nagyon érdekelte a megemlékezés!!!Sajnos ,mert nagyon szép volt!!”
 • 4. machers 2011. október 22. 22:49
  „Nagyon egyszerű. Péntek nekik még munkanap. Aztán jöhet a jól megérdemelt pihenés.”
 • 3. szabo1936 2011. október 22. 20:50
  „2.fortuna54
  Egyet ertek veled,jol leirtad!”
 • 2. fortuna54 2011. október 22. 11:06
  „1.bélanéni.Vannak akik évente köteleségüknek tartják egy szépet mondani.Azt azért nem értem én sem,mért nem az ünnep pontos napján teszik?Talán nekik úgy is megfelelne ha most hosszabban szólnálnak és akkor jövöre már nem is kellene.Vagy emlékezzünk méltóan,vagy sehogy.”
 • 1. bélanéni 2011. október 22. 01:33
  „Gondolom a tisztelt ünneplő gyülekezet karácsonyt is valamikor december 20-21.-én tartja. Ennyire fáj ünnepelni és emlékezni az ünnep napján? Nem 21.-én tört ki a forradalom hölgyek és urak. Nem tetszenek holnapután ráérni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három aranyos kiskutya keresi szerető gazdáit

Kiskutyát szeretne? Itt a nagy alkalom! Tovább olvasom