Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Megyei szemmel: hogyan készültek a királyi esküvőre?

A Londonban élő magyarok sem maradhatnak ki Vilmos herceg és Kate Middleton mai esküvőjéből, amelyet világszerte az év legfontosabb eseményének neveznek.

Érthető módon azért másképp élik meg a lázas készülődést és a nagy eseményt: a győri Bodó Péter dolgozni fog, amikor a Westminster-apátságban kimondják az igent; Samuel Judit tévén fogja nézni a közvetítést.

Mi sem mutatja jobban, hogy a brit családi esküvő világeseménynek számít, minthogy a magyar televíziók egymással is versenyezve adják ma élőben Kate és Vilmos esküvőjét. A világsajtó hónapok óta számol, elemez, jósol, az utolsó napokban épp azt elemzi, hogy a csillagok mit jósolnak: vajon Kate sorsa hasonló lesz-e a Dianáéhoz, Vilmos édesanyjáéhoz.

Egy biztos: Nagy-Britannia történetének legköltségesebb, 33 millió fontba (9,8 milliárd forintba) kerülő biztonsági akciójával készülnek a hatóságok. A Scotland Yard ötezer rendőrt vezényelt az utcákra, a Westminster-apátság mellett már napok óta lesátoroztak azok a fanatikusok, akik testközelből akarják látni a fiatal párt.

Sok magyar, köztük Győr-Moson-Sopron megyéből származó fiatal él és dolgozik Londonban, ők helyben követhették a lázas előkészületeket. A győri Bodó Péter évek óta dolgozik Londonban, s a sors úgy hozta számára, hogy hazaköltözése előtt átélheti a britek számára oly fontos eseményt.

A győri Bodó Péter évek óta Londonban él, épp dolgozik az ünnepnapon.
A győri Bodó Péter évek óta Londonban él, épp dolgozik az ünnepnapon.


– Az igazán nagy felhajtás a Westminster környékén van, a külvárosi részek már lényegesen csendesebbek. Rendőrt is keveset látni a peremkerületekben. Persze senki nem tud kimaradni a lázas készülődésből, mert az angol sajtó kis túlzással már csak ezzel foglalkozik. Ünnepnappá nyilvánították április 29-ét, így mindenki megnézheti az eseményt, aki szeretné. Én épp dolgozni fogok, de persze számomra kisebb jelentőséggel is bír ez a nap, mint az angoloknak. Az tény ugyanakkor, hogy nekem is szimpatikus Kate és Vilmos, a médiát nagyon jól kezelik. Hallom, Magyarországra is eljutott a fogadási láz híre, az angolok tényleg rátesznek most egy lapáttal mindenre. A legjobb szerintem az, hogy komoly téttel lehet tenni arra, hogy Vilmos elejti a gyűrűt...
Bodó Péter elmondta még, hogy a Londonban élő magyarok a Trafalgar Square-en szerveznek találkozót – azok legalábbis, akik együtt szeretnék végignézni a híres esküvőt.Az abdai Samuel Judit 1996 óta él Londonban, pénzügyi szakemberként bankban dolgozik és nem ismer senkit, aki rosszallná vagy túlzónak tartaná a mindent elborító esküvőt. Az egész ország örömünnepre készül, kétezer utcabált terveznek péntek estére, olyan különleges miniszterelnöki engedéllyel, mely szemet huny a helyi önkormányzatok engedélyeztetési procedúrája felett.

– Mindenkit meglepett már az esküvő időpontjának bejelentése és a legnagyobb spekulálók azt latolgatták, vajon munkaszünetté teszik-e a napot. Az újságok, a tévé, az internet hetek óta másról sem ad híradást, mint a készülő esküvőről. Nálunk az irodában is beszédtéma, főként a menyasszonyi ruha, amiről annyit már kiszivárogtattak, hogy 30.000 fontba kerül. Kíváncsian várjuk, hogy ennyi pénzért milyen kreációban fog az oltár elé vonulni Kate. Ez ügyben a másik nagy talány a nyoszolyólány, Kate húgának a ruhája, aminek 20.000 font az ára.

Egy-egy pikáns hír is kiszivárgott, az Evening Standard kisebb botrányról számolt be, ugyanis palotához közeli információkból megtudták, hogy a tróntermet diszkógömbökkel szerették volna feldíszíteni a fiatalok: – Az esküvőt és a délutáni állófogadást szűk 300 fős esti lagzi követi a Buckhingham-palotában, amit diszkóvá szeretnének átváltoztatni egy estére a friss házasok. Ezen kicsit összezörrentek a palota embereivel, akik nehezen fogadják el, hogy a családi és baráti eseményt buliként szeretnék emlékezetessé tenni.

Samuel Judit családjával tölti a munkaszüneti napot, a bölcsődébe esküvői jelmezbe kell öltöztetni a kicsiket.
Samuel Judit családjával tölti a munkaszüneti napot, a bölcsődébe esküvői jelmezbe kell öltöztetni a kicsiket.Az „alattvalók" viszont megértették az ifjú pár üzenetét és országra szóló buliként, boldog alkalomként fogják fel a nagy eseményt: – Az emberek ki fognak vonulni a parkokba, a Hyde Parkot telerakták kivetítőkkel, angol zászlókkal, remek helyszíne lesz a pikniknek.

Nem meglepő az sem, hogy néhány szélsőséges szervezet az esküvő ellen van és tüntetésre készülnek. A közvélemény a mai napig nem tudta megemészteni a királyi családnak azt a döntését, hogy Tony Blair egykori miniszterelnököt nem hívták meg.

– A csütörtök reggeli híradóbejátszásokat döbbenten néztük: Vilmos nagy sebességgel, motorral távozott a Clarence-házból és focizni ment. A stúdióba meghívtak vendégnek egy fiatalembert, aki a futballpályán szembesült azzal, hogy az ellenfél csapatában Vilmos rúgja a labdát. Az ő feladata volt a trónörökös védelme, hogy véletlenül se kapjon olyan sérülést, ami miatt mankóval kell bebicegnie a Westminster-apátságba.

– A pénteki ceremóniát a tévében fogom nyomon követni, de biztos vagyok benne, ha nem lennének kicsi gyerekeim, én is ott tülekednék a tömegben. A lelkesedést nem lehet elég korán kezdeni, a bölcsődében is téma lesz a királyi esküvő, a gyerekeket olyan ruhába kell öltöztetni, ami ehhez passzol.

Sudár Ágnes–Werner Krisztina

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makikat etethetnek a látogatók a győri állatkertben - videó

Május 1-én megnyitják a gyűrűsfarkú makik kifutóját a győri Xantus János Állatkertben. A barátságos… Tovább olvasom