Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Megyei rendőrök Budapesten: Kezdődik a szolgálat

„Már megint Budapestet kell megvédeni, az kit érdekel, hogy vidéken mi van" – csúszott ki a száján az egyik fővárosba indulónak kedden hajnalban, amikor a vezénylési parancs átvételére és eligazításra sorakoztak fel a megye különböző kapitányságáról érkezett rendőrök a révfalui bázison. Többen helyeseltek, majd beálltak a sorba.
Az első napot ismerkedéssel töltötték a megyénkből Budapestre vezényelt rendőrök, akik három hónapon keresztül pótolják a közterületekről hiányzó fővárosi járőröket. A kedden útnak indult hetvenöt egyenruhás közül tizennégy nő, tizenheten pedig házasok. Jelenlétük a fővárosi lakosság biztonságérzetét erősíti.

Mint beszámoltunk róla: összesen 150-en mennek Budapestre, hogy segítsék stabilizálni, netán javítani a főváros közbiztonsági helyzetét. Ott ugyanis 1300 rendőr hiányzik.

Hajnali sorakozó: A tegnap útnak indult rendőröket április elsején újabb hetvenöt kolléga követi Budapestre. Fotó: Tóth Gyula
Hajnali sorakozó: A kedden útnak indult rendőröket április elsején újabb hetvenöt kolléga követi Budapestre. Fotó: Tóth Gyula


Első körben 75 ember indult útnak, őket április elsején újabb 75 követi. A hajnali indulásnál Németh Lajos alezredes, rendészeti igazgató, főkapitány-helyettes eligazítást tartott, elmondta, miért is kell menniük az embereknek Budapestre.

– Vigyázzanak egymásra, társaikra, s legalább ilyen jókedvvel jöjjenek vissza három hónap múlva, mint ahogyan most elmennek. Kérem,  mindig a szakszerűen és a törvények betartásával tevékenykedjenek, legyenek bármilyen helyzetben. Nem lesznek egyedül hagyva, fővárosi kollégák lesznek a járőrtársaik. Minden járandóságukat megkapják, nyugodtak lehetnek – mondta az elköszönéskor Németh Lajos.

A vezénylési parancsokat Szabó Lajos alezredes, személyügyi szolgálatvezető adta át a fővárosba indulóknak, egyenként szólítva őket. A vezényeltek között 14 nő van, egy házas, de gyermek még nincs a családban. A férfiak közül 16-ot vár vissza a feleségük.
A társaság tagjai nem szívesen indulnak útnak, mégis vidáman fogják fel a vezénylést. Fiatalok. Még egy utolsó cigaretta a buszra szállás előtt, néhány piszkálódó megjegyzés egymásra. Az egyik tiszthelyettes megjegyezte: „Ha többet fizetnek Pesten, akkor ott maradok, itt hagylak benneteket." A válasz nem váratott magára: „Ne akard, hogy ott is megismerjenek, mert továbbvezényelnek."

Áprilistól számítva a 150 rendőr helyettesítése kifejezetten az idegenrendészeti területen s a mélységi ellenőrzésnél jelent gondot. A vezetők a szolgálat átszervezésén dolgoznak. Állítják, nem lesz „lyuk" a migrációs hálón.

Az első napot az ismerkedéssel töltötték a fővárosba vezényelt megyénkbeli rendőrök Budapesten. A határrendészeti és közbiztonsági osztály csoportvezetője, Foltányi Ferenc törzszászlós kedd este telefonos megkeresésünkre elmondta, a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettese, Nagy-Juhák István ezredes fogadta őket a Teve utcai rendőrszékházban.

– A főkapitány-helyettes elmondta, a közterületi jelenlét, a látható rendőrség erősíti a fővárosi lakosság biztonságérzetét, ezért vezényeltek bennünket a fővárosba.
 
A most Budapestre érkezett állományt három – az ötödik, hatodik, hetedik kerületi – rendőrkapitányságra osztották el.
– Elfoglaltuk a szállásainkat, háromágyas szobákban kaptunk helyet – kezdte lapunk érdeklődésére Foltányi Ferenc.

A szállás elfoglalása után a megyei rendőröknek bemutatták a szolgálati helyeiket.

– Huszonöten a hatodik kerületbe kerültünk, ennek a létszámnak közel a fele a Nyugati pályaudvaron teljesít majd szolgálatot. Az itteni parancsnok köszöntött bennünket, megmutatta a szolgálati helyeket. Elláttak bennünket egyhetes utazási igazolvánnyal, amit majd a szolgálat végéig szóló végleges vált fel. Most a szálláson pakolunk, s készülünk a holnapi szolgálatra – mondta végül lapunknak Foltányi Ferenc.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. őrmester 2008. április 25. 08:28
  „Csak azért vitték fel a volt Határőrőket, mert sokan elvállalták ,hogy rendőrök lesznek. Így most megpróbálják szanálni őket. "LEGALÁBB MOST MAJD FELMONDANAK "jelszóval. Akik meg maradtak, azok végzik a legsza.abb munkát. Ha szólni mernek, rögtön leugatják őket. 10-15 évet lehúztak "úgyan annál a cégnél" és kopasz, ujjoncként kezelik őket. DE HA SEGÍTSÉGET KÉRNEK AZ "ÖREG RENDŐRTŐL" , A LEGTÖBBJE ÁTNÉZ RAJTUK VAGY A POFÁJÁBA RÖHÖG, hogy :Mi van ,még ezt sem tudod? De egy szlovák vagy osztrák autót nem mernek megállítani. Vajon miért???”
 • 51. valóság2 2008. április 05. 14:23
  „http://www.echotv.hu/video/index.php?akt_menu=10&mm_id=39&media=3105&list=1)
  a videó első 10percét érdemes végig nézni.”
 • 50. juhász02 2008. április 03. 14:14
  „Én is fent vagyok pesten,azt nem értem,nem elég a bajod,még feljelentéseket is irogattok,eleve ki se mentem volna pesti rendőr nélkül a helyetekben.A 3 hónap nem lehet 6 hónap mert tv. írja elő.Ha nem tartják magukat a törvényhez,akkor meg ott a szakszervezet,és már lehet is perelni,ennyi az egész.A másik meg az hy a BKV sztrájk beindul jöhet a rendőrautó értünk Békásmegyerre,mert én nem gyalogolok km-eket ...”
 • 49. Abdul 2008. április 02. 21:48
  „Ezredes! Kívánom mielőbbi előléptetését tábornokká! -Posztumusz...
  Budapest közbiztonsága miért tart ott, ahol? Mert az ottani rendőrök NEM dolgoznak! Csak néha kimennek "tekerni" (egyéni haszonszerzés). Most meg tőlünk várják a megoldást?! Mi konfrontálódjunk helyettük azokkal az emberekkel, akik zsigerből gyűlölik a rendőröket? A múltkor az egész kerület eredményessége a nappalos szolgálatban kimerült abban a két helyszíni bírságban, amit két győri kolléga rótt ki... Ja! A 3 hónap 6 hónap lesz! A kollegalitásról: Már ki sem jönnek velünk együtt szolgálatba, ott áll a két győri srác a nagy idegenben térképpel a kezében, Vajh´ hol lehetünk??? , mert még azt sem voltak képesek elmondani mettől meddig tart a járőrterület! Csináltunk pár feljelentést, erre az volt a reakció: " Úristen! EZEK dolgozni is akarnak itt?!
  Na erről ennyit...
  De nagy szeretettel várom az ezredes meg varga féléket! Nem csak ott, hanem itthon is, ha egyszer hazaérek!
  Humánumot, könyörületet ne várjatok!”
 • 48. határőr 2008. április 01. 21:38
  „3 hónap után 6 hónapig nem vezényelhet újra, és 3 évben legfeljebb 6 hónapot vezényelhet - BELEEGYEZÉSE NÉLKÜL

  a kapott feljegyzésen is rajta van és a HSZT-ben is

  Tudom, tudom, ezek sznak a HSZT-re meg amit ők maguk adtak írásban, de ha így lesz, akkor tényleg nem leszünk senkinek a kapcarongya! ...Én biztos nem!”
 • 47. SZÜLŐ 2008. március 31. 09:39
  „Remélem,hogy többen látták a"HÍR TV" 03. 31. hiradójában nyilatkozó
  Főkapitány dumáját,hogy hogyan verik átt a Pestre vezényelt vidéki rendőröket rendszeresen 5-év-ig.A vezényléskor három hónapról volt
  szó,majd fél évig nem vezényelik újból máshová.Ez most kiderül,hogy
  öt évig rendszeresen akarják eljátszani.Ezek a HATÁRŐRŐK a
  határrendészeti feladatokra lettek kiképezve ne pedig rendörnek!
  Ha valaki rendör akart volna lenni,akkor eleve annak készül!”
 • 46. valóság 2008. március 30. 07:06
  „Ajánlom elolvasásra mindenkinek:
  http://www.tmrsz.hu/?p=104”
 • 45. ödenburger 2008. március 28. 23:42
  „majd meglátjuk mi lesz.3hónap azért hosszú idő.a pesti kollégák nincsenek velünk kisegítve.Ők rendőrt vártak,nem volt határőröket!
  remélem a kerületek RK-ainak vezetői továbbra is olyan korrekten állnak hozzánk mint eddig.nagy mocsokség volt ez a vezénylés,főleg a családosokat tekintve.
  Egyébként aki hujjogat,lehet menni rendőrnek.tőle nem fogják megkérdezni hol szeretne dolgozni,és nem 3hónapra kerül pestre.szóval mindenki számára adott a lehetőség.az ottani rendőrök nagyon kevesen vannak.de nagyon jól állnak hozzánk(végrehajtásban dolgozó egyszerű rendőrre gondoltam!!),segítőkészek,megértőek.rendőrt "baszogatják" a főnökeik,meg a polgárok is.”
 • 44. Ezredes szól 2008. március 28. 14:26
  „Önök mindenben egyetértettek velem!Dolgozzanak, végezzék hivatásukat.”
 • 43. mtt 2008. március 28. 09:54
  „Na, ja. Vannak szánalmas emberek, akár ezredes, akár nem. De legalább azóta nem irkál ökörséget, mióta lereagáltuk. Ennyit megért. Nektek, kedves vezényeltek, jó egészséget és kitartást kívánok.”
 • 42. határőr 2008. március 28. 08:14
  „...ettől még lehetne igazából is ezredes, volt már rá párszor alkalom, hogy a főnökeim meglepődtek a fizumon! :) Sok ezredes abszolut nincs képben, hogy más mennyit keres. Persze én is inkább azthiszem, hogy az ezredes önkényesen nevezte ki magát, ami nemcsak szánalmas de kifejezi a vágyát is! :) Kicsit nagyratörő, de ha már rendőr szeretne lenni, akkor legalább a csúcsra tör, nem ám a végrehajtásban mászkálni a városban egy fagyos téli éjszakán!!!! :)”
 • 41. mtt 2008. március 27. 21:51
  „Ha az ezredes úr valóban ezredes, illene tudnia, hogy ki mennyit keres a hivatásosoknál, (úgy kb.-re értem)
  A férjem tzls-ként dolgozott tavaly decemberig, pótlékokkal, 20 év szolgálati viszonnyal, körzeti megbízotti státuszban 118ezer Ft fizetésért. Ebből vond le a családi pótlékot, és megtudod, hogy a határőr kolléga teljesen jól számolt. Lehet a rendőröket irigyelni. Persze, lehet menni máshova is dolgozni, de ezt szerintem csak hivatás tudattal lehet csinálni, meg szakmai alázattal. Messze nem a fizetésésért. Üdvözlettel.”
 • 40. TomTom 2008. március 27. 20:18
  „http://www.youtube.com/watch?v=9smq580awFg”
 • 39. határőr 2008. március 27. 18:16
  „Csak hogy az ezredes úr is tisztába legyen vele és ne beszéljen hülyeségeket: egy járőr 90-105 között kap pótlék függvényében. (Éjszakai, délutáni, gépjárművezetői, nyelv stb. pótlékkal nyilván a többet, de aki nem vezet, nem éjszakázik annyit és nyelpótlékot sem kap, az az alsó összeget).

  Ha úgy nézzük sok, ha úgy, akkor kevés, igazából ebben az országban a többség keveset keres, de mindenképpen kevesebbet, mint szeretne. Ha ez valakinek sok, és szerinte olyan jó a rendőröknek, akkor hajrá: Rendészeti suli és nyomás rendőrködni!

  Nyilván a rendőrség kötelékében elenyésző százalékban vannak azok, akiknek ez a fizetés nem számít és hobbiból űzik a "szakmát", a túlnyomó többség ebből adódóan ebből a fizetésből él és ezt a többi szakmához képest megfelelőnek tartja, különben nem dolgozna itt. Ennyit a mocskos anyagiakról.

  Ebben a hirtelen jött vezénylésesdiben csak egy a gond: minden vezényelt HATÁRŐR volt. Van aki, jelenleg a határrendészeti osztályon dolgozik (a határőrök többsége oda került) és van, aki más osztályokon, melyek az integráció előtt is léteztek, de egy dolog közös: minden vezényelt HATÁRŐR volt (én még most is annak tartom magam).

  Ez pedig hátrányos megkülönböztetés, amihez van egy törvényi tényállás is:
  Btk. 359. § Aki elöljárói hatalmával visszaélve alárendeltjét
  a) fegyelmi fenyítéssel sújtja,
  b) panaszjogának gyakorlásában korlátozza,
  c) járandóságában megrövidíti vagy anyagilag megterheli,
  d) magáncélra igénybe veszi,

  e) a többiekhez képest előnyösebb vagy hátrányosabb bánásmódban részesíti,
  vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  Az e, pont az érdekes.”
 • 38. Anya és feleség 2008. március 27. 14:56
  „Kedves Varga Gábor és Ezredes Szól!

  Önök is azok között vannak, akiket elvezényeltek a nagy büdös Budapestre? Gondolom nem, ahogy azt is gondolom hogy nem ennyi a fizetésük. Ergo az egészről halvány fogalmuk sincs. Az eskü az eskü, ez tény, de nem szabad elfelejteni, hogy a rendőr is EMBER. Az esküvel még nem lehet jóllakatni a családot! Ennyi erővel Terminátorokat kellene az utcákra küldeni. A családtagjaiknak pedig szívből kívánom ugyanazt az elkeseredettséget, amit most én érzek. Félelem, aggodalom, álmatlan éjszaka.
  Az empátiájuk egyenlő a nullával.
  Azt gondolom hogy a rendőrök "kötelessége" nem arányos az erkölcsi és anyagi elismerésükkel. És erről nem ők tehetnek!!!!”
 • 37. márpesten 2008. március 27. 14:53
  „Egy munkásszálló az igaz..de van egy helység amiben van mikró főzőlap meg egy kiseebb sütő..ezt neveztem én konyhának...a szobák 3ágyasak és közös a zuhanyhelység...aki lakott kollégiumban azt nem éri meglepetés...ennyi”
 • 36. Marika2 2008. március 27. 14:31
  „Most akkor melyik szállás verzió az igaz? Vagy ekkora eltérés van különböző emberek igény küszöbje közt?
  Vagy egyszerűen csak elkezdődött az ellenpropaganda?”
 • 35. márpesten 2008. március 27. 13:13
  „A szálláson ahol vagyunk rendőrökkel van tele akik fizetnek azért hogy ott lehessenek és ők napi díjat sem kapnak (meg különélésit sem)....szóval lehetne rossszabb is..nézzük ezt az oldalát is!”
 • 34. márpesten 2008. március 27. 13:09
  „Én felmentem Pestre és nem olyan vészes: a szállás egy kicsit kollégium fíling de nem rossz ...(konyha is van) Eddig csak pozitív dolgot tudok mondani...persze a családosoktól nagyobb erőfeszítést követel mint aki nem az de a munkaidő kedvező szervezésével sztem mindenki haza tud jutni...Őszintén szólva én rosszabra számítottam...u h fel a fejel..”
 • 33. zászlós 2008. március 27. 13:04
  „Nos érdekesek a hozzászólások.

  Szerintem, nem az a baj, hogy fel kell menni Budapestre.
  -A baj az, ahogy az egészet elintézték.
  -A baj az, hogy olyan körülmények között kell élni, mint az állatok. Ahol el vannak szállásolva az egy munkásszálló, tele igénytelen emberekkel, -tisztelet a kivételnek- tudomásom szerint nem csak magyar állampolgárokkal. Nem Hilton hotel minőséget akarnak, csak normális körülményeket, ahol a két szolgálat közötti időt ki tudják pihenni, és szolgálat alatt nem azon kell stresszelni, hogy mit nyúlják le. /az egyenruha minősége fordítottan arányos az árával/
  Három hónapoz ki lehet bírni, redőr tásaim sztem tudják miről beszélek. Igen, mielőtt megkérdezné vki, én most nem vagyok Bp-n de a családomat már most felkészítem, hogy a következő turnussal megyek én is.

  ....és ezzel még mindig nincs vége, lehetne a problémákat napestig sorolni.

  Elgondolkodtató, hogy a 150 Budapestre vezényelt rendőrből egy sem tette le a vállapot. Nem ezt nevezik hivatástudatnak?”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két rókát lőtt Imre atya

Szany - Első vadászatán két rókát hozott terítékre a szanyi plébános. Tóth Imre atya régóta figyelte… Tovább olvasom