Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Megyei nem az iskolabezárásokra

A megyei önkormányzat elkészítette az iskolabezárásokkal kapcsolatos szakvéleményt, amelyben leszögezi: a tervezett lépésekkel nem ért egyet, mert veszélybe kerül a közoktatás jelenlegi színvonala, és sérül a tanulók érdeke.
A közgyűlés ma tárgyalja meg ezt az előterjesztést, amelyet – a törvényi előírásoknak megfelelően – Győr kérésére készített el az önkormányzat. A szakvéleményből egyértelműen kiderül, hogy a megye nem ért egyet a város jövő tanévtől kezdődő átalakítására tett javaslataival: a három iskola és egy óvoda bezárása ugyanis szerinte ellentétes a megyei fejlesztési tervben foglaltakkal; Győr pedig e lépés megtétele után nem tud megfelelő színvonalon gondoskodni a kötelező feladatok ellátásáról.

Az értékelésnél szempont volt az is, hogy az érintett tanulóknak és szüleiknek aránytalan terhet jelent-e az új beiskolázás, a válasz minden esetben igen volt. Szabó Miklós alelnök szerint aránytalan terhet jelent például az, hogy a tanulók egy része így csak délután tud iskolába járni, holott nappali tagozatos képzésben vesznek részt. A kistelepüléseken élő, bejáró diákok esetében pedig ez a teher még tovább nő. Nem szerencsés az sem, hogy az érettségi előtt állók az utolsó évben kerülnek új rendszerbe és új tanárokhoz.

„Az intézmények kihasználtsága sem indokolja ezt a lépést, de amennyire láttuk, eredetileg Győr sem tervezett ilyen jelentős lépést" – hangsúlyozta a tegnapi sajtóreggelin a megyei alelnök. (Mint ismert: a város vezetői több nyilvános fórumon érveltek azzal, hogy az átalakítást a tanköteles korú fiatalok számának csökkenése és az intézmények kihasználatlansága teszi szükségessé – a szerk.)

Mindazonáltal a megyei közgyűlés határozatát a győri önkormányzat nem köteles figyelembe venni.

Felelőtlen nyilatkozat

A közgyűlést megelőző sajtótalálkozón a megyei vezetés reagált a szocialista frakció költségvetéssel kapcsolatos tegnapi nyilatkozatára. Hordós István a felületes tervezést kérte számon az elnökségtől (Nulláról kellene indulni – Kisalföld, 2003. március 13.), amellyel kapcsolatban Szakács Imre elnök elmondta: csak a hozzá nem értésnek, illetve szándékos csúsztatásnak tudja be ezt a nyilatkozatot. „Egyetlen költségvetéstől sem lehet elvárni azt, hogy az önkormányzat év közben ne változtasson az eredetileg tervezett számokon, hiszen az nem papíron működik." Az alelnökök reagáltak arra a kijelentésre is, hogy Fülöp József szocialista képviselő módosító indítványait a jobboldal lesöpörte az asztalról. „Emlékezetünk szerint ugyanis a javaslatcsomag néhány pontjával a szocialista bizottsági tagok egy része sem értett egyet" – mondták.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lendületben a termálépítők

Igazi tavaszi lendülettel dolgoznak az építők a győri élmény- és termálfürdő kivitelezésén. Jól… Tovább olvasom