Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Megyei megállapodás a cigányság foglalkoztatásáról

A megállapodás célja, hogy a Győr-Moson-Sopron megye területén élő cigányság foglakoztatásának mértékét növelve javítsa életkörülményeiket, társadalmi helyzetüket és szociális biztonságukat.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja a Győr-Moson-Sopron Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat és a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület együttműködési megállapodást ír alá augusztus 28-án.

A Győr-Moson-Sopron megyében élő cigányság kedvezőtlen foglalkoztatási, oktatási, szociális és egészségügyi helyzetét felismerve a Munkaügyi Központ vezetője, a Nemzetiségi Önkormányzat vezetője és a Kulturális Egyesület vezetője, az együttműködési megállapodás keretében szeretnék a cigányságot sújtó fenti problémák lehető leghatékonyabb kezelését megteremteni.

A megállapodás célja, hogy a Győr-Moson-Sopron megye területén élő cigányság foglakoztatásának mértékét növelve javítsa életkörülményeiket, társadalmi helyzetüket és szociális biztonságukat, továbbá elősegítse a cigányság társadalmi integrációját a munkaerő-piaci esélyegyenlőséget szem előtt tartva.

Az aláírók a jelen megállapodásban kívánják rögzíteni közös felelősség vállalásukat a cigányság munkanélküliségének megelőzése és a foglalkoztatásuk elősegítése érdekében.

A megállapodó szervezetek vezetői évente felülvizsgálják, hogy a közfoglalkoztatás milyen mértékben járult hozzá a tartósan álláskereső, hátrányos helyzetű romák foglalkoztatási helyzetének javításához; a képzést befejezők körében milyen mértékű a munkaerő-piacon elhelyezkedettek aránya.

2013. május 3-tól a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnak lehetősége van a nemzetiséghez való tartozásra vonatkozó adatok nyilvántartatására, ettől az időponttól a kirendeltségeken megjelenő ügyfeleket nyilatkoztatni kell a nemzetiséghez való tartozás kérdésében.

A rendezvény keretében ismertető hangzott el a megyében megvalósult közfoglalkoztatási programokról, a közfoglalkoztatás jogszabályi környezetének 2013. szeptember 1-től életbe lépő változásáról, valamint a járási közfoglalkoztatási referensek szerepéről.

2013. szeptember 1-től életbe lépő törvénymódosítás értelmében az álláskeresőt három hónap időtartamra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha

1) tanköteles gyermekének mulasztása miatt vele szemben szabálysértési eljárás van folyamatban vagy
2) e szabálysértés miatt három hónapon belül jogerősen elmarasztalták, vagy
3) önkormányzati rendeletben előírt, a lakókörnyezet rendezettségének biztosítására vonatkozó kötelezettségét nem teljesíti.

Ennek ellenőrzése érdekében a munkaügyi kirendeltség a közfoglalkoztatási jogviszonyba történő közvetítés előtt adatszolgáltatást kér,

1) a folyamatban lévő szabálysértési eljárásról az általános szabálysértési hatóságtól (járási/fővárosi kerületi hivatal),
2) a szabálysértés miatt három hónapon belüli jogerős marasztalásról a szabálysértési nyilvántartásból,
3) az önkormányzati rendeletben előírt, a lakókörnyezet rendezettségének biztosítására vonatkozó kötelezettségének megsértéséről az álláskereső lakóhelye szerint illetékes jegyzőtől.

Amennyiben a munkaügyi kirendeltség a közfoglalkoztatási jogviszony létrehozását követően értesül a kizáró okról, a kizárásról szóló döntésről értesítenie kell a közfoglalkoztatót. A közfoglalkoztató a jogerős határozat alapján köteles a közfoglalkoztatási jogviszonyt azonnali hatályú felmondással megszüntetni.

A kizárási okok fennállása esetén a 2013. szeptember 1-jét megelőzően keletkezett közfoglalkoztatási jogviszonyokban is ki kell zárni a közfoglalkoztatottat a közfoglalkoztatásból.

Győr-Moson-Sopron megyében július hónapban 2754 fő vett részt közfoglalkoztatásban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis serpenyők Vámosszabadinál.

Az edényeket és serpenyőket az M1-esen vitték volna Budapestre. Tovább olvasom