Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Megyei közgyűlés online: a Petz-kórház biztosan az államhoz kerül, a kérdés, hogy hova

A Rómer-ház közalapítványának megszüntetéséről szóló vitában Szakács Imre megidézte Marx szellemét, ahogy fogalmazott: "elhalt, mint Marx elméleteiben az állam".
10 óra 15 perc

A megyei közgyűlés szeptemberi ülése véget ért. A következő rendes közgyűlés november 18-án lesz, de előtte várhatóan az október 23-ai ünnepi közgyűlést Téten tartja a megye.

Szakács Imre elmondása szerint azonban az sem kizárható, hogy november 18-a előtt rendkívül közgyűlést kellett összehívni - elsősorban a megyei fenntartású intézmények állami átadása végett.

Ha ilyen ülésre sor kerül, ott nyilvánvalóan a Petz-kórház további sorsa szolgáltatja majd a legfontosabb kérdést. 

Galéria! Fotók: Cseh Róbert

10 óra 10 perc

A Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat vezetőjének (dr. Szarkáné Németh Ágnes) éves beszámolóját az intézmény tevékenységről a képviselők nagy többséggel elfogadták.  

10 óra 4 perc

Már csak pár, formális szavazást igénylő napirend van hátra, a közgyűlés perceken belül véget ér.

Takács Krisztián a Jobbik frakciójából már el is hagyta az üléstermet.

10 óra 1 perc

Hat kisebb jelentőségű ügyben sorozatszavazást (megyei intézményi pályázatok benyújtása) tartanak a képviselők.

9 óra 58 perc

Aller Imre (MSZP) szerint jövő év elejére szinte biztosan kiürül a megyei intézményhálózat, ezért felesleges most Kóczán Zoltánt főállásban megbízni az alelnöki teendőkkel.

A közgyűlés végül nagy többséggel elfogadta Kóczán Zoltán főállású megbízatását.

9 óra 54 perc

Kóczán Zoltáneddig társadalmi munkában volt a megyei közgyűlés elnöke, ezentúl főállásban lesz.

Szakács Imre indoklása szerint erre azért van szükség, mert a közgyűlésnek biztosítania kell különböző reprezentatív célokra egy embert, aki napi szinten tudja képviselni a megyét.

A megyei közgyűlés elnöke szerint a megyében dolgozó cégek és települések kérése ez az esetek többségében. 

9 óra 51 perc

A képviselők áldásukat adták a közalapítvány megszüntetésére, de ez ügyben a végső szót a bíróság mondja majd ki.

Igaz, ez csak jogi formaság lesz.

9 óra 46 perc

Szakács Imre válaszában azt mondta, hogy a hiány legnagyobb része ki nem fizetett bérekből áll, de van benne ki nem egyenlített közüzemi tartozás is.

A megyei közgyűlés elnöke szerint talán szerencsésebb lett volna már tavaly megszüntetni a Rómer-ház közalapítványát, mert akkor most jó eséllyel nem kellene hiányról beszélni.

Szakács Imre szerint tavaly volt arra kezdeményezés, hogy a Rómer-ház kulturális szolgáltatásait igénybe vevők pénz gyűjtsenek a folytatáshoz, de ez "elhalt, mint Marx elméleteiben az állam".

9 óra 45 perc

Dr. Kovács Tamás (MSZP) szerint az alapítvány összesen 2 millió forintos deficitet halmozott fel, s ezért talán nem kellene rögtön megszüntetni az alapítványt. A képviselő azt is megkérdezte, hogy ez a hiány miből jött össze?

9 óra 42 perc

Szakács Imre szerint a furcsa mód a szóban forgó közalapítvány nyerte el az utóbbi években a legtöbb pályázati pénzt az összes megyei alapítvány közül, de ez is kevés volt a fennmaradáshoz, s ezért kell dönteni a megszüntetésről.

9 óra 40 perc

Ha most nem lesz vita, akkor soha a Megyeházán: a Rómer-ház közalapítványának megszüntetéséről van szó.

9 óra 38 perc

A közgyűlés zártülésen döntött a Megye Szolgálatáért díj idei odaítéléséről (területfejlesztés, szociális, ifjúsági és gazdasági tagozat), de sem a díjazottakról, sem a díjátadás időpontjáról Szakács Imre nem árult el egyelőre semmit. 

9 óra 33 perc

A 8. napirendi pontban a megyei önkormányzat Gyermekvédelmi Központjának igazgatói posztjának betöltéséről ír ki pályázati felhívást.

9 óra 29 perc

A 2012-es belső ellenőrzési tervről szóló napirendi pont (előterjesztője: dr. Kovács Béla főjegyző) szintén nem hozta izgalomba a képviselőket, s vita nélkül szavazták meg.

Hasonlóan nagy egyetértés volt a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület idei tevékenységéről.

9 óra 25 perc

Az első félév megyei gazdálkodása Kovács Béla főjegyző szerint rendkívül visszafogott és takarékos volt. A képviselők nem is nyitottak erről vitát, s elfogadták a beszámolót.

9 óra 23 perc

Dr. Tamás László János éves beszámolóját 19 igennel elfogadták a képviselők. A következő napirendi pont szintén a Petz-főigazgatójának előterjesztése, s az intézmény dolgozói állományának növeléséről szól.

Ahogy várható volt, ez a napirendi pont is simán zöld lámpát kap, s így Dr. Tamás László János elindulhat a minisztériumi tárgyalásra.

Szakács Imre reményei szerint "a megbeszélés révén könnyebb jövője lesz a kórháznak".

Az utóbbi évek rendkívül nehéz időszakai után mindez valóban ráférne a Petz-kórházra. 

9 óra 14 perc

Szakács Imre szerint a kórház sorsa kiemelt kérdés, de az bizonyosnak tűnik, hogy a Petz-kórház is kikerül a megyei közgyűlés fenntartói köréből.

Szakács Imre szerint sokkal biztosabb fenntartói háttere lesz a megyei kórháznak, ha az állam gyakorolja a fenntartói jogokat.

A megyei közgyűlés elnöke szerint - ezt személyes véleményként mondta - a legjobb az lenne, ha a Petz-kórház a Szócska Miklós vezette egészségügyi államtitkársághoz kerülne.

A másik alternatíva, hogy a megyei kórház is a megyei kormányhivatal alá kerül.

9 óra 12 perc

Dr. Tamás László János szerint ugyan jelentősen nem mérséklődött a megyei kórház kintlévősége, de több pozitív jele is van a megkezdett gazdasági racionalizálásnak, s ennek már látható jelei is vannak.

Ahogy fogalmazott: "kisebb gyümölcsökről, saját bevételnövelésről már beszélhetünk".
  
9 óra 7 perc

Napirendi pontot kell cserélni, mivel a Petz-kórház főigazgatójának, Dr. Tamás László Jánosnak délelőtt a fővárosba kell utaznia minisztériumi megbeszélésre. 

9 óra 4 perc

Szakács Imre arról a július 19-ei találkozóról beszél, amikor a megyei közgyűlések elnökeit hívta megbeszélésre Orbán Viktor miniszterelnök.

Ezen derült ki, hogy a megyei önkormányzatok által eddig fenntartott intézményeket az állam hamarosan átveszi, s ezek a megyei kormányhivatalhoz kerülnének.

Szakács Imre elmondása szerint az állam a megyei intézmények által felhalmozott adósságokat is átvállalná, míg a megyei önkormányzat a jövőben területfejlesztési kérdésekben döntene. 

9 óra 2 perc

A megyei közgyűlés Fidesz-KDNP frakciótagjai személyenként 20-20 ezer forinttal támogatják az államadósság csökkentéséért nyáron létrehozott alapot.

A frakció összesen 300 ezer forintot fizet be az alapba.

9 óra 1 perc

Szakács Imre megnyitotta a közgyűlést, 18 megyei képviselő van jelen, így biztosan határozatképes az ülés.

8 óra 52 perc

Hamarosan kezdődik a megyei közgyűlés szeptemberi ülése, a képviselők már a nagyteremben.

Péntek, 8 óra 12 perc

A kisalfold.hu 9 órától online tudósít a nyári szünetet követő első megyei közgyűlésről. Kövesse velünk az ülést!

Korábban

Beszámoló kerül a képviselők elé a megyei önkormányzat által létrehozott alapítvány és közalapítványok munkájáról.

Tájékoztatót hallgatnak meg a közgyűlés tagjai a megyei önkormányzat 2011. évi első féléves gazdálkodásáról, illetve az évközi pótelőirányzatokról és a megyei intézmények saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításairól.

Napirenden szerepel a RÓMER-Ház Közalapítvány megszüntetése.

Sor kerül a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítására. A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató-főorvosa az elmúlt egy éves tevékenységéről számol be.

A 19 előterjesztésből a személyi kérdésekről és az önkormányzati vagyont érintő kérdésekről a képviselők zárt ajtók mögött tárgyalnak.

Így a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj ifjúsági, szociális, területfejlesztési és gazdasági tagozata díjazottjainak személyéről biztosan zárt ülésen hoznak döntést.

A megyei fenntartású intézmények közül ezúttal a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója számol be az intézmény tevékenységéről, az intézményi érdekvédelem helyzetéről.

A közgyűlés napirendjei ide kattintva olvashatóak.

Olvasóink írták

 • 11. todoer 2011. október 19. 08:54
  „Szakács úr ! Már azt is eldöntötték hogy ki fogja megvenni a Petz kórház Zrínyi úti épület együttesét ?( gondolom valami "közeli " és bagóért )
  Egyébként a megyei önkormányzatnak mikor adtak felhatalmazást a választók az államosításhoz ? A 2/3-al élni és nem visszaélni kell(ene)”
 • 10. háté 2011. szeptember 18. 22:01
  „Mert a közgyűlésnek biztosítania kell különböző reprezentatív célokra egy embert,Szakács Imre indoklása szerint erre azért van szükség, s aki napi szinten tudja képviselni a megyét. A megyei közgyűlés elnöke szerint a megyében dolgozó cégek és települések kérése.
  -talán, ha nem álláshalmozással-megélhetési, politizálással foglalkozna, be tudná tölteni a pozíciót, amire megválasztottak.
  - semmire nincs időtök, csak a duma megy.
  -veletek csak tönkre megy az ország.”
 • 9. Dwatson 2011. szeptember 18. 11:37
  „Orbán csak azt tudja eladni,amit előtte államosít!”
 • 8. dsj 2011. szeptember 17. 13:19
  „Hát, lehet, hogy Szakács Imre ismeretei szerint a marxi elmélet lényege az állam elhalása, de ezt pont most emlegetni, amikor az állam, sőt ezen belül a kormányzat mindenütt központosít, túlhatalomra tesz szert, enyhén szólva anakronizmus. Szóval a megjegyzés viccnek is rossz.”
 • 7. Accra 2011. szeptember 16. 23:56
  „Jövő évi (nem)megszorítások nem fértek be a címlapra??”
 • 6. embertelen 2011. szeptember 16. 20:41
  „Jó, hogy Kóczán Zoltán főállású lesz, de kár, hogy csak reprezentálással bízzák meg. Egész nyugodtan megválaszthatnák már elnöknek, mert szerintem ezerszer értelmesebb és jobb politikus, mint a Szakács Imre.
  Remélem, még ez az idő is eljön.”
 • 5. thermál 2011. szeptember 16. 16:33
  „Dakota viccektől eljutottunk Marx elemzéséig, azért ez egy nagy ívü fejlődés. Várom a társadalmi tulajdonról szóló szellemes megjegyzéseket, vicceket, ha mernek egyáltalán ilyet tenni.”
 • 4. bojtár 2011. szeptember 16. 13:55
  „Na ha az állam magához veszi a kórházakat itt a betegeknek annyi lessz.Amihez ez a korrupt kormány hozzányúlt ott kő kövön nem maradt.”
 • 3. urbaniastapista 2011. szeptember 16. 12:59
  „Nátrium - klorid - iroda.”
 • 2. pappe 2011. szeptember 16. 10:14
  „Na kérem. Az ülés hossza uszkve 1 óra. Akkor ismét jól kidolgozták magukat...”
 • 1. Hunicum 2011. szeptember 16. 10:00
  „Egy hosszú folyamat előzményeit látom sajnos.
  Állami tulajdonba kerülnek vissza az intézmények, mert amit már megjósoltam, eladni kényszerülünk a hatalmas államadósság fejében a közoktatásunkat, egészségügyünket, szociális intézetünket, igazságszolgáltatásunk, biztosítási rendszerünk.
  Kezdődnek az újboli privatizációk. Ez az első lépés!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél órán belül rendőrkézen

Egy 44 éves asszony tett bejelentést az ügyeleten, mert elvált férje betört győri házába. Felhívta… Tovább olvasom