Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Megyei közgyűlés: Molnár feltűnt, Szakács Hunvalddal példálózott

A jövő évi költségvetés tervezéséről szóló napirendi pontban sok konkrétum nem akadt. Az ülés végén szóba került: a megyei kormányhivatal miért érdeklődik a dolgozók hiteleiről?

10 óra 37 perc

Az ülés végén Kovács Tamás (MSZP) érdekes felvetést tett: állítása szerint a megyei kormányhivatal arról érdeklődött a megyei intézmények dolgozóinál, hogy milyen hiteltartózásuk van, illetve milyen futamidővel?

Kovács Tamás nem érti, hogy a kormányhivatalnak mi köze van bárki vagyoni helyzetéhez.

Kovács Béla megyei főjegyző válaszában annyit mondott: ő nem kapott ilyen kérdőívet.

Az év utolsó megyei közgyűlése december 18-án lesz.

10 óra 35 perc

A képviselők jóváhagyták, hogy a megye visszaadja a mosodában szerzett részét a Petz-kórháznak.

10 óra 34 perc

Mint arról már írtunk, az Észak-dunántúli Regionális Mosoda Kft.-ben levő megyei önkormányzati üzletrész átadása a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház részére napirendi pontot zárt ülésen tárgyalják a képviselők.

Így most kimegyünk ásványvizet inni.

10 óra 28 perc

Az utolsó öt napirendi pontban kisebb horderejű ügyek kerülnek terítékre, melyeket természetesen szavazatukkal támogatnak a képviselők.

10 óra 25 perc

A Rába-Duna-Vág Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (RDV ETT) létrehozásáról szóló egyezményről, valamint a csoportosulás alapszabályának elfogadásáról szóló napirendi pont tárgyalása során Kóczán Zoltán, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta: ez az ügy jó példa a jövő területfejlesztési feladataira.

Kóczán Zoltán szerint az is bizakodásra ad okot, hogy számos uniós, területfejlesztési pályázaton lehet indulni jelenleg is.

10 óra 21 perc

A Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetnek emlékzászlót adományoz a megye, mivel az intézet alapításának 125. évfordulóját ünnepli idén.

10 óra 19 perc

Hét különböző intézmény pályázati anyagáról döntenek a képviselők: mindegyik zöld utat kapott, mi pedig reméljük, sikert hoznak ezek az anyagok az intézmények számára.

10 óra 17 perc

Bábolna város, Bana község és Ács város járóbeteg szakellátása ezentúl a Petz-kórházhoz tartozik, mivel a finanszírozási kérdéseket sikerült megoldani. 

10 óra 15 perc

Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának Gyermekvédelmi Központjának új igazgatójának, Háromszéki Ildikót választották a képviselők öt évre. 

10 óra 8 perc

A kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 11/1995. (XII.28.) önkormányzati rendelet módosítása kezdetű napirendi pontból kiderül: jövőre 5 százalékos árnövekedést terveznek a kéményseprők.

A közgyűlés jóváhagyta 15 igennel a rendelet módosítását.

10 óra 2 perc

Krisch Róbert (MSZP) kérdésére, miszerint az állam garantálja-e, hogy a megyei intézmények dolgozói megkapják-e decemberi bérüket, Szakács Imre a következő választ adta: igen, január 3-án - szokás szerint - ott lesz minden dolgozó számláján a jogos fizetés.

9 óra 52 perc

A második napirendi pont tárgyalása során Szakács Imre elmondta: egyre nehezebb ingatlanokat értékesíteni, így a bevételek 17 százalékkal maradnak el a remélttől.

"Jóval áron alul pedig nem szeretnénk ingatlanokat eladni, s Hunvald György sorsára jutni" - viccelődött kicsit a megyei közgyűlés elnöke.

A háromnegyed éves gazdálkodásról szóló tájékoztatást a közgyűlés elfogadta. 

9 óra 44 perc

Szakács Imre Aller Imrének adott válaszában elismeri, hogy "valóban kevés vagyona, ingósága marad a megyének, de valami azért igen".

Példaként a közgyűlés elnöke a Megyeházát említi, ami biztosan a megye tulajdona marad jövőre is.

Aller Imre harmadik felszólalásában azt mondta: "minden képlékeny, semmi sem biztos, de vannak biztató szavak".

Aller végezetül Szakács Imrének is küldött "biztató szavakat", miszerint kíváncsian várja, hogy "a Fidesz-KDNP parlamenti frakciójában milyen előnyöket sikerül elnök úrnak kiharcolnia".

Az első napirendi pontot végül 14 igennel megszavazták a képviselők.  

9 óra 41 perc

Aller Imre (MSZP) szerint "döbbenetes, hogy a megyei önkormányzatok még mindig nem tudják, hogy mivel fognak foglalkozni másfél hónap múlva".

A kónyi polgármester szerint "ilyen még a rendszerváltás idején sem lehetett tapasztalni".

Aller Imre azt is nehezményezi, hogy "Győr-Moson-Sopron megye az egyik legkevésbé eladósodott megye az összes többit tekintve, de ennek ellenére jelentős vagyont adunk most az államnak".

9 óra 39 perc

Jelentjük: Molnár Csaba visszatért, így még meg van az esélye, hogy részesüljünk egy klasszikus Molnár-Szakács szócsatában. 

9 óra 33 perc

Szakács Imre (Fidesz-KDNP) válaszában azzal érvel, hogy számos megyében jóval többet költöttek a megyei önkormányzatok, mint amennyit szabadott volna.

A megyei közgyűlés elnöke szerint a megyék az utóbbi 5-6 évben egyre jobban eladósodtak. "Győr-Moson-Sopron megyében is szükség volt egy 1,5 milliárd forintos hitelkeretre ahhoz, hogy legalább a szinten tartás sikerüljön" - tette hozzá Szakács Imre.

A közgyűlés elnöke arra is hivatkozott, hogy ameddig a településeknek van adóbevétele (iparűzési adó, gépjárműadó), addig a megyének nincs.

"Ezen tények tükrében büszkék lehetünk magunkra, hogy nem adósítottuk el a megyét és tisztességes gazdálkodást tudtunk folytatni" - mondta Szakács Imre, aki leszögezte: nem ért egyet azzal, hogy a megyék súlytalanná válnak a jövőben. 

9 óra 31 perc

Krisch Róbert (MSZP) szerint nehéz dönteni olyan napirendi pontról, amiben semmi sem biztos.

A Jobbikos Kolonics Zoltán szerint a megye egyre súlytalanabb lesz, s a kevés feladatok közül is képlékeny, melyeket kaphatja meg a megye.

9 óra 29 perc

Molnár Csaba eddig foglalt helyet az MSZP-frakciójában: az első napirendi pont tárgyalása közben, telefonjával a kezében kivonult az ülésteremből a győri politikus.

9 óra 25 perc

Szakács Imre elmondása szerint egyelőre nem tudni, hogy az állami költségvetés milyen nagyságú büdzsét tervez adni a megyei önkormányzatoknak.

Azt, hogy jövőre milyen finanszírozásból dolgozhat a megyei közgyűlés, december 18-án fog eldőlni a 2012-es állami költségvetés parlamenti szavazásán.

Szakács Imre elmondása szerint "megérti, ha a képviselők nem nagyon tudnak hozzászólni a napirendi ponthoz, hisz kevés a konkrét információ".

Hát, tény, ami tény: számok elvétve sem szerepelnek a 12 oldalas dokumentumban. 

9 óra 21 perc

Első körben a megye 2012-es költségvetésének tervezetéről szóló javaslat kerül terítékre.

Mint azt többször megírtuk: jövőre az állam veszi át a megyei intézmények fenntartását, míg a megye elsősorban külön törvényben meghatározottak szerint területfejlesztési és területrendezési feladatokat lát el.

9 óra 17 perc

Az Észak-dunántúli Regionális Mosoda Kft.-ben levő megyei önkormányzati üzletrész átadása a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház részére napirendi pontot zárt ülésen tárgyalják a képviselők.

A közgyűlés elnöke, Szakács Imre szerint minderre azért van szükség, mert gazdasági érdekeltségről szóló kérdésről van szó.

9 óra 14 perc

19 megyei képviselő van jelen az ülésen, így a közgyűlés határozatképes. Hamarosan kezdődik a napirendi pontok kivesézése, ahol reményeink szerint azért némi vitára is sor kerül majd.

9 óra 6 perc

Az MSZP frakciójában helyet foglal az egykori kancellária-miniszter, Molnár Csaba.

Mint ismert, a győri politikus kilenc országgyűlési képviselőtársával közösen távozott a szocialista frakcióból, hogy megalakítsa a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció képviselőcsoportját.

9 óra 4 perc

A novemberi közgyűlés egyben közmeghallgatás is, így a Megyeháza dísztermében a szokásosnál jóval többen ülnek.

Emellett a napirendi pontok előtt a "Virágos Magyarországért" környezetszépítő verseny megyei díjátadóját is megtartják.

Előzetes

Talán legfontosabb témaként a "2012. évi megyei önkormányzati lehetséges (valószínűsíthető) feladatellátás előzetes költségvetési tervezésének elképzelései" címmel az előzetes költségvetési koncepcióról tárgyalnak.

E témához kapcsolódva ezen az ülésen közmeghallgatás is lesz, melynek keretében a választópolgár felszólalhat a napirendi ponttal kapcsolatban.

A közgyűlés összes előterjesztését ide kattintva tekinthetik meg.

Tájékoztató kerül a képviselők asztalára a megyei önkormányzat 2011. évi gazdálkodásának háromnegyed éves helyzetéről, illetve az évközi pótelőirányzatokról és a megyei intézmények saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-változtatásairól.

A testületi ülés kezdetén, napirend előtt dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke értékeli a "Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny" 2011. évi megyei fordulóját és köszönti a díjazottakat.

Olvasóink írták

 • 5. civil 2011. november 20. 18:11
  „Embertelen!
  Némi tévedés: Győrt nem Szakács Imre vezette és vezeti, ilyenformán az általad felvetett állítás nem állja meg a helyét!”
 • 4. Patriot 2011. november 18. 20:04
  „Olyan jó benneteket olvasni, vidámságot hoztok ebbe a ködös időben. :D”
 • 3. embertelen 2011. november 18. 18:06
  „1 és 2. Teljesen igazatok van. Győr, Szakács Imre regnálása alatt, teljesen elveszítette megyei vezető szerepét. Kara Ákost kivéve a megyében lévő összes fideszes vezető mehet a levesbe, mert rém gyengék, sőt szégyenletesen gyengék!”
 • 2. Eva- 2011. november 18. 15:16
  „1-hez

  sem nem régióközpont
  sem nem megyeközpont

  de igazad van!”
 • 1. urbaniastapista 2011. november 18. 10:19
  „Nátrium-klorid office.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi meglepetések - új Kisalföld-könyvek rendelhetők

A Kisalföld receptjei könyvek eddig nyolc különböző tematikájú kötetben láttak napvilágot. Tovább olvasom