Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Megyei közgyűlés: Fogadás tárgya lett a költségvetési hiány

Győr-Moson-Sopron - A tavalyi vagy a tavalyelőtti lemezt is feltehette volna magának a megyei közgyűlés: a költségvetés tárgyalásakor ismét azon vitázott a jobb- és a baloldal...
A tavalyi vagy a tavalyelőtti lemezt is feltehette volna magának a megyei közgyűlés: a költségvetés tárgyalásakor ismét azon vitázott a jobb- és a baloldal, hogy tényleg eladósodik-e megye, vagy csak riogatásnak jó a sok száz milliós mínusz emlegetése. Ami újdonság, hogy most már egy palack borban is fogadtak erről.

A megyei önkormányzat erre az évre 19 milliárdos összköltségvetés mellett 1,35 milliárdos hiánnyal számol, amelyet mintegy egymilliárdnyi működési és 300 millió fejlesztési célú hitellel pótolna; de kalkulál még további 900 milliós folyószámlahitellel is. A költségvetést tegnap tárgyalták első olvasatban, döntés várhatóan márciusban születik. Tény, ekkora hiányt még soha nem terveztek be, de tudni kell, hogy már tavaly és tavalyelőtt is milliárd közeli mínusszal kalkulált az önkormányzat, ám az adott év végére mégsem adósodott el. No ez az, ami miatt rendre vitázik a kormányzó jobb- és az ellenzéki baloldal a költségvetés elfogadása előtt, s emiatt hangzanak el szinte szóról szóra ugyanazok az érvek – pró és kontra.


Virtuális hitel politikai célra

A szocialista frakció idén is azzal jött, hogy a közgyűlés elnöksége politikai célokra használja fel a „virtuális hitelt", amellyel riogatja a képviselő-testületet, a megyei intézményeket és persze a közvéleményt. Molnár Csaba frakcióvezető emlékeztetett az előző évek tapasztalataira, s tudatos félrevezetésnek nevezte a tervezetet, mondván, már most tudni lehet a kalkulált hiány egy részét a pótelőirányzatból, a másikat pedig az előző évről áthúzódó maradványból tudják majd fedezni. „Nem konstruktívak, hanem naivak leszünk, ezért "nem" helyett tartózkodással szavazunk, hátha márciusig bekerül az anyagba, hogy minden valószínűség szerint 2008-ban sem adósodik el a megye" – tette hozzá. (25 igen mellett 9 tartózkodást hozott a szavazás.)


Csökkenő állami támogatás

Ezt követően mondhatni forgatókönyv szerint jött a válasz Szakács Imre megyei elnök részéről, aki ismételten kijelentette: a költségvetési tervezetet a hivatal munkatársai készítik, nem politikusok és nem is politikai nyomásra. Az ÁSZ-jelentéseket is ismételten elővette az elnök: utalt a számvevőszék azon megállapítására, miszerint évről évre csökken a helyi önkormányzatok költségvetésében az állami támogatás aránya. A megyei önkormányzat esetében idén 2,1 százalékkal kevesebb az állami normatíva, mint tavaly volt. A fejlesztési célú hitel egyébként elsősorban a kórházi uniós pályázatokat segítheti.


Fehérbort a szónoknak

Ezt követően aztán jöttek a szintén szokásos érvek mindkét oldalról, hogy milyen támogatásokra jut bezzeg pénz, milyen megszorításokkal lehet szinten tartani a hiányt, ki jár a holdon és ki nem... A vitába új színfoltot egyedül Szabó Miklós hozott (aki a korábbi ciklusban alelnök volt, most MDF-es képviselő), aki egy fogadást és „egy üveg jó minőségű fehérbort" ajánlott fel a szocialista vezérszónoknak, amit ő ad, ha a megye idén is megússza az eladósodást. Szabó Miklós és a jobboldali frakció tehát nem hisz abban, hogy idén sem kell hitelt felvenni, a szocialisták pedig továbbra is szkeptikusak ebben. Tizenegy hónap múlva kiderül, kinek volt igaza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Országzászló helye már megvan

Győr - Tábla és egy nemzetiszínűre festett cölöp mutatja a Bisinger sétány Baross híd felőli… Tovább olvasom