Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Megyei közgyűlés: a 7,5 milliárdos költségvetés pár száz millióra csökken jövőre

A megyei közgyűlésén a megye vagyona átvándorolt az államhoz. A megye hivatalának munkatársai nem veszítik el állásukat, de jövőre kevesebb lesz a fizetésük.

10 óra 49 perc

Az idei év utolsó közgyűlése véget ért; a már új struktúrában a következő közgyűlés január végén, február elején ül össze.

Itt a 2012-es költségvetés lesz a fő téma, mely mint korábban írtuk nagyságrendekkel kisebb lesz, mint az elmúlt húsz évben bármikor. 

10 óra 45 perc

Magyar Zoltán - aki a Parlament mezőgazdasági bizottságának tagja - szerint a javaslat arról szól, hogy minél több információ álljon a parlamenti mezőgazdasági bizottság részére.

Szakács Imre szerint a felvetés jogos, de azt is hozzátette: a Fidesz is többször foglalkozott a témával, s Orbán Viktor leszögezte: be kell zárni azokat a kiskapukat (zsebszerződések), melyek segítségével a külföldiek magyar földekhez juthatnak.

Ezzel a téma le is zárult a megyei közgyűlésben.  

10 óra 43 perc

Takács Krisztián azt kéri, hogy a Jobbik megyei országgyűlési képviselője, Magyar Zoltán hozzászólhasson a témához a megyei közgyűlésben.

A megyei közgyűlés tagjai megszavazták, hogy Magyar Zoltán elmondhassa az álláspontját a témában.

10 óra 40 perc

Takács Krisztián nem érti, hogy milyen jogi akadálya van az ideiglenes földvédelmi bizottság létrehozásának, mivel a szomszédos Vas megyében működik hasonló bizottság.

Szalay Imre, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint előbb a területfejlesztési bizottságnál kellene felterjeszteni ezt az elképzelést.

10 óra 36 perc

Az utolsó napirendi pontok peregnek, itt sok izgalomra már nem kell számítani.

Érdekes lehet ugyanakkor, hogy mit kezd a közgyűlés Takács Krisztián (Jobbik) rendkívüli előterjesztésével, melyben ideiglenes földvédelmi bizottság létrehozásáról van szó.

10 óra 34 perc

Most módosít utoljára alapító okiratot a megye, hisz az intézmények jövőre átkerülnek az államhoz. A megyei Gyermekvédelmi Központ alapító okiratáról döntöttek utoljára a képviselők.

10 óra 31 perc

Mostanáig 51,5 fő dolgozott státusban a megyei közgyűlésben. Ebből 34 fő átkerül a kormányhivatalhoz jövőre, de hat új munkatársa lehet a megyének 2012-ben.

10 óra 25 perc

Az ügyrendi bizottságba Molnár Csaba is bekerült, mint ahogy a további három bizottságba is beszavaztak ellenzéki politikusokat.

10 óra 24 perc

Úgy tűnik, a Fidesz-KDNP gesztust gyakorol: a területfejlesztési bizottság munkájába beválasztották Aller Imrét is.

10 óra 19 perc

Folytatódik a bizottságosdi. Aller Imre belső tagokat javasol a bizottságok munkájába, merthogy így érvelése szerint több információhoz jutnának, s jobban tudnák a közgyűlés munkáját segíteni.

Érdekesség, hogy az ügyrendi bizottság belső tagjának azt a Molnár Csabát javasolt Aller Imre, aki országos vonalon már nem is az MSZP-ben politizál, hanem a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalícióban. 

10 óra 12 perc

A megyei közgyűlés tagjainak a díjazása jövőre 10 százalékkal csökken - jelentette be Szakács Imre.

A megyei közgyűlés elnöke ezenkívül egy jó és egy rossz hírről is beszámolt: a jó, hogy a megyei hivatal munkatársai nem veszítik el állásukat.

A rossz azonban, hogy a munkatársak bére szinte biztosan csökkenni fog jövőre.

"Rossz helyzetben van az ország, ezért mindenkitől a nadrágszíj behúzását kérjük" - tette hozzá Szakács Imre.

Biztos lesz pár komment ebből a bejelentésből, de azt azért szögezzük le: ez legalább tiszta beszéd volt. 

10 óra 9 perc

A Petz-kórház vagyona is mostantól az államé; ha egyébként ezt valami "csoda" folytan nem szavazták volna meg a képviselők, akkor is állam bácsihoz került volna a kórház szőröstül-bőrüstül, merthogy parlamenti jogszabályban rögzítették már mindezt.

Úgy tűnik, eléggé gondosan előre lefocizott dolgokkal ütik a képviselők az idejüket szombat délelőtt.  

10 óra 6 perc

Szakács Imre válaszában azt mondta, hogy a volt Ciklámen Tourist épületei lehetséges, miszerint a megye kezelésében maradnak, mint ahogy a szabadidő és diáksport támogatását is esetleg viheti tovább a megye - ez még nyitott kérdések a megyei közgyűlés elnöke szerint.

10 óra 3 perc

Azért mégiscsak fel-felfakadnak a megyei vagyonvesztés sebei. Aller Imre szerint "ez a folyamat a teljes megyei vagyonvesztéssel egyenlő.

A szocialista frakció tagja arra emlékeztette Szakács Imrét, hogy "a legutóbbi közgyűléseken elnök úr is bízott abban, hogy valami kis vagyon marad a megyénél".

Aller Imre szerint a tény ezzel szemben az, hogy jövőre egyetlen épületre lehet majd kitűzni a megye zászlaját.

Ez az épület a megyeháza lesz, melyet a törvény garantál. 

9 óra 58 perc

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház működését szolgáló vagyon átadás-átvétele külön napirendi pontként szerepel.

Krisch Róbert (MSZP) szerint átadni bármit soha nem jó dolog, s megyénkben mindez azért különösen szomorú, mert a helyzet közel nem volt olyan rossz, mint más megyékben.

A szocialista frakció tagja azt is javasolta, hogy az összes átadott vagyontárgyról készüljön pontos lista, mivel "ezt feltétlenül megérdemlik az intézményekben dolgozók".

Szakács Imre elméletben ezt jó elképzelésnek tartja, de gyakorlatban akár több ezer oldalas dokumentum is születhet belőle.  

9 óra 53 perc

15 igennel, 2 nemmel, meglepetésre nemhogy vita, de hozzászólás nélkül kerül át a megye vagyona az államhoz. (Utóbbi akkor is több mint érdekes, ha a témán már többször "átrágták" magukat a képviselők.)

A történeti hűség kedvéért rögzítsük: az állam úgy veszi át a megye vagyonát, hogy átvállalja a megyei intézmények adósságát és annak járulékait.

Szakács Imre elmondása szerint az átadás rendkívül nagy munkát igényelt a megyeháza munkatársaitól, akik nem ritkán hétvégén is azért dolgoztak, hogy gördülékenyen menjen végbe a folyamat.

9 óra 51 perc

Terítéken a legfontosabb téma, azaz a megyei vagyon államhoz vándorlása.

9 óra 48 perc

A hatodik napirendi pontban egy Bem téri ingatlant szeretne 95 millió forintért eladni a megye. A szóban forgó ingatlan irodaház, s 711 négyzetméteres telek tartozik hozzá.

A megyei közgyűlés elnöke szerint az ingatlaneladásokból származó bevételek továbbra is jóval a várt eredmények alatt vannak.

15 igennel a közgyűlés áldását adta a Bem téri ingatlan eladására.

9 óra 43 perc

Kovács Béla főjegyző szerint várhatóan négy megyei bizottság fog dolgozni jövőre, s ezekben 5-5 fő kaphat majd helyet.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy az eddigi bizottságok megszűnésével a delegált tagokat is újra kell majd megválasztani.

Szalay Imre közben pontosít: nem arról volt szó, hogy egy-egy ülésen nem vett részt az MSZP által jelölt külsős tag, hanem egész évben nem jelent meg.

Szombat délelőtt amúgy egyre kicsinyesebb ez a vita, dehát nálunk már csak így mennek a dolgok.

9 óra 40 perc

Aller Imre válaszában "nevetségesnek" nevezte, hogy azért nem kaphatnak az ellenzéki frakciók jelölési jogot jelenleg a bizottságokba, mert néhány éve párszor nem jelent meg egy-egy külsős tag.  

9 óra 37 perc

Szalay Imre (Fidesz-KDNP) frakcióvezető arról beszélt, hogy a bizottságok munkáját pontosan az tette működőképessé, hogy a Fidesz-KDNP által beválasztott külsős tagok mindig megjelentek az üléseken, s így határozatképesnek bizonyultak a bizottságok.

Szalay Imre szerint korábban pontosan az volt a baj, hogy az ellenzéki frakciók által delegált tagok többnyire nem vettek részt a bizottságok munkájában. 

9 óra 33 perc

Aller Imre (MSZP) szerint a drasztikus büdzsé csökkentés azt jelenti, hogy a megye költségvetése egy 2000 fős település költségvetésével lesz körülbelül egyenlő.

Aller Imre szerint így felesleges lesz jövőre annyi külsős bizottsági tagot "alkalmazni" a bizottságokban, mint eddig.

9 óra 30 perc

Szakács Imre tájékoztatása szerint a megyei intézmények államhoz vándorlása végett a korábbi években megszokott 7,5 milliárdos költségvetés jövőre feltehetően pár száz millió forintra csökken.

9 óra 26 perc

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciójának felülvizsgálatát, Kara Ákos alelnök előterjesztését elfogadták a képviselők. 

9 óra 23 perc

A megyei közgyűlés jövő évi munkatervét elfogadták a képviselők; az egyelőre még kérdéses, hogy a megyei rendőr-főkapitány, Takács Tibor ezredes szokásos évi beszámolójára mikor kerül sor. 

9 óra 20 perc

Szakács Imre tájékoztatása szerint a megyei vagyon állami átadásának fontos pontja, hogy idén december végéig ne legyen lezáratlan pénzügyi ügye a megyei intézményeknek, vagyis "tiszta lappal" kerüljenek az államhoz.

9 óra 18 perc

Az első napirendi pont a "szokásos" költségvetési pont módosítása. A havonta előkerül témát a papírformának megfelelően most is megszavazták a képviselők.

9 óra 16 perc

A megyei közgyűlésre Takács Krisztián (Jobbik) rendkívüli előterjesztést javasolt, miszerint ideiglenes földvédelmi bizottságot hozzon létre a megye.

A rendkívüli előterjesztés sorsáról a közgyűlés végén döntenek majd a képviselők. 

9 óra 12 perc

21 képviselőből 18-an vannak jelen: a beteg Kóczán Zoltán mellett Kovács Tamás és Molnár Csaba hiányzik.

Zárt ülésre most nem kerül sor; a személyi döntésekben érintettek hozzájárultak a nyílt üléshez.

9 óra 9 perc

A megyei mozgássérültek volt elnökének, Szabó Jánosnak az emlékének egy perces néma csenddel adózott a megyei közgyűlés.

9 óra 7 perc

Az idei esztendő utolsó megyei közgyűlése elkezdődött. A péntekre tervezett ülés azért maradt el, mert Szakács Imrének és Kara Ákosnak parlamenti elfoglaltsága volt, míg Kóczán Zoltán alelnök lebetegedett.

Előzetes

A megyei képviselő-testület - ez évben utoljára - december 16-án ül össze, a szokott helyen és időben (Győr, Megyeháza, díszterem, 9.00 óra).

Az ülés napirendjén a tervezet szerint 15 előterjesztés szerepel.

Fontos témaként a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat 2011. évi költségvetésének módosításáról, illetve a 2012. évi közgyűlési munkatervről kell dönteniük a testület tagjainak.

Tájékoztató kerül a képviselők asztalára az évközi központi pótelőirányzatokról és a megyei fenntartású intézmények saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-változásairól. illetve beszámoló a Megyei Területfejlesztési Tanácsban végzett munkáról.

A megyei önkormányzat vagyonának átadás-átvétele, illetve a megyei kórház működését szolgáló vagyon átadása-átvétele témában kötendő megállapodás című előterjesztéseket a megállapodások elkészültétől függően tárgyalja a közgyűlés.

A megyei fenntartású intézmények közül ezúttal a Soproni Levéltár igatója számol be az intézmény tevékenységéről, az intézményi érdekvédelem helyzetéről.

Az ülés összes napirendi pontjai és előterjesztései megtalálhatóak a megye hivatalos honlapján. 

Olvasóink írták

 • 15. Tündenéne 2011. december 19. 17:10
  „8. Dwatson 2011.12.17. 20:38

  Bocsánat, csak ez itt a megyei önkormányzat, Borkai meg a városiban van :)”
 • 14. HarconaMarcos 2011. december 18. 14:44
  „"Én soha nem szégyelltem, hogy mim van, dolgozom keményen, abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét se kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem." /Lázár János/”
 • 13. Mimóza 2011. december 18. 14:20
  „IGAZ ALLER IMRE BALODALI DE ÖRÜLÖK HOGY BEVÁLASZTOTTÁK A TERÜLETFEJLESZTÉSI BIZOTTSÁGBA/ÉN JOBBOS VAGYOK/”
 • 12. FREDDY/S 2011. december 18. 11:18
  „Az országot az adófizetők pénzén csődbe vinni a legegyszerűbb dolog, dolgozni és eredményt elérni annál nehezebb, nemde...”
 • 11. Lestate 2011. december 18. 09:24
  „Mondjuk jogosnak, hogy elvették tőlük az intézményeket, DE AKKOR MINEK A MEGYEI KÖZGYŰLÉS azon kívül, hogy pár tucat politikus a semmiért felvehessen fizetést!!!”
 • 10. orion1 2011. december 18. 00:26
  „Azt elégelte meg az állam, hogy az egész évi költségvetést eltapsolták bő 9-10 hónap alatt az önkormányzatok, utána meg óbégattak, és a csodára vártak
  (szerintem)”
 • 9. embertelen 2011. december 17. 20:42
  „Mit fog tartalmazni a jövő évi pár száz milliós költségvetés? Valószínű, hogy nagyrészt csak a Hivatal dolgozóinak és a képviselőknek a juttatását és annak közterheit. Ez lesz aztán az igazi fideszes Sóhivatal. Ha nincs munkájuk és pénzük, akkor meg kellene őket szüntetni. Persze ez nem fog megtörténni, mert a fidesz részéről a megyei önkormányzatok végezték a szavazási mozgósításokat, valamint a megyei önkormányzatok pénzéből fizették a fideszes választási propagandakiadványok egy részét. A fidesz 2010-ben, sőt már korábban is ebből az állami forrásból egészítette ki a kampányra fordított pénzét, a hülye mszp meg hagyta. Persze az is lehet, hogy megegyeztek. Mi innen lopunk, ti meg onnan alapon.”
 • 8. Dwatson 2011. december 17. 20:38
  „Na és miért nem veszítik el az állásaikat? Mi szükség lesz lesz rájuk,mi szükség lesz Borkaira? Semmi!”
 • 7. magzol 2011. december 17. 14:03
  „Megint csak a Jobbik beszélt értelmes dolgokról.
  Persze a fideszesek meg az MSZP-sek nem szavazták meg, mert azért nem járt volna plusz pénz...jellemző.”
 • 6. steke 2011. december 17. 13:37
  „Ne az elvtársak fizetésével foglalkozzunk! Ez a mondat volt a "konc", amit csócsálni lehet. A lényeg: a megye lakosságának jövője forog kockán! Ilyen mértékű elszegényedés a háború után volt ebben az országban. A tragikus a kommunikáció, ahogy ezt letolják minden ember torkán. Ha valaki jövőre meg akar gazdagodni, annak ajánlom a kötélfonó kisiparos vállalkozás kiváltását! Lesz vevő bőven!”
 • 5. molten13 2011. december 17. 11:15
  „Szeretném látni, mennyi lesz az elvtársak havi jövedelme az eddigi milliós havi juttatások után. Elnök, alelnökök sok százezres fizetések, szolgálati autó korlátlan használattal stb.”
 • 4. Oreg35 2011. december 17. 11:01
  „1.-hez
  Jó az egyenlőség! Ezek is lezavarták a közgyűlést nem egész 2 óra alatt! Nagyon elfáradhattak alatta! / Akár csak tegnap Borkaiék! /”
 • 3. miracle 2011. december 17. 10:41
  „"A megye hivatalának munkatársai nem veszítik el állásukat, de jövőre kevesebb lesz a fizetésük."
  És közülük minden 2. ne merjen panaszkodni, mert ez megszavazta tavaly!”
 • 2. Oreg35 2011. december 17. 10:40
  „Kérdés: az államnak most honnan lesz pénze az átvett vagyon ill. intézmények működtetéséhez? Ha van erre kerete akkor miért nem adta eddig is oda a megyéknek? Szerintem kilóg a "lóláb"! Így majd könnyebb lesz privatizálni!”
 • 1. magzol 2011. december 17. 10:14
  „Fidesz= Szavazógépek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerések az idősek napi ünnepségen

A csütörtök délután megtartott megyei idősek napi ünnepségen dr. Kovács Béla megyei főjegyző és… Tovább olvasom