Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Megviselte az ár a csatornákat

Győr - Árvíz még soha nem tett akkora kárt a győri csatornarendszerben, mint idén. A tartósan magas talajvíztől megroppant csövek és sérült aknák javításának költsége eléri a 30–35 millió forintot. Az utolsó munkákkal csak most végeznek.

Az árvíz után pár nappal általában megemelkedik a talajvíz szintje is. A föld alatti csatornákat és aknákat alaposan megpróbálja a falakra nehezedő fokozott nyomás. (Az egyszerű utcai csatornák legalább egy-másfél méter mélyen fekszenek, de helyenként ez elérheti az öt-hat métert.) A Pannon-Víz zrt. szakembereinek minden évben adott munkát magas talajvízszint miatti meghibásodás, de az ideihez hasonló károkra még nem volt példa. A júliusi ár az előző évekhez képest – beleértve az emlékezetes 2002-est is – abban különbözött, hogy csak lassan vonult el, így tartósan magas talajvizet hagyott maga után.

Tóth László, a társaság diszpécserszolgálatának vezetője portálunk kérésére lajstromba vette a károkat, amelyek javítási költsége összesen eléri a 30–35 millió forintot. A leginkább érintett városrész Révfalu volt. A baj az Ady Endre utcában kezdődött, a talajmozgások következtében az ivóvízvezetékek a kötéseknél megsérültek. Az egyik csatornaakna például úgy, ahogy volt, negyven centiméterrel megsüllyedt. Újból meg kellett építeni. Ebben az egyetlen utcában hat csőtörés volt alig egy hónap leforgása alatt. A lakók türelmét alaposan igénybe vették a javítások, sokszor csak lajtos kocsiból jutottak ivóvízhez. A legutolsó javítás utáni burkolat-helyreállítás épp a napokban történik.

 

Az Ady Endre utcában élők türelmét tették leginkább próbára a magas talajvízszint okozta meghibásodások. Ebben az egyetlen utcában hat csőtörés volt alig egy hónap leforgása alatt. Az utolsó javítás utáni burkolat-helyreállítás a napokban történt meg. Képünkön Hankó Attila az utolsó simításokat végzi. Fotó: H. B. E.

A leglátványosabb s túlzás nélkül állítható, a legijesztőbb meghibásodás a Rónay Jácint utcában történt. Eleinte csak egy horpadás látszott, aztán óráról órára egyre mélyebbre süllyedt a burkolat. Egy csatornaakna ment tönkre, s magával ragadta a talajt. A napokban oldották fel az útzárt, miután a hiba javítása is csaknem két héttel később – de legalább kockázatok nélkül – kezdődhetett meg. Le kellett volna ugyanis süllyeszteni a talajvízszintet a munkához, egy esetleges talajmozgás miatt azonban veszélybe kerülhetett volna a közeli iskola és a nyugdíjasház is. A Rónayban ezzel nem értek véget a megpróbáltatások, augusztusban egy másik helyen is megsüllyedt, aztán beszakadt a burkolat, ugyancsak a magas talajvíz miatt.

A harmadik helyszín a Hédervári út, ahol ugyancsak egy kisebb beszakadással kezdődött a baj, aztán a végén negyvenöt méternyi szakaszon kellett csatornát cserélni. A javítást csak a talajvízszint csökkenése után, másfél hetes késéssel lehetett megkezdeni. Ezen a helyszínen most újból munka folyik, de nem javítás, hanem bekötés miatt.

A Malomsok sétány előtt a csatornaakna illesztésein mosódott be a talaj, ez okozta a süllyedést. A vízmű szakemberei rövidesen felbontják az útburkolatot és megjavítják az aknafal sérüléseit, kivételesen egy új technológiával, kívülről. Ugyanez a hiba az Ady Endre utcához közel eső Binge közben is előfordult.

A lista végére került a kakukktojás, nem révfalui, hanem egy belvárosi helyszín, a Bástya utca, ahol a legmélyebben, közel hat méteren dolgoztak a szakemberek. Meg is kellett állni a munkával a talajvíz csökkenéséig, így a Kiss János és az Újkapu utca közötti szakaszon már régen betervezett csőcsere két-három hét késésben van. Tegnap ezért le is zárták a szakaszt, aki Révfaluba szeretne jutni a belvárosból, a Móricz Zsigmond rakpartra kerülő úton jut el az Újkapu utca–Apáca utca–Vörösmarty útvonalon. A terelés péntekig tart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden idők ötödik legmelegebb augusztusa

Az idei augusztus volt minden idők ötödik legmelegebbje Sopronban 1901 óta. Tovább olvasom