Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Megveri a Dunaszeg a Barcelonát a Bajnokok Ligájában 2020-ban?

A kérdés nyilván álomkategória, mint ahogy a mozgóutcák ötlete is. Utóbbiból azonban már lehet olyan tanulságokat levonni, melyek segíthetik Dunaszeg életét. Ezekben a hetekben dunaszegi lakosok tartanak ötletbörzét saját falujuk érdekében.

December 3-án már másodjára ültek össze a dunaszegi Közösségi Házban lelkes lokálpatrióták azzal a céllal, hogy szeretett falujuk fejlesztési politikáját kitalálják a következő évekre.

Az első, novemberi találkozáskor még szabadon szárnyalhatott a fantázia: a három, 6-7 fős munkacsoport reális terveket és álom kategóriába tartozó ötleteket rajzolt hatalmas papírokra.


Szabóné J. Szilvia, a helyi IKSZT-ház vezetője és Szigethy Balázs körjegyző az elkészült rajzokkal

Pályázat útján, kísérletképp 77 magyar kistelepülést választottak ki a programra

"A közelmúltban életre hívott Helyi Közösségi Akadémiák (HKA) hálózati program keretében az 5000 lélekszám alatti kistelepüléseken lehetőség van arra, hogy a község lakói közösen próbálják meghatározni a fejlődési irányvonalakat.

Pályázat útján, kísérletképp 77 magyar kistelepülést választottak ki a programra: köztük Dunaszeget és Dunaszentpált.

Megjegyzem, az Európai Unió fejlesztéspolitikai ajánlása a kistelepülések esetében elsősorban a helyi ötletek gyűjtése" – mondta érdeklődésünkre Szigethy Balázs, a Dunaszegi Közös Önkormányzati Hivatal vezetője.

Nyugdíjas hölgy: "milyen jó volna a mozgójárda, mert akkor könnyebben eljutna a boltba" 

"Az első alkalommal szabad volt nagyot álmodni, erre két példát is említenék. Volt olyan elképzelés, hogy a labdarúgó csapatunk pár év múlva a Bajnokok Ligájában játszik, s ehhez méltó stadiont kell építeni.

Egy nyugdíjas hölgy pedig azt mondta: milyen jó volna a mozgójárda, mert akkor könnyebben eljutna a boltba, s a nehéz csomagokat is egyszerűbben hazavihetné. Nyilván ez az ötlet sem mozog a realitás talaján, de magából a problémából több tanulságot le tudunk vonni.


Készülnek a rajzok: bal oldalon felül a stadion, amelyik várja a Barcát

Például hogyan fejleszthetnénk a házi segítségnyújtást annak érdekében, hogy az idős embereknek ne csak a gyógyszereiket vigyék el, hanem a bevásárlást is, vagy több boltra van-e szükség a településen?

A Közösségi Ház átalakítása, vagy az alternatív energiákra, szélerőművekre, napelemekre való csatlakozás pedig hosszútávon meg is valósulhat, igaz, ez nagyban függ a pályázati lehetőségektől is" - folytatta Szigethy Balázs.

Az uniós forrásoknál azokat az elképzeléseket támogatja a kormány, mely a kis- és középvállalkozásokat hozza helyzetbe

"A jelenleg zajló ötletgyűjtés a falu elkövetkező 5-6 éves stratégiájának irányvonalait szabja meg. Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hogy helyi vállalkozók, a civil egyesületek és az egyházak képviselői, nyugdíjasok, a képviselőtestület tagjai, vagyis fiatalok és idősebbek közösen készítenek terveket a település érdekében.

A megvalósítás két vonalon történhet: egyrészt vannak olyan elképzelések, melyeket saját magunk is végig tudunk vinni. A nagyobb költségvetésű projektekhez szükséges uniós forrásokat találni: a jelenállás szerint elsősorban azokat az elképzeléseket támogatja a kormányzat, mely a kis- és középvállalkozásokat hozza helyzetbe, s munkahelyeket is teremtenek" – tudtuk meg Babos Attilától, Dunaszeg polgármesterétől.

Ötletbörze Dunaszegen a falu jövőjéért

Hat megyei település a 77 kiválasztott között


Az említett két megyei településen kívül még Dunakilitin, Kimlén, Rábapatonán és Répceszemerén zajlik hasonló ötletbörze ezekben a hetekben.

A dunaszegi terveket jövő január elején összegzik, s prezentáción mutatják be. Akit érdekel az összes elképzelés, január 7-én 18 órakor tekintheti meg a Közösségi Házban, sőt, véleményezheti is majd.

Ide kattintva szerezhet bővebb információkat a programról!
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Jobbik: nem kér az újabb menekülttáborból a város és környéke

Több Győr környéki település is levelet kapott a Belügyminisztériumtól, hogy befogadó állomásnak… Tovább olvasom