Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Megvannak a nyertesek! Két Olvasónk utazhat Székelyföldre a Csíksomlyó expresszel

A Kárpáteurópa Utazási Irodával szervezett közös játékunkon kétszemélyes utat, több könyvet sorsoltunk ki az Erdélybe tartó Csíksomlyó expresszre.


Nyertes: Virágh Imréné és férje (9484 Pereszteg, Széchenyi utca 51.)

Kellemes utazást kíván a kisalfold.hu csapata!

Az Indóház Közlekedési Kiadó könyvnyereményeit a következő Olvasóknak postázzuk:

1. Golneritsné Kozma Anikó, 9400 Sopron, Merenye sor 9/B
2. Talhalmmer László 9484 Pereszteg, Sport u. 6.
3. Vörös József 9126 Gyarmat, Magyar u. 53.
4. Borbély Péter 9082 Nyúl, Dózsa tp. 105/a
5. Szántó Tamás 9012 Győr, Királyszék út 15.
6. Simkó Sándorné 9024 Győr, Illyés Gy. u. 3. X/40

Előzmények

Ötrészes sorozatunkban a csíksomlyói búcsúra induló Csíksomlyó expresszel ismerkedhetnek meg.

A Kárpáteurópa Utazási Irodával közös játékunkon - értékes nyereményeken túl - kétszemélyes utat nyerhetnek a pünkösdkor Erdélybe tartó Csíksomlyó expresszre.

Nyereményjáték

A pünkösdi zarándokvonatok szervezője a Kárpáteurópa Utazási Iroda, valamint az esemény médiatámogatója, a Kisalföld közös játékán a megfejtők között fődíjként egy kétszemélyes utat a pünkösdi Csíksomlyó expresszre, valamint az Indóház Közlekedési Kiadó nyereményeit, három-három "Erdélyi vasút, Székely gyors", valamint "Volt egyszer egy vasút…" albumot sorsolunk ki.

Megfejtéseiket eljuttathatják hagyományos levélben, vagy levelezőlapon a következő címre: Kárpáteurópa Utazási Iroda, 1036 Budapest, Szépvölgyi út 3/a. (a borítékra írják rá: Csíksomlyó expressz).

Villanyposta címünk: karpateuropa@karpateuropa.hu.

A megfejtések beérkezési határideje: 2013. március 15.

A nyertesek nevét 2013. március 20-án közöljük a kisalfold.hu-n.

További információk: www.karpateuropa.hu honlapon, illetve a 06-1/368-6296-os és 06-1/439-1644-es telefonszámon.

Idén a leghosszabb össznemzeti zarándokvonat indul a Dunántúlról Erdélybe, Székelyföldre. Olvasóink tudják, hogy ez a vonat a szombathelyi indulást követően a Győr-Sopron-Moson megyei vasútállomásokon is megáll.


Évről évre több ezren zarándokolnak el a csíksomlyói búcsúra.
Évről évre több ezren zarándokolnak el a csíksomlyói búcsúra.


Olvasóinknak lehetőséget biztosítunk arra, hogy csatlakozzanak a vonathoz, a Csíksomlyó Expresszhez, amely megáll Sopronban, Kapuvárott, Csornán, Győrött, Komáromban, Tatabányán.

Budapestről tovább indul a vonat az egykori keleti határaink felé, majd több százezer honfitársunkkal együtt lelkileg visszavesszük Csíksomlyón Nagy Magyarországot!


Idén a leghosszabb össznemzeti zarándokvonat indul a Dunántúlról Erdélybe, Székelyföldre.
Idén a leghosszabb össznemzeti zarándokvonat indul a Dunántúlról Erdélybe, Székelyföldre.


Ötödik  forduló feladatsorunk - A  Csíksomlyói Búcsúról szól

A csíksomlyói búcsú a magyar római katolikus hívők által minden év pünkösdkor, több százezer résztvevő jelenlétében megtartott búcsú az erdélyi Csíksomlyó melletti Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti pünkösd szombatján a nyeregben.

A búcsújárás egyik hagyománya az erdélyi katolikusok emlékezetében egy legendás csatával függ össze amikor is 1567-ben János Zsigmond erdélyi fejedelem (aki római katolikus hitben nevelkedett, majd előbb lutheránus, később református hitre tért, halála előtt pedig unitáriussá vált) Csík, Gyergyó és Kászon katolikus lakosságát erőszakkal akarta volna unitárius hitre téríteni.

A legenda szerint 1567 Pünkösd szombatján János Zsigmond nagy sereggel érkezett Csíkba, hogy érvényt szerezzen akaratának. A hagyomány szerint a székelyek legyőzik az erdélyi fejedelem seregét, azóta e győzelem emlékére rendezik meg minden évben a Pünkösdi búcsút.

A csíksomlyói búcsú Románia kommunista diktátorának, Nicolae Ceaușescunak az 1989-es bukása után nemcsak az erdélyi, de a világ keresztény magyarságának ökumenikus közös nemzeti kegyhelyévé és találkozóhelyévé vált.

A fentiek emlékére gyűlik össze minden év pünkösd szombatján a katolikus székelység, és a Kissomlyó hegyén nyírfaágakkal ékesített zászlókkal körmenetet tart.

A Székely Gyors - Csíksomlyó Expressz utasait Böjte Csaba erdélyi ferences testvér lelki üzenete és szenet áldása fogja kísérni.

a. Milyen valláshoz tartoztak a Csíksomlyói Búcsúra érkező székelyek?
1 Református
x Római katolikus
2 Unitárius

b. Melyik napon és hol tartják a csíksomlyói szentmisét?
1 Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti nyeregben pünkösd szombatján
x Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó hegy közötti pünkösd hétfőjén a nyeregben
2 Csíksomlyói kegytemplomban vasárnap

c. Mikor vált a magyar kereszténység ökomenikus közös ünnepévé a csíksomlyói zarándoklat?
1  Ceausescu bukása után (1989)
X  Trianont követően (1920)
2  a Kiegyezés évében (1867)

d. Melyik erdélyi fejedelem seregét verték meg a székelyek 1567-ben?
1 Apafi Mihály
X Báthori István
2 János Zsigmond

e. Kinek az áldásával indulhatnak útnak az anyaországból Erdélybe a zarándokok?
1 Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek
X Kis-Rigó László szeged-csanád megyés püspök
2 Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes

Negyedik forduló: a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz útvonala Magyarországon és Erdélyben

A Kárpáteurópa utazási iroda idén Magyarország vasúti szerelvényeként összevonva indítja el Budapestről a két zarándokvonatot.

A Csíksomlyó expressz természetesen idén is Szombathelyről majd, Sopronon Csornán, Kapuváron, Győrött, Komáromon, Tatabányán megállva, érkezik Budapestre a Keleti pályaudvarra.

Itt csatlakozik hozzá a fővárosból induló Székely Gyors, majd együttesen Szolnokon, Püspökladányon utasokat felvéve érik el a jelenlegi magyar-román határt. Innen Nagyváradon át haladva érkeznek meg Kolozsvárra.

A szervezők reményei szerint Mátyás király szülővárosába rövid ünnepséggel köszöntik a helyi magyarok és az anyaországi honfitársak egymást és a szülővárosába jelképesen visszatérő "Mátyás királyt" és az ő mozdonyát.

Az útvonal innen már festői Székelyföldre vezet. A zarándokok felcsíki és alcsíki falvakban székely-magyar családoknál foglalják el szállásaikat.
A program második napján vonattal érkeznek Csíksomlyóra, ahonnan gyalogosan több százezer magyar-székely zarándokkal együtt indulnak a szentmisére.

Az utazás harmadik napja az új zarándok helyre, az Ezeréves határhoz, Gyimesbükkre vezet. Sajnos a következő napon véget ér ez a gyönyörű, lélekemelő program. A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz Székelyföldről Dél-Erdélyen keresztül érkezik Magyarországra, így leírva egy teljes erdélyi körutat.

a. Honnan indul a Csíksomlyó Expressz?
1 Sopron
x Szombathely
2 Budapest

b. Hol csatlakozik a Csíksomlyó expresszhez a Székely Gyors?
1  Szolnok
x Püspökladány
2 Budapest 

c. Hol lesz elszállásolva az zarándokok?
1 Székely-magyar családoknál 
x Panzióban
2 Szállodában

d. Székely Gyors - Csíksomlyó Expressz melyik erdélyi nagyvárosban áll meg rövid megemlékezésre az oda úton?
1 Nagyvárad
x Kolozsvár
2 Arad

e. Milyen útvonalon halad az össznemzeti zarándokvonat hazafelé Magyarországra?
1 Észak-Erdély
X Bánát, Bánság
2 Dél-Erdély

A harmadik forduló feladatsora az össznemzeti zarándok vonatok székelyföldi úti céljaira vonatkozik

Egészen 2008-ig hatvannégy év telt bele, hogy Erdély területét mozdonyostól, személykocsistól magyar vonat szelte volna át. Ez volt a csíksomlyói búcsúra, majd a történelmi Magyarország határán álló legkeletibb MÁV-őrházig, a Rákóczi-vár tövében lévő Gyimesbükkig eljutó Székely gyors és Csíksomlyó expressz.

Az idén pünkösdkor, május 17-én  felkerekedő zarándokvonatok a Székely gyors, illetve a Csíksomlyó expressz élenjáró tagja először 2008. május 9-én indult a Keleti pályaudvarról, hogy négynapos útja során mintegy ötszáz zarándokkal és Erdélyre kíváncsi utassal a fedélzetén fusson be olyan vasútállomásokra, amelyek vágányain hatvannégy esztendeje nem fordult meg magyar felségjelű mozdony.
A negyvenes évek elején Budapest és Sepsiszentgyörgy között közlekedő Székely gyorsmotorvonat után elnevezett Székely gyors a Nagyvárad–Kolozsvár–Dés–Szeretfalva–Déda–Madéfalva (és vissza) útvonalon közlekedett. Az út második napján utasai a Csíksomlyó Mária kegyhely búcsúján vettek részt, majd a harmadik napon a Madéfalva–Gyimesbükk hegyi pályán a civil kezdeményezésre, közadakozásból felújított, a történelmi Magyarország határán álló 30. számú MÁV őrház avatására indultak és megtekintették az Ezeréves határon álló Rákóczi vár romjait.

A végig magyar mozdonnyal, a 017-es Nohabbal vontatott különvonat az egymást sokáig gyanakvóan figyelő két nép viszonyában sorompókat bontott le: hosszas, de eredményes engedélyezési eljárás után utasai lélekemelő élményekkel gazdagodtak a hagyományos, pünkösdi csíksomlyói zarándoklaton, és a helyi hatóságok szerint is európai szellemiségű ünneplésnek lehetett a résztvevője az a mintegy tízezer lélek, aki azon a feledhetetlen napon Gyimesbükkre érkezett az Ezeréves határra.

a. Mikor indult az első nemzeti különvonat Erdélybe?
1 idén indul először
x 2009-ben
2 2008-ban

b. Melyik ünnepi helyszínt keresik fel az idei különvonatok?
1 Parajd, töltött káposzta fesztivál
x 1000 Székely Leány Találkozó
2 Csíksomlyó, Mária-kegyhely

c. Melyik vonat utasai vehetnek részt Gyimesbükkön a megemlékezésen?
1 a Székely Gyors
X a Csíksomlyó Expressz
2 mindkettő

d. 2013-ben hányadszor indul útjára a Csíksomlyó Expressz?
1 ötödször
X negyedszer
2 először

(A d. kérdésre megjelölt válaszok hibásak, ezért ezt a feladatot nem vesszük figyelembe az eredmények összegzésénél.)

e. Hány évet kellett várni, hogy magyar vonat újra, a II. világháborút követően Erdély területére érkezzen?
1 12 évet
X 58 évet
2 64 évet

A negyedik feladatsort március 5-én közöljük.

Második forduló feladatsorunk a két össznemzeti zarándokvonatról állítottuk össze

Egészen 2008-ig hatvannégy év telt bele, hogy Erdély területét mozdonyostól, személykocsistól magyar vonat szelte volna át. Ez volt a csíksomlyói búcsúra, majd a történelmi Magyarország határán álló legkeletibb MÁV-őrházig, a Rákóczi-vár tövében lévő Gyimesbükkig eljutó Székely gyors.

Az idén pünkösdkor, május 17-én  felkerekedő zarándokvonatok a Székely gyors, illetve a Csíksomlyó expressz élenjáró tagja először 2008. május 9-én indult a Keleti pályaudvarról, hogy négynapos útja során mintegy ötszáz zarándokkal és Erdélyre kíváncsi utassal a fedélzetén fusson be olyan vasútállomásokra, amelyek vágányain hatvannégy esztendeje nem fordult meg magyar felségjelű mozdony.

A második bécsi döntést követően , a negyvenes évek elején visszakaptuk. Észak-Erdélyt. Trianon után ekkor teremtettek újra vasúti összeköttetést a magyar főváros és Székelyföld között. Az akkoriban Budapest és Sepsiszentgyörgy között közlekedő Székely gyorsmotorvonat után elnevezett Székely gyors a Nagyvárad–Kolozsvár–Dés–Szeretfalva–Déda–Madéfalva (és vissza) útvonalon közlekedett.

Az út második napján utasai a Csíksomlyó Mária kegyhely búcsúján vettek részt, majd a harmadik napon a Madéfalva–Gyimesbükk hegyipályán a civil kezdeményezésre, közadakozásból felújított, a történelmi Magyarország határán álló 30. számú MÁV őrház avatására indultak.

A végig magyar mozdonnyal, a 017-es Nohabbal vontatott különvonat az egymást sokáig gyanakvóan figyelő két nép viszonyában sorompókat bontott le: hosszas, de eredményes engedélyezési eljárás után utasai lélekemelő élményekkel gazdagodtak a hagyományos, pünkösdi csíksomlyói zarándoklaton, és a helyi hatóságok szerint is európai szellemiségű ünneplésnek lehetett a résztvevője az a mintegy tízezer lélek, aki azon a feledhetetlen napon Gyimesbükkre érkezett.

Az  idei búcsúra ugyancsak az alkalom tiszteletére látványosan átfestett TRAXX mozdony húzza majd Mátyás király portréjával díszítve.

a. Mikor veszítettük el Erdélyt?

1. Kiegyezéskor
X. I világháborút követően
2. 48-49-es szabadsághar után

b. Mikor indult legelőször útjára a Székely Gyors?

1. Trianont követően
X. a II. Második Bécsi döntést követően
2. 1945-ben

c. Mikor érkezett meg hosszú idő után újra a Székely Gyors Erdélybe?

1. 1989-ben
X. Caucescu bukását követően
2. 2008-ban

d. Milyen mozdony fogja húzni idén a Csíksomlyó Expresszt?
1.Traxx
X. Nohab
2. Taurus

e. Mit avattak fel a 2008-ban Székely Gyors utasai az ezeréves határnál?

1. Széphavason Szent László kápolnáját
X. MÁV 30-as őrházát
2. Rákóczi vár egyik felújított bástyáját

A harmadik feladatsort február 26-án közöljük.

Az első feladatsorunk sokak szerint a legnagyobb magyar királyról Hunyadi Mátyásról szól. (Összesen öt feladatsort kell hiba nélkül megoldani.) Kezdjenek neki!

Az egykori királyi Magyarország Európa egyik legnagyobb állama volt. Legismertebb uralkodója Hunyadi Mátyás, Hunyadi János leszármazottjaként az egykori Magyarország keleti területéről emelkedett fel királyságig. Hunyadit1555-ben a Duna jegén megválasztották Magyarország királyának.

Uralkodása alatt az egykori Magyarország Európa egyik legnagyobb hatalmává vált. A Kolozsvárott született királyunk "Bécsnek büszke vára"-t is elfoglalta. A miénk volt Európát leigázó "fekete sereg" is.

Majdnem száz év telt el Trianon óta, azóta is bármikor tiszta szívvel fogadnak minket Székelyföldön. Székelyek-magyarok egy nemzet! Sajnálatos módon volt egy időszak amikor különösen nagy szükség lett volna ránk.

a. Hol született Mátyás király?
1. Budavár
X. Sopron
2. Kolozsvár

b. Hol választották királlyá Hunyadi Mátyás?
1. Kolozsváron
X. Budavár
2. Duna jegén

c. Honnan indul a Csíksomlyó expressz?
1. Győr
X. Szombathely
2. Mosonmagyaróvár

d. Melyik időszakban volt a székelyeknek a legnehezebb ?
1. Mao – rendszer
X. Cauescu - rendszer
2. Tito - rendszer

e. Ki volt Mátyás király apja:
1. Bethlen Gábor
x. Szapolyai János
2. Hunyadi János

 

Olvasóink írták

 • 7. Szakonyi 2013. március 20. 10:59
  „Mikor lesz eredményhirdetés?”
 • 6. rubeola 2013. március 12. 15:36
  „Sajnos nem hiszem, hogy olvassák, mert nem válaszoltak a kérdésekre. Pedig nekem is lenne kérdésem, az ötödik fordulót mikor rakják fel? Nem lesz idő a beküldésre. Ja és tényleg email-ben is lehet küldeni a helyes válaszokat?”
 • 5. subici 2013. március 07. 21:33
  „Csatlakozok Bubó70-hez. De illetékesek olvassák-e ezeket a hozzászólásokat?!”
 • 4. Bubó70 2013. február 28. 08:48
  „3.forduló / d. kérdés. ??? Nem találok helyes választ, de lehet, hogy csak számolni nem tudok!”
 • 3. mézesmálna 2013. február 27. 09:31
  „Nem tették fel a 3. fordulós tesztet!!!”
 • 2. jani1961 2013. február 14. 09:59
  „A cikk írója., figyelhetne egy kicsit
  Mátyás Királyunk adatai egy kicsit eltérnek a suliban tanultaktól,”
 • 1. egyszeri-ember 2013. február 13. 14:34
  „Tisztelt Szerkesztő Úr/Hölgy!

  "Megfejtéseiket eljuttathatják hagyományos levélben, vagy levelezőlapon".
  "Villanyposta címünk: karpateuropa@karpateuropa.hu." Ezen az e-mail címen is elfogadják a megfejtést?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A víz világnapja Győrben - videó

21 éve az ENSZ a víz világnapjának választotta március 22.-ét. Győrben színes rendezvényt tartottak… Tovább olvasom