Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Megvan a vadászati jog

Kié lesz a vadászati jog?- kérdeztük legutóbb lapunkban. Azóta nemrég megtudtuk a helyes választ.
„ Kié lesz a vadászati jog?" – kérdeztük július 25-én az alsó-szigetközi vadászterületért 1997 óta tartó huzavonáról írva. Nemrég megtudtuk a helyes választ: a gazdáké.

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága ugyanis a 10 éves vadgazdálkodási terv hiányában megállapította, hogy a területre korábban kötött bérleti szerződés érvénytelen, és új eljárásra kötelezte a hatóságot. Az addigi bérlő, a Dunaközi Vadásztársaság vadászati jogát ezért visszavonták, és az érdekelt földtulajdonosi közösségek a szabályos hasznosítást lehetővé tévő új eljárás során megalakították az Alsó-szigetközi Földtulajdonosok Vadászati Közösségét. Közös képviselőjükké Klauz András győrzámolyi gazdálkodót választották.

– A közösség mintegy ezer tagot számlál, valamennyien kisebb-nagyobb földtulajdonuk alapján váltak tagokká – tudtuk meg Klauz Andrástól. Természetesen nem mindenki vadászik közülük: összesen negyvenhét érvényes vizsgával rendelkező földtulajdonos kívánt élni a lehetőséggel. A birtokolt terület nagysága alapján szabályozzák, hogy ki vehet részt csak társas vadászatokon és ki cserkészheti egyedül is a vadat.
Klauz András érdeklődésünkre elmondta, hogy a vadállomány összetétele szerinte nem rossz, bár igazából nem jellemzően nagyvadas a terület. Vaddisznó él rajta, a szarvas azonban csak vendégként szokott megjelenni. Főként a fácán, a vadkacsa és a nyúl lakja ezt a 8400 hektárt.

A kérdésre, hogy a mezőgazdász és a vadász egészségesen megfér-e egy személyben, nem ritkítja-e meg túlzottan a vadállományt, a közös képviselő hangsúlyozta: a mezőgazdasággal foglalkozó emberek szinte kivétel nélkül szeretik és kímélik a területükön élő vadállatokat. A nem túltartott, normális sűrűségű vadállomány szerinte nem okoz elviselhetetlen mértékű károkat a gazdálkodóknak.

– Megyénkben az alsó-szigetközi lett az első vadászterület, amelyet csak magánszemélyekből álló földtulajdonosi közösség kezel – hívta fel a figyelmet a vadászati hatóság képviseletében Pintér Csaba, az FVM megyei hivatalának osztályvezetője. Ez azért is érdekes, mert 2007 februárjában jár le a törvény által meghatározott első üzemterv időszaka, tehát a jövő év második felétől ismét lehetőség lesz a vadászterületek hasznosítási jogának átgondolására. Ez alkalommal az alsó-szigetközi tapasztalatokra is lehet építeni, ezért a hatóság megkülönböztetett figyelemmel kíséri a gazdák tevékenységét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőrzött behajtások

Ha a győri közgyűlés igent mond, szigorúbb feltételekkel lehet behajtani a belvárosba január… Tovább olvasom