Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Megváltozott munkaképességűek a munkaerőpiacon

Az ERFO Nonprofit Kft. és a győri Széchenyi István Egyetem együttműködésének eredményeként elindulhat egy innovatív LED technológiájú, világításcélú termékcsalád gyártása a cég budapesti telephelyén.

A helyszíni bemutató egy mintaszerű egyetem-ipar közös kutatóprojekt sikeres zárása és annak egyik eredményeként létrejövő, valódi munkahelyteremtést jelentő üzemszerű gyártás indítása. A rendezvény közvetlenül mutatja be, hogy a hazai kutatás-fejlesztés is képes nagyobb hatású munkahelyteremtésre, valamint olyan területeken is sikeres lehet, ahol a versenypiaci szereplők legfeljebb megrendelőként vannak jelen.

Kovács Gábor ügyvezető szerint - bár az ERFO Nonprofit Kft. legfőbb célkitűzése a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának magas színvonalon történő megvalósítása, ennek megújítására - folyamatos erőfeszítéseket kell tenni, újabb és újabb valódi piaci értékteremtő tevékenységek elindításával. A kutatók vezetője, dr. Élő Gábor, a győri Széchenyi István Egyetem egyetemi docense a hazai innovációban látja a hazai munkahelyteremtés egyik kitörési pontját, mivel több tíz ehhez hasonló eredményes K+F+I projekt fut ma Magyarországon. Ezek többsége százas nagyságrendű új munkahelyet képes létrehozni piacképes termékek fejlesztésével és innovatív hálózatos termelési és értékesítési formák kialakításával.

A K+F+I tevékenység célja az volt, hogy kevés alkatrészből, könnyen gyártható innovatív termékek jöjjenek létre, melyek egyszerű és alacsony beruházási költségű gyártósorokon, könnyen betanítható munkaerővel előállíthatóak legyenek (pl. megváltozott munkaképességűek, hátrányos helyzetű munkavállalók stb.) Döntő szempontként működött, hogy a már piacon lévő minőségileg és funkcionálisan gyenge termékekkel szemben, hazai minőségi alternatívát lehessen felmutatni. A most gyártásba kerülő LED-es világításcélú (azaz nem dekorációs célú) termékek fő jellemzője egy új 8W-os LED izzót kb. 100W-150W-os régi izzó helyett lehet használni, a fénycsövek és ipari világítótestek legalább 50%-os energia-megtakarítást tesznek lehetővé, az új LED izzó, LED fénycső, LED világítótest gyakorlatilag akárhányszor fel- és lekapcsolható, bármilyen „gyorsan", ezáltal az élettartam-csökkenés miatti folyamatos működtetés nem lesz indokolt, a fém és műanyag burkolati megoldások törhetetlenek, a termékekben nincs védőgáz vagy más környezetet terhelő anyag, tervezett élettartamuk folyamatos működés esetén is több mint 3 év, normál beltéri irodai ill. otthoni használatnál 10 év, nem „égnek ki", hanem tervezett élettartamuk után csak a fényerejük lesz kisebb, csaknem 100%-ban újrafelhasználható anyagokból készülnek.

A termékcsalád elterjedési lehetőségeit nagyban javítja, hogy olyan technológiai megoldással készült, hogy nemcsak a hagyományos izzók, fénycsövek, világítótestek egyszerű cseréje válik lehetővé (ez már magában is jelentős lenne a meglévő „folyamatosan világító" intézmények költségcsökkentésében), hanem kisebb világítási kultúraváltozást is lehetővé tesz, úgy hogy a megvilágítás jobban igazodik a helyiségek valódi igénybevételéhez, ezáltal radikális megtakarítás is lehetővé válik. Erre jó példa, hogy egy egyetemi irodaépületi folyosó csak akkor világítson, ha valaki ott tartózkodik, és ha nincs elég világos.

Ez mérések és számítások szerint maximum napi átlag két óra időtartamot jelent. A mai gyakorlathoz képest ez 90%-os megtakarítást jelent, továbbá azt hogy a LED-es világítótest mintegy 100 évig képes lenne világítást biztosítani a folyosón anélkül, hogy érdemben hozzá kellene nyúlni.

A 2011. július 20-án, szerdán tartandó bemutató helyszíne az ERFO Nonprofit Kft., Budapest, Dózsa György u. 48. (www.erfo.hu) Kovács Gábor, az ERFO Nonprofit Kft. 9 órakor tartandó megnyitója után dr. Élő Gábor, egyetemi docens, a győri Széchenyi István Egyetem kutatócsoport-vezetője bemutatja a projektet. A győri professzor előadásban bemutatja, hogy a hazai innováció hogyan segítheti a hazai munkahelyteremtést; a LED technológiájú, világításcélú termékcsalád fejlesztését. Dr. Czomba Sándor államtitkár beszéde után a LED fénycső gyártás bemutatója következik, melyet a vendégek közvetlenül is megtekinthetnek. A befejezés tervezett időpontja 11.00 óra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reneszánsz és barokk zenei hét vasárnaptól Győrött

A régizenei fesztivál programján koncertek és ének, illetve hangszeres kurzusok szerepelnek. Tovább olvasom