Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Megúsztuk a vulkáni hamut

Megyénkben nem növekedett meg a légszennyező részecskék koncentrációja három méter alatti magasságban, amikor a vulkáni hamu elérte hazánk légterét.

Ezért szakemberek azt állítják: nem kaptunk belőle. Sőt, kimondottan jó a levegő!

Győrben 1994 óta van folyamatos levegőminőség-mérés, két helyen és 2003-ban üzembe helyeztek egy mérőkonténert Sopronban is. Ezek elmúlt kétheti adatait ismertetve Erdős József portálunknak elmondta: nincs kiugró eltérés a vizsgált időszakot megelőzőkhöz képest. Sem a tíz mikrométer alatti szemcsetartományban a szálló por mennyiségét vizsgálva, sem a kén-dioxid, a nitrogén-oxid és a szén-monoxid arányát tekintve. Ezért igaznak ítélhetjük szerinte, amit a repülésmeteorológusok állítottak, hogy az izlandi vulkánkitörésből származó hamu a felsőbb légrétegekben, mintegy három-hat kilométeres magasságban maradt.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mérőállomásának vezetője egyébként sem számolhatott be semmi különlegesről a levegőminőségre vonatkozóan. Az mostanában szerinte kimondottan jónak nevezhető Győrben és Sopronban is, köszönhető annak, hogy mozog a levegő, azaz fúj a szél. A megyeszékhelyen a Szent István és a Szigethy Attila úton lévő mérőponton is csak a határérték ötven-hatvan százalékát érte el a közlekedésből adódó nitrogén-oxid aránya, még a reggeli csúcsidőszakban is. Sopronban is hasonló adatokat tapasztaltak.

Mérések: Kauker Bálint analitikus a levegő szállópor-tartalmát méri, az adatok szerint nincs kiugró eltérés. Fotó: Bertleff András
Mérések: Kauker Bálint analitikus a levegő szállópor-tartalmát méri, az adatok szerint nincs kiugró eltérés. Fotó: Bertleff András

Viszont a kipufogógázokból keletkező talajközeli ózon koncentrációja a napokban az intenzív napsütés hatására a forgalmas helyeken megemelkedett. Fokozatosan közelített az egészségügyi határértékhez és az elkövetkezőkben is erre lehet számítani, ha zömében napfényes marad az idő. Ezért főként időseknek és gyerekeknek javasolható, hogy gyalogosan kerüljék azokat a helyeket, ahol sűrűn közlekednek gépjárművek. Emellett a szakember szerint a világszerte jellemző problémán az autók műszaki állapotának javítása segítene.

Nincs kiugró eltérés sem a tíz mikrométer alatti szemcsetartományban, sem a kén-dioxid, a nitrogén-oxid és a szén-monoxid arányát tekintve - mondta Erdős József mérőállomás-vezető.
A talajközeli ózon köhögésre ingerel, elősegíti az allergia kialakulását, könnyen reakcióba lép más szennyező anyagokkal – például a dohányfüsttel – és rákkeltő szennyező anyagokat képez. A nitrogén-dioxid tüdőproblémákat okozhat, a talajba kerülve növeli annak savasságát, aminek következtében a toxikus fémek könnyebben bejutnak az élelmiszernek számító növényekbe. Főleg a kisebb szemcsékből álló finom por ha bejut a tüdőbe, ott is marad és hozzátapadnak a toxikus anyagok: a különböző nehézfémek, a rákkeltő szerves anyagok, a kipufogógázokban magas koncentrációban található anyagok, például a korom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól érvelnek a joghallgatók - VII. Országos Munkajogi Perbeszédverseny

Nyolc hazai egyetem jogi karának hallgatói mérték össze szakmai tudásukat és retorikai képességüket… Tovább olvasom