Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Megújult a zárdából lett plébánia

Győr - Egyházi ingatlanokért kapott kárpótlásból újították fel és bővítették a hajdani kamillánus zárda – ma plébánia – 250 éves épületét, ahol alkalomszerűen egy-egy kisebb zarándokcsoport is megpihenhet.
A betegeket szolgáló kamillánus rend tagjai 1761-ben telepedtek le és építettek zárdát az akkori város szélén (ma Kálvária utca). Mellé később kórházat is szerettek volna, de időközben a szerzetesek elkerültek Győrből, így a hátrahagyott rendházuk 1789-től plébániaként szolgálta a környékbeli katolikus közösséget.


Romlott, elhasználódott

– Az idők során csak alkalomszerűen toldozták-foldozták, a múlt században vízvezetékkel és árammal korszerűsítették, de igazi felújítás nem történt, így az épület egyre romlott, elhasználódott, az elektromos vezetékek balesetveszélyessé váltak – idézte fel a távoli és a közeli múltat a kamillus templom plébánosa.


Inkább felújították

Berkes Gyula elmondta: a Kálvária utcai apácazárdáért és iskoláért (ma Nádorvárosi Közoktatási Központ) kárpótlásiösszeg-lehetőséget kínált volna az egyházközségnek egy új plébánia építésére, ám mikor két évvel ezelőtt megkapták a pénzt, inkább a régi épület felújítása és bővítése mellett döntöttek.

Berkes Gyula plébános szerint a hajdani kamillánus zárda fényes folyosóján méltó helyet kapott az iroda, a hittanterem és az ebédlő is. otó: Bertleff András
Berkes Gyula plébános szerint a hajdani kamillánus zárda fényes folyosóján méltó helyet kapott az iroda, a hittanterem és az ebédlő is. otó: Bertleff András

Megfelelő iroda, hittanterem és ebédlő az alsó részben

– Miután a műemléki hivatal engedélyezte a tetőtér beépítését, tavaly megkezdődött a tervezés, majd az építkezés. Az egykori cellasorban egyetlen olyan helyiség sem volt, amely plébániának alkalmas lett volna, ezért egybenyitottunk épületrészeket, amelynek eredményeként megfelelő irodánk, hittantermünk és ebédlőnk lett az alsó részben. Az újonnan kialakított tetőtérben kapott helyet a plébános, a káplán lakása és még két vendégszoba. Most készül az a nagyobb közösségi terem, ahol ifjúsági rendezvényeket, egyházközségi összejöveteleket tarthatunk. Ebben a helyiségben esetleg kisebb zarándokcsoportok is megpihenhetnek, felfrissülhetnek a jövőben.

Olvasóink írták

 • 4. egy hívő 2008. június 24. 06:36
  „Gratulálunk Gyula Atyának !

  Mert hiszen tudjuk mi hívők, hogy nem kevés munkájába és erőfeszítésébe került, mindezt megvalósítani.
  Úgy gondolom a Kálvária utca is gazdagodott egy szép épülettel.

  Köszönjük.”
 • 3. joco1 2008. június 23. 05:30
  „2-es a válaszod (nem)szép, de miért? Azért a valláson kivül is van lehetöség kilábalni az általad felvázolt "lelki posványból".Csak akarni kell. És ha valaki nem vallálos akor miért "primitiv"? Tuidod az általánositás és a "másként" gondolkozok egyszerüen leprimitezni inkánbb "PRIMITIV" JELLEMRE UTAL. jA ÉS AZ JOBB HA A KORÁBBI "CSUHÁZO" PÁRT MOST KEZETCSOKOL A PAPOKNAK? eZ NEM PRIMITIV?Tudod az embert elsösorban ténykedése és nem a hite jellemzi/minösiti.”
 • 2. Válasz egy sötétben élőnek 2008. június 22. 22:32
  „Azért te szerencsétlen, hogy épüljenek igazi közösségek Magyarországon.
  Végre normális, egészséges lelkületű fiatalokból, értelmes célok elérése érdekében.
  Azért, hogy ebből a lelki posványból, amibe a jelenlegi és az előző kormáányzat (GYF, MP) sodorta országunkat, nagy nehezen de végre kitaláljunk.
  És azért is, hogy ilyen primitív kérdést minél kevesebben tegyenek fel a következő generációk tagjai közül.
  Ezekét kedves setét barátom!”
 • 1. joco1 2008. június 22. 14:57
  „szép, de miért ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyetem címzetes docense lett

Győr - „Címzetes egyetemi docens" címet adományozott a Nyugat-magyarországi Egyetem Szenátusa… Tovább olvasom