Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Megújult a fenyőfői magpergető

Mintegy kilencmillió forintos beruházással felújították a fenyőfői magpergetőt, amelyet szerdán avatott fel Kara Ákos országgyűlési képviselő.

A beruházást a Benkéné Mejlinger Ildikó elnökölte Fenyőfő Lakosságáért Alapítványnak megítélt nyolcmillió forintos LEADER-támogatás segítette. Az önerőt a Bakonyerdő Zrt. állta. A fejlesztés célja az volt, hogy a turisták a régi mesterséget működő épületben ismerjék meg. Az ősfenyveséről ismert bakonyi község évente tízezer látogatót fogad.

Kovács Attila, a Bakonyerdő Zrt. bakonyszentlászlói erdészetének vezetője a Kisalföldnek elmondta, hogy a felfűtött magpergetőben a fenyőtobozok hő hatására szétnyílnak és kihullnak belőlük a szárnyas magok (egy mázsa tobozból négy-nyolc kiló). Ezekről a szárnyat leválasztják. Amikor ez megtörtént, kifújják közülük a léha, vagyis csíraképtelen magokat. A maradékot elültetik vagy ugyancsak szaporítóanyagként értékesítik.

Az avatóünnepségen Kara Ákos úgy fogalmazott: ehhez az épülethez hasonló barátságos, innovatív megye létrehozását szolgálja a készülő megyei területfejlesztési koncepció. Csányi Péter, a Pannónia Kincse Leader Egyesület munkaszervezet-vezetője arról beszélt, hogy Fenyőfő már több mint 60 millió forint LEADER-támogatáshoz jutott az elmúlt években.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dália-palota: év végére befejeződik a beruházás

Még idén megtelik élettel a Városrét Lakópark, a több mint négy éve befejezetlenül állt Dália-palota. Tovább olvasom