Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Megújuló energiával takarékoskodik Győrújfalu - Galéria

Pénzt takarít meg a környezettudatossággal Győrújfalu önkormányzata, ahol az iskola és az óvoda energia, illetve meleg víz ellátásának nagy részét szeptembertől napenergiára épülő rendszer biztosítja. Egri József szerint országosan is lendületet kapott az iparág.
Napelemes és napkollektoros rendszer látja el szeptembertől a győrújfalui iskola és óvoda villamos energia és meleg víz szükségletének nagy részét, ugyanis a község önkormányzata májusban pályázatot nyert az Új Széchenyi Terv kertén belül meghirdetett Zöldgazdaság-fejlesztési Program beruházására.

Hosszú távú megtakarításban bíznak

Az intézmények jelenleg az önkormányzat tulajdonában állnak, amelyek fenntartása, megfelelő színvonalú üzemeltetése óriási költség, így a fejlesztési program jelentős terhet vesz le a község válláról, ugyanis majdnem 12 millió forintos beruházás mindössze 15 százaléka terhelte a falu költségvetését, amely az előzetes gazdasági számítások szerint négy éven belül megtérül, ugyanis a napelemek működése mérhető mennyiségű energiát termel, amely így könnyedén forintosítható.

Nagy Imre Attila a győrújfalui általános iskola előtt. Fotó: Cseh Róbert
Nagy Imre Attila a győrújfalui általános iskola előtt. Fotó: Cseh Róbert


– A kiírást követő két napon belül benyújtottuk pályázatunkat, mert számunkra fontos, hogy minden költségcsökkentő lehetőséggel éljünk, így arra is odafigyeltünk, a kivitelezés minél előbb megvalósuljon. Az iskola esetében még a héten megtörténik az átadás-átvétel, az óvodára pedig szeptember 12-én kezdik el felszerelni a berendezéseket – tájékoztatott Nagy Imre Attila, Győrújfalu polgármestere, aki bízik a hosszú távú költség megtakarításban, ugyanis a napelemek várható élettartalma 35 év. A gyártó garantálja, hogy a rendszer 25 év után legalább 80 százalékos teljesítményre lesz képes.

Télen is biztosított energiaellátás

A megújuló energián alapuló rendszer energiatermelése a nyári vakáció ideje alatt sem vész kárba, hiszen az önkormányzat megállapodást kötött az E.ON-nal, amely szerint a megtermelt, de fel nem használt energiát visszatápláló berendezések segítségével a község értékesíti, illetve visszajuttatja a vállalat hálózatába. Azaz értékesíti az intézmények által fel nem használt energiát. Az így kapott összeget a polgármester az intézmények téli energiaellátására fordítaná.

– A pénzt, amit ezzel a fejlesztéssel megtakaríthatunk, a közösség javára és a falu fejlesztésére fordítjuk. A berendezések felszerelésével, függetlenül az aktuális politikai helyzettől és a létesítmények fenntartójától, a következő 15-20 évben biztos energiát termelhetünk, ami hosszútávon forintosítható értékeket termel Győrújfalu javára- fogalmazott Nagy Imre Attila.

Szeptemberben az óvodára is napelem kerül. Fotó: Cseh Róbert
Szeptembertől az óvodában is napkollektor termeli a meleg vízet. Fotó: Cseh Róbert

Napelembe fektetni trend

Győrújfalu példája nem egyedülálló az országban, ugyanis a kislaföld.hu által megkérdezett szakértő szerint országos szinten ebben az évben kaptak leginkább lendületet a megújuló energiára épülő beruházások.

– Az Európai Uniós támogatásoknak köszönhetően idén annyi napenergiára épülő rendszert építünk ki, mint az elmúlt időszakban összesen, mindehhez az kellett, hogy a támogatások intenzitása meghaladja a beruházások fele költségét, illetve, hogy a megtermelt energiafelesleg az energiaszolgáltatóhoz visszatáplálható, értékesíthető legyen – számolt be megkeresésünkre Egri József rendszermérnök, aki szerint a napelemes, illetve napkollektoros rendszereket egyre gyakrabban fedezhetünk fel közintézményeken.

– Magyarországon érdemes ebbe az iparágba fektetni, hiszen biztos jövője van, illetve a támogatások mellett az intézmények is jól járnak a rendszerek felszerelésével, mert ezek hasznos, hosszú életű, a szélenergiánál kiszámíthatóbban jósolható hozamú energiaforrások. Azonban ahhoz, hogy a napenergiára épülő iparág kiépüljön, a hazai gyártási színvonalnak jelentősen kell még fejlődnie – hangsúlyozta a szakértő.

A támogatás oka a lemaradás lefaragása

A Zöldgazdasági-fejlesztési Programok célja az EU energia- és klímacsomagjának nyomán, hogy 2020-ra a megújuló energiaforrások részarányát 20 százalékra növeljék, ugyanis hazánkban a megújuló energiafélék részaránya 2008-ban még csak 6,6 százalék volt, amellyel az uniós országok listájának alsó egyharmadában foglalt helyet Magyarország.Megújuló energiával takarékoskodik Győrújfalu - Fotó: Cseh Róbert

Olvasóink írták

  • 1. p.pablowsky 2011. augusztus 23. 07:25
    „Örömmel tölt el, hogy végre megjelennek ilyen beruházások a közintézményeknél is.
    <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tápszentmiklósi Iskolafenntartási Társulás: ötmilliós támogatás 210 diáknak

Ötmillió forinttal támogatja az általános iskolások iskolakezdését a Tápszentmiklósi… Tovább olvasom