Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

Megújul az örökbe fogadott óvoda

Dunaremete–Visk - Pár hét múlva elkezdődhet annak a kárpátaljai református óvodának a felújítása, amelyhez a megyei magánerdészek gyűjtöttek jelentős támogatást.

Jenei Károly lelkész szerint ez jövőt jelent a viski magyarság számára.

Amit tíz évig nem sikerült előbbre mozdítani önerőből a viski református gyülekezetnek, annak adott új reményt, lendületet – többek között – az a kétezer eurós támogatás, amit a megyei magánerdészek gyűjtöttek össze a kárpátaljai településen felújításra váró magyar óvodának. A napokban – a lelkes támogatók vendégeként – Lipóton és Dunaremetén járt Jenei Károly lelkipásztor, aki megindultan úgy nyilatkozott portálunknak: ez a kapcsolat hidat jelent magyartól magyarig, lélektől lélekig.

– A baráti kézfogást, a jó szót, a bizalmat, a törődést és nem segítő és segített felemás viszonyát érezzük ebben a felajánlásban. Azt a szívből fakadó tiszta gesztust, ami a kárpátaljai magyarságnak, annak a több mint kétszáz viski magyar kisgyereknek szól, akik óvodára várnak – hangsúlyozta a református lelkész. – A felújított, kétszintes épületben négy csoportban harminc kicsit tudunk fogadni, elhelyezni, számukra étkezőt, megfelelő foglalkoztatókat és hálóhelyiséget kialakítani. Ha Isten is úgy akarja, akkor az önerőnk mellett pályázati forrásokkal, a magánerdészek segítségével és természetesen a gyülekezeti tagok kalákájával hamarosan el tudjuk kezdeni a munkát. A tervrajz kész, a napokban elkészül az ütemterv is, így pár hét és elkezdhetjük a munkát.

Ahogy azt korábban megírtuk, az épület felújítása azért sürgetően szükséges, mert jelenleg csak ötven gyereknek van helye, akik ráadásul egy szobában játszanak, esznek, alszanak. Gyakran fejtől-lábtól, még az ágyneműtartó fiókjában is. Egyébként az Országos Erdészeti Egyesület megyei magánerdő-gazdálkodási és környezetvédő csoportja mellett támogatta a viskiek ügyét a Nemzeti Kulturális Alap, a paksi önkormányzat, a Veszprém megyei közgyűlés, egy alkotásának árverésével Kőhalmy Tamás természetfestő is. Jenei Károly lelkipásztor végül úgy nyilatkozott: ha a felújítás, átalakítás elkészül, az nemcsak a kisváros, hanem a térség magyarságának jövőjére is hatással lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kantharosz-gála Győrben

A Győri Filharmonikus Zenekar és hét civil szervezet összefogásával tartották meg idén márciusban a… Tovább olvasom