Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Megújul az Erzsébet ligeti KRESZ-park

Győr - A közlekedésbiztonság növelését célzó programja keretében a Győri Rendőrkapitányság mintegy kétmillió forintból rendbe teteti az Erzsébet ligeti KRESZ-parkot és négy, a szabálysértések rögzítésére alkalmas készüléket vásárol.
Kevesebb baleset, több halál

A balesetek száma ugyan csökkenő tendenciát mutat idén Győrben és térségében, de a súlyos és a halálos esetek száma nőtt. Eddig összesen 242 közlekedési baleset történt, míg tavaly az év hasonló időszakában 261, de a halálos balesetek száma 14-ről 18-ra emelkedett és súlyos baleset is már 97 volt. Legtöbbször gyorshajtás, előzés okozta a bajt, vagy az, hogy a közlekedők nem tartották be a kanyarodás és az elsőbbségadás szabályait. Emellett autó is egyre több van az utakon, ami ugyancsak kockázatnövekedést jelent. Minderről tegnap sajtótájékoztatón dr. Holló Sándor ezredes, kapitányságvezető beszélt és rögtön arról is szólt, hogyan törekszik a Győri Rendőrkapitányság a közlekedésbiztonság növelésére.

Kamerák a járőrautókban

A baleset-megelőzés érdekében az eddigiekben is számos rendezvényt szerveztek, többek közt diákoknak tartanak rendszeresen szabályokat ismertető tájékoztatókat, játékos vetélkedőket. A hasonló versenyekhez, a szabályos közlekedés gyakorlásához jó helyszín lehetne a jelenleg elhanyagolt Erzsébet ligeti KRESZ-park, ezért a kapitányság közlekedésbiztonsági projektjének egyik fő célja annak rendbetétele. Most még a táblák megrongált állapotban vannak, az utakat pedig az időjárás és a fák gyökerei kezdték ki, de szeptember végén már egy közlekedésbiztonsági versennyel szeretnék megünnepelni felújítását. Emellett négy R-tanú készüléket tud vásárolni a rendőrség. A járőrök intézkedésének és a szabálysértéseknek a rögzítésére alkalmasak, filmfelvételeket készítenek, így könnyebben bizonyítható például, ha áthajt az autós a záróvonalon, a piroson vagy nem ad elsőbbséget a zebrára lelépett gyalogosnak. Az országban máshol már bevált ez a berendezés, amit eddig a győri kapitányság járműveiben még nem használtak, de ezentúl több helyszínen, többféle feladatnál is bevetik, többek közt szeptemberben az iskolák környékére tervezett ellenőrzéseknél.

Biztosító adja a pénzt

A park megújításához egymillió forintot ad és a négy készülék árát fizeti az Allianz Hungária. A biztosítótársaság nyugat-dunántúli igazgatója, Dombi László a támogatást azzal magyarázta, hogy sokan náluk kötnek járműhöz kapcsolódó biztosítást, így érdekük segíteni minden olyan kezdeményezést, amely a baleseti károk csökkenését szolgálja. Tapasztalataik szerint is a karambolok többsége abból adódik, hogy a közlekedők a szabályokat nem tartják be.

A helyes gyakorlat elsajátítását segítheti a KRESZ-park, a dokumentálást biztosító készülékek pedig arra jók, hogy a biztosító is tisztábban lásson egy-egy esetben a felelősség kérdésében.

Borkai Zsolt győri polgármester arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az önkormányzat ötszázezer forintnyi hozzájárulást biztosít a projekthez, ami főként az Erzsébet liget parkosítását szolgálja. A városvezető reméli, hogy azt az elkövetkezőkben a gyerekek és az idősek is jobban tudják használni, vandálok pedig nem rongálják meg újra a közlekedési tábláit.

Rimányi Zita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktáblát állítottak Harsányi Lajosnak

Rábapatona - A múlt megismerésének, az értékek megőrzésének fontosságáról beszélt Áder János… Tovább olvasom