Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Megújul a víztorony

Győr - Ipari alpinisták dolgoznak az Erzsébet ligeti víztorony tetején, mely rövidesen kívül-belül megújul. A negyvennégy éves építmény felújítását átfogó statikai felülvizsgálat előzte meg, ennek alapján ütemezték a munkát.
Elsőként a tetőszigetelés készült el, majd a megerősítés érdekében vasbeton koszorúval vették körbe a kupolát alátámasztó falat. A 2000 négyzetméteres medencetér külső felületét a ’80-as években acélabroncsozással erősítették meg. Ezek az acélabroncsok és a víztároló medence külső felülete is új, korrózióálló bevonatot kapott.

Ottjártunkkor a harmincméteres magasságban függő állványzatról a külső vasbeton fal régi burkolatát tisztították a munkások. Nagynyomású vízsugárral veretik le a régi festékréteget. A letisztított, előkészített felületet újból vakolják, és erre kerül a háromrétegű új, rugalmas festékréteg. A víztorony külső festése júniusra készül el.

A szakemberek először nagynyomású vízsugárral veretik le a régi festékréteget.
A szakemberek először nagynyomású vízsugárral veretik le a régi festékréteget.

A színminta kiválasztásánál városképi szempontokat is figyelembe kellett venni. A torony a meglévőhöz hasonló, világoskék színű lesz. A munka költsége várhatóan megközelíti a 100 millió forintot.


A vízfogyasztás ingadozásait egyenlíti ki

Az Erzsébet ligeti víztorony 1965 óta szolgálja a város vízellátását. A víztorony hidraulikai szempontból az egyik legjobb helyen van, a fogyasztás súlypontjában. Kétezer köbméteres víztérfogata a környező városrészek, Nádorváros és Adyváros vízfogyasztásának ingadozásait egyenlíti ki. A toronyhoz 15 km távolságból a szőgyei és a révfalui vízműtelepekről érkezik a víz.

Olvasóink írták

  • 2. -upho- 2009. május 07. 18:56
    „http://www.viztorony.hu/h/gyor-sopron-moson/gyor/02.html”
  • 1. -upho- 2009. május 07. 18:54
    „"A 2000 négyzetméteres medencetér külső felületét"
    2000 köbméter...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kor-határtalanul – Endrei Judittal

Győr - Az Első Szentendrei Női Szalon Egyesület és a megyei önkormányzat Kor-határtalanul, avagy… Tovább olvasom