Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Megújul a Vaskakas Ház Győrben - Videó, galéria

Egyedülálló, komplex szolgáltatásokat nyújtó intézmény, kortárs képzőművészeti kiállítási központ és aukciós ház lesz a napjainkban elhanyagolt épületből.
A Vaskakas Ház projekt során megvalósul egy egyedülálló, komplex szolgáltatásokat nyújtó intézmény, egy minőségi, profitorientált és folyamatosan megújulni képes kortárs képzőművészeti kiállítási központ és aukciós ház kialakításával.

A klasszikus és kortárs művészeti kiállító és aukciós tér létrehozására a győri Bécsi kapu tér meghatározó saroképülete, a Vaskakas Tavernát is magában foglaló Bécsi kapu tér 3. szám alatt található országos műemléki védettség alatt álló ingatlan kiválóan alkalmas.

Győr egyik legfrekventáltabb terének egyik legimpozánsabb, azonban méltatlanul elhanyagolt épülete így kapcsolódik a támogatás segítségével a Nyugat-Dunántúli Operatív Program előző turisztikai konstrukciója keretei között megújuló káptalandombi fejlesztések vonalába

A Vaskakas Ház, karöltve a Múzeumházzal feléleszti magát a látogatói kör által érdemtelenül elhanyagolt Bécsi kapu teret is, mely felújított állapotában már méltán nevezhető az ország egyik legszebb, és így már élővé tett barokk terének.

A projekt megvalósítása a beruházás magas költsége miatt a vissza nem térítendő regionális támogatás hiányában nem elképzelhető.

Fotó: Cseh Róbert


A projekt leírása

A Bécsi kapu tér 3. alatt álló épület (Vaskakas Ház) öt jól elkülönülő szintet foglal magába. Ebből kettőn, a pinceszinten és a tetőszinten jelen projekt keretei között csak statikai, szerkezeti okokból történik beavatkozás, funkcionális szerepet a földszint és a két emeleti szint kap a beruházás során.

A műemléki lakóház földszinti része részben a látogatók, vendégek fogadására kialakított recepciót, fogadó és információs tereket foglalja magába. Mindezek mellett helyet kap itt a volt Vaskakas Étterem felújítása révén egy olyan kulturális-gasztronómiai, valamint a régió borvidékeit bemutató étterem, mely a korábbi Vaskakas Taverna újraértelmezése útján erősíti majd a turisztikai attrakció szerepet. A korszerű, modern technológiákat használó konyhával is rendelkező étterem célja kifejezetten a Vaskakas Ház látogatóinak, valamint az aukciók, egyéb rendezvények résztvevőinek kiszolgálása. Saját gasztronómiai, borkultúrát bemutató, népszerűsítő rendezvényei, „ízutazásai" az emeleti művészeti programokkal hivatottak egymást erősíteni. 

Fontos célunknak tartjuk emellett az ifjúság képző és zeneművészetek iránti érdeklődésének felkeltését és felerősítését, ezért a Tavernában és a Vaskakas Házban fiataloknak szóló és/vagy fiatalok által bemutatott előadásokat, programokat is szervezünk.

Az első emeleti szint fő attrakciója új szintráépítéssel létrehozott 300-350 főt befogadni képes többfunkciós rendezvénytér, valamint az épület utcafronti részén kialakított mintegy 220 m2-es kiállítótér. Prioritásos cél a rendezvénytér minél jobb kihasználtsága útján az épület programokkal való folyamatos, 12 hónapon keresztüli megtöltése.

Az elsősorban klasszikus és kortárs festészetre fókuszáló kiállítóterek az épület eredeti, rendkívül attraktív, egymásba nyitható szobáiban kapnak helyet az első emeleten. Az első emelet kiállítótéri koncepciója a második emeleten folytatódik mintegy 110 m2 alapterületen.  
  
Az ENERGORG Energetikai Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság 2006 őszén, Dr. Nagy László Kálmán által Győrben, a Bécsi kapu tér 3. szám alatt található műemléképület és kazamata fejlesztésére alapított projekttársaság. A vállalat 2007-ben Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatától vásárolta meg az országos egyedi műemléki védelem alatt álló épületegyüttest azzal a céllal, hogy benne hiánypótló, komplex szolgáltatást nyújtó turisztikai-kulturális intézményt hozzon létre. A szervezet 2007 óta a projekt előkészítésével foglalkozik.Olvasóink írták

 • 4. DON 2011. november 01. 17:11
  „Buksó:
  Lehet, csak tudni kell, melyik hivatali egeret kell ezért sajt megkínálni:)”
 • 3. Buksó 2011. október 27. 23:12
  „Országos műemléki védettség alatt álló ingatlanra, lehet új szintráépítéssel létrehozni 300-350 főt befogadni képes többfunkciós rendezvényteret? Illeszkedni, harmonizálni fog az épülethez, a tér ódon épületeihez ugye.? Nem úgy mint Lloyd”
 • 2. Hedon 2011. október 27. 19:27
  „Nagyon örülök a tervezett felújításnak, de szerintem ez a művészkedős rész bukni fog.
  Mindenesetre Győr, remélhetőleg gazdagodni fog egy szépen felújított épülettel.
  Szerintem Győr lélekszáma még kevés ahhoz hogy eltartson egy ilyen "érdekel a művészet
  és azért iszom is eleget" beruházást.

  Később aztán valószínüleg tényleg szálloda lesz, ahogy mások kicsit több üzleti érzékkel
  már most gondolták.”
 • 1. Oreg35 2011. október 26. 18:36
  „Nem korai még ez a bejelentés? 2007 óta csak az előkészítés folyik! Most honnan lesz pénz rá? Bár végre történne valami!!! Én nagyon szurkolok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális! Konyhakéssel többször megszúrta társát Győrben

szóváltást, majd tettlegességet követően A. Ilona konyhakéssel többször megszúrta 50 éves élettársát… Tovább olvasom