Kisalföld logö

2018. 09. 21. péntek - Máté, Mirella 13°C | 27°C Még több cikk.

Megtörtént a kétezredik szívkatéterezés

Győr - A győr-kismegyeri Cseh Zoltánné két napja arra ébredt, hogy kicsit pofon ütötték. Később tudta meg, nem ébredés volt, hanem eszmélés. Nem aludt, hanem egy ritmuszavar miatt elektromos árammal kellett helyreállítani a szívműködését. Ezzel együtt a kétezredik beteg volt, akinek Győrben katéterezték a szívét.
A Petz Aladár Megyei Oktató kórház kardiológiai osztályán fekszik a hetvenhárom éves, hófehér hajú asszony, arcán nyugodtak a vonások. Tudja, hogy szerencsésen túl van a beavatkozáson. Nemrég levették a szorítókötést is, ugyanis nyugtalan természete miatt ez a hat óra volt a legrosszabb, mert nem tudott mozogni. De most már felkelhet az ágyból, és jól érzi magát.

Dr. Dézsi Csaba András kardiológus osztályvezető főorvos vezetésével másfél év alatt már annyi embert gyógyítottak meg a szívcentrumban, hogy lélekszámban kitennének egy honi közepes községet.


Sportos életet élt

– Nyolc műtéten estem át életemben, kétszer feküdtem a kórházban szívizomgyulladással. Velem született a szívgyengeségem, ám tartottam magam, szerintem a sportos életnek köszönhetően. Tornásztam, röplabdáztam, az ETO-ban atletizáltam, négyszázas vágtázó voltam, s közben havonta mentem ellenőrzésre a sportorvoshoz, hogy szabad-e még... De röstelltem, amikor aztán a kórházi terhelési próbán gyorsabban kellett volna futni, és nem voltam rá képes. Félévenként jártam be a szívemmel, s tudtam, hogy meg kell katéterezni, így jöttem be, programszerűen. Mit mondjak, nagyon szeretek élni és tartottam a katéterezéstől. Utólag tudom, hogy nem kellett volna félni, úgy végezték el rajtam a koszorúér-tágítást, hogy nem éreztem belőle semmit.
– Érezte, hogy pofon ütöttem? – kérdezte tőlem Dézsi doktor. Inkább csak a szelét – válaszoltam. Már nyitva volt a szemem és mekkora öröm volt, hogy mosolyog rám a főorvos. Talán mintha álmodtam volna is, miközben elájultam. De azóta teljesen panaszmentes vagyok. Annak idején két csekket is feladtam a szívcentrum javára, mert úgy éreztem, ez nagyon fontos dolog. Aztán mit hozott a sors... Örülök, hogy ilyen szépen fejlődik ez az intézmény, kellett ez Győrnek, ennek a régiónak.

Lélekszámban egy közepes község

Cseh Zoltánné a hajdani textiltechnikus – dolgozott a fonodában, a MTESZ-ben, aztán gyógypedagógussá képezte át magát – volt a kétezredik Győrben katéterezett páciens, azóta további tíz beavatkozást végeztek el. Dr. Dézsi Csaba András kardiológus osztályvezető főorvos azt mondja, másfél év alatt ezzel a módszerrel már annyi embert gyógyítottak meg, hogy lélekszámban kitennének egy honi közepes községet.

Az egész megye támogatta

Megvonva a másfél év mérlegét, a főorvos nagyra értékeli mindenki segítségét, köztük az Alcufer Kft., a Vill-Korr Hungária Kft., a Győrhő Kft., a Győri Innovációs és Marketing Centrum Kft. és a West Hungária Bau Kft. segítségét, amelyek egyenként öt-tíz millió forint adománnyal járultak hozzá a szívcentrum létrehozásához, fejlesztéséhez. Hálás Dézsi doktor a Lapcom kft.-nek, hogy a szívcentrum ügye mindenki ügyévé válhatott megyénkben és eddig több mint tizenötezer magánszemély és cég támogatta a fejlesztéseket. Az adó egy százalékából az idén hárommillió forintot ajánlottak fel magánszemélyek.

Minden forint fejlesztésre megy

A főorvos emlékeztetett rá, hogy a Szívkatéterezés Győr Alapítvány alapítói és a kuratórium tagjai is valamennyien független civilek, akik jó szívvel dolgoznak az alapítványért, nem kapnak pénzt, az alapítvány minden forintot fejlesztésre fordít. Az alapítvány miután megépíttette a szívcentrumot, azt a kórház fenntartójának, a megyei önkormányzatnak adta át. A szívkatéteres laborban egyébként három intervenciós kardiológus orvos, hét asszisztens és két műtős dolgozik, a kardiológiai osztályon nyolc kardiológus szakorvos. A főorvos nagyra értékeli az osztályos nővérek és asszisztensek munkáját, hiszen az ötven ágyon havonta százhatvan-száznyolcvan fekvő beteget látnak el, s az ambulanciákon naponta száz-százhúsz beteg fordul meg.

Folyamatos ellátás

A Győrött katéterezett kétezer-tíz beteg közül a beavatkozáson ezernél több esetben koszorúér-tágítást végeztek, négyszáznál több esetben pedig heveny szívinfarktust láttak el sürgősséggel a megye teljes területéről. A szívkatéteres centrumban folyamatos, 24 órás szívinfarktus-ügyeletet adnak.

További fejlesztések

Az alapítvány a közelmúltban egy tizenhétmillióba kerülő szívultrahang-készüléket vásárolt, s a támogatók segítségével felújították a kardiológiai ambulanciát és a fekvőbeteg-részleget. Mint a főorvos elmondta újabb EKG-készülékek beszerzését tervezik, aztán a monitorok fejlesztése és a terhelési rendszerek cseréje következhet. Dézsi doktor nagyon fontosnak tartja, hogy dr. Varga Gábor főigazgató főorvos elismeri és támogatja is munkájukat.

Olvasóink írták

 • 5. ACSA 2007. december 04. 10:02
  „Az lehet,hogy nem hír,de aki az éleét köszönheti neki az a LEGTÖBBET kapta tőle a világon!”
 • 4. soha 2007. december 03. 18:14
  „Lobbizik, szervez = manager
  műt = orvos
  politizál = ...

  nem ismerek egyetlen olyan topmanager/tudóst/akárkit aki mellékállásban politikus/akármi

  Döntse el melyikbe akar profi lenni ha csak félseggel (bár jó naggyal mint megtudtuk Árpádtól) ül itt is ott is nem lesz több mit egy a sok közül. Erről beszéltem. Persze ettől még ezerszer begyakorolt protokollt végigjátszva szakmunkával "megmentheti" pár száz ember életét.

  De ez nem hír.”
 • 3. Nagy Árpád 2007. december 02. 14:33
  „Kivételesen nemes ügyért lobbizott a főorvos úr. Feltételezhető, hogy másnak nem sikerült volna összehozni ezt a technikai feltételrendszert. Amit nagyon kellene ajánlani inkább, hogy mozogjon többet, mert már nagy az uszógumija. Bizonyára valami sugárvédő is van a köpeny alatt, de a jelentős túlsúly akkor is adott! Tessék mozogni, a politika nem fogyaszt! További sok sijert!”
 • 2. ARNOLD CSABA 2007. december 02. 13:30
  „KEdves SOHA! Például nekem jó volt,és még sok száz embernek akinek szív problémái voltak!Jó volt GYŐR VÁROSÁNAKis hogy ez az ember zseniális szervezőkészséggel elérte,hogy városunkban is legyen szívcentrum,és például TE NE DÖGÖLJÉL BELE AZ INFARKTUSODBA PEST FELÉ A MENTŐBEN! Hogy politizál is?-engem a műtét alatt nem zavart!!!!!!!Ajánlom elolvasásra kardiológiai tanulmányait.”
 • 1. soha 2007. december 02. 09:23
  „hát nem tudom kinek jó ha egy politikus nyulkál a szívéhez... vagy doktorosdit játszik vagy okoskodik. engem olyan orvos műtsön akinek a hivatása az orvoslás és szabadidejét a szakmai felylődésére fordítja és nem eszetlen dolgokra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszentelt gobelin

Győr - Könyvekből és újságokból tanulta meg a gobelin művészetét a győri Koós Péterné Gabi, akinek… Tovább olvasom