Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Megtiltaná az állami földeladást

Győr - Földtulajdonosok, ébresztő! – mondta tegnapi győri sajtótájékoztatóján Medgyasszay László, a Győr környéki településeket felölelő megyei 1. számú választókerület országgyűlési képviselője (KDNP). A politikus annak kapcsán figyelmeztetett, hogy a parlament hamarosan tárgyalja azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében 2009. január 1-jétől új agrártámogatási rendszer lépne életbe.

Eszerint azok kapnának vagyoni jogként három évre hektáronként 50 ezer forintot, akik 2006-ban használták az adott földdarabot – még akkor is, ha ma már nem ők művelik. Ez sok esetben a bérlő, és nem a tulajdonos, így – állítja a képviselő – utóbbiak hátrányba kerülhetnek. (Magyarországon az 5 millió hektárnyi támogatásra bejelentett földből 3 millió hektár bérelt, amelyeken többnyire társaságok gazdálkodnak.)

Medgyasszay László úgy véli, az új szabályozással a földtulajdonos ki lesz szolgáltatva a bérlőnek, aki ha megszünteti a bérleti jogviszonyt, viszi magával a támogatási jogot is. A képviselő kifejtette: igazságosabb lenne, ha bázisévként nem egyet (a 2006-osat), hanem két vagy három esztendőt jelölnének meg, és a támogatás joga a mindenkori földhasználót illetné. Ezzel a rendszerrel kétféle földár alakul ki: kevesebbet fog érni az a föld, amelyik mögött nincs támogatás. A képviselő leszögezte: a törvénnyel bebetonoznák a nagybirtokrendszert.

Medgyasszay László beszélt törvénytervezetéről is, amelynek célja bizonyos kivételek megengedésével az állami tulajdonban lévő földek eladásának megtiltása. Szerinte erre azért van szükség, mert az értékesítések már folynak, és esetenként visszaélések gyanúja is felmerül. A politikus nem érti, az állam miért nem várja meg a tranzakciókkal 2011-et, amikortól bárki vehet majd földet, ami a szakértők szerint jelentős földáremelkedést idéz elő.

A javaslat parlament elé kerülését az illetékes szakbizottságban ugyanannyian támogatták, mint ahányan ellenezték, így a KDNP-frakció kérheti, hogy a T. Ház plenáris ülése tűzze napirendjére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árat emelnek a pékek

Győr-Moson-Sopron - Bár nemrég olcsóbb lett a liszt, az energiaárak növekedése miatt a pékek… Tovább olvasom