Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Megteltek az idegenrendészeti fogdák

A tengeri útvonalak lezárásával megemelkedett a szárazföldi utakon a nyugati országokba illegálisan utazók száma.

Hazánkban az év első negyedévében 40 százalékkal több embert fogtak el a határrendészek, mint tavaly ilyenkor.

Az Afrikából tengeren érkező komoly migrációs hullám arra kényszerítette az Európai Uniót, hogy jelentős erőket fektessen a határőrizetbe. Lezárták a tengeri migrációs folyosókat, csökkentették a beáramló menekültek számát.

– Felértékelődött a szárazföldi út, ami komplikáltabb és veszélyesebb. De azzal, hogy Magyarország schengeni tag, az érkezőknek már csak egy határt kell átlépniük és az unió területén vannak. Ezt erősítette, hogy Bulgária és Románia csatlakozott az unióhoz, így közvetlen szomszéd lett Törökország, amely jelenleg az egyik legnagyobb menekülteket gyűjtő és kibocsátó ország – magyarázta Borsa Csaba őrnagy, megyei idegenrendészeti osztályvezető.

Az afgán, iráni, újabban a palesztin menekültek mindegyike Törökországból érkezik. A Koszovóból kiinduló migráció átalakult.

– Azzal, hogy Szerbia kibocsátotta új útlevelét, az unió az ország állampolgárai részére vízummentességet biztosít, felértékelődött az értéke, ezért hamisítanak is.

Az idegenrendészeti őrzött szállások megteltek menekültekkel. Fotó: Krizsán
Az idegenrendészeti őrzött szállások megteltek menekültekkel. Fotó: Krizsán

A megyében az utóbbi három hónapban 168, míg a tavalyi hasonló időszakban 119 illegálisan utazó külföldit fogtak el a határrendészek.

Csak a húsvéti 3 napos hétvégén 24 ember akadt fenn az ellenőrzéseken.
– Az afgán állampolgárok zömében nemzetközi vonatokon, buszokon, illetve taxikkal próbálnak Ausztria területére jutni, s onnét továbbutazni. A végső állomás főként London és környéke, ahol jelentős afgán kolóniák élnek. De az unión belül is komoly, harmadik országbeli kolóniákkal van problémájuk a rendőrségeknek, például Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban. Intő jel a jövőre nézve, hogy Görögországban kétszázezer illegális migráns tartózkodik, akik mindenáron tovább akarnak jutni Nyugat-Európába – mondta Borsa Csaba.

A magyar idegenrendészeti hatóságoknak szembe kell nézni azzal, hogy a jelentős migráció megtöltötte az idegenrendészeti fogdákat, befogadóállomásokat.

– A megyében végzett ellenőrzések célja, hogy mihamarabb felderítsük, s akár a dublini egyezmény, akár a toloncegyezmény alapján visszajuttassuk az elfogott külföldieket azokba az országokba, ahonnét érkeztek.

A megyében 2008-ban 34, tavaly már 77 embercsempészt fogtak el. A menekültek szállítása komoly piac a bűnözői szervezeteknek, ezáltal a magyar közbiztonságra nézve is jelentős kockázatot hordoz.

Olvasóink írták

  • 1. Baradlay 2010. április 16. 09:42
    „Milyen jo ,hogy magyar vagyok!:)))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyszer több szélkereket kértek megyénknek

Szélerőmű-kapacitásra pályáztak az energiahivatalnál tizennyolc megyei településünkön Károlyházától… Tovább olvasom