Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Megtáncoltatja a nagyváradi színészeket

Győr–Nagyvárad - A dolog hihetetlen, mégis igaz, a Győri Balett alapító tagjai közül már többen elérték a szakmai nyugdíjaskort, köztük Demcsák Ottó is. A táncos természetesen nem pihen. Új kihívásokat keres, Nagyváradra hívták a prózai színházhoz rendezni.
Timurra várva lesz a címe annak a táncverbális darabnak, melyet Demcsák Ottó, a Győri Balett alapító tagja rendez Nagyváradon.

– Elég furcsán hangzik. Mit takar a különleges megnevezés?

Aczél Géza, az Alföld folyóirat szerkesztője írta azt a költői művet, amely megszólal majd a nagyváradi magyar színházban. A színészeknek azonban sokkal több lesz a feladatuk, mint egyszerűen előadni a számukra megszokott mesterségbeli tudással, szavakat használva. Közben mozogniuk kell majd.

Demcsák Ottó
Demcsák Ottó

– Megtáncoltatja őket?

– A koreográfiám a szabad vers lüktetésére, ütemére, hangsúlyaira épít majd. Természetesen nem várható el, hogy a nagyváradi színészek úgy mozogjanak, mint egy balettos, magam sem akarom ezt. De azt hiszem, hogy létrejöhet egy különleges színházi, komplex élményt nyújtó alkotás. Egy hónapot maradok Nagyváradon, ahova a héten utazom. Ez az idő elég lesz arra, hogy színpadra vigyem, amit elterveztem. Egyébként voltam már Nagyváradon, ismerkedtem a társulattal és felmértem, milyen a testtudatuk. Nem profi táncosokkal, de elhivatott emberekkel dolgozom majd, akik fogékonyak az újra.


– A darabot rendezi, koreografálja, a zenéit is ön állította össze, nem sok ez így együtt?

– Nagy kihívásnak tartom ezt a feladatot. Mivel nyugdíjas balettos vagyok, keresem az új dolgokat. Örültem annak, hogy a Lila ákácba felkértek arra, hogy a színészeket mozgassam. Élveztem a feladatot, azt éreztem, építem a saját jövőmet, alakítom a sorsomat és új utakat is kipróbálhatok. Lehet, hogy néha a vak lovak bátorságával vágok bele egy-egy munkába, de azt gondolom, a színházi törvényszerűségeket nagyon jól ismerem, és ezek minden területen azonosak, csak a kifejezőeszközök mások.

Olvasóink írták

  • 2. patti 2008. november 09. 08:38
    „ez egy barokkos túlzás volt kedves tricse, katasztrofálisan néz ki a fotón”
  • 1. tricse 2008. november 04. 21:32
    „ez a pasi még mindig nagyon jól néz ki:) akárcsak 28 éve:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb üzemanyagok

Magyarország - Csökkenti bruttó 7 forinttal a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti… Tovább olvasom