Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Megtalálták az ˝elveszett˝ pápateszéri malmot

Nemrégiben megtalálták az egyik ˝elveszettnek˝ hitt pápateszéri malom romjait. Az épület a szentendrei néprajzi múzeum 35 évvel ezelőtt készült felmérései, fotódokumentációja alapján teljes hitelességgel rekonstruálható.

Hazánkban Pápateszéren és környékén őrölt együtt a legtöbb vízimalom gabonát. A hajdanvolt huszonhatból hat épületről 1975-ben részletes felmérést, gazdag fotódokumentációt készítettek a Szentendrei Szabadtéri Múzeum munkatársai. Ez az alapja a győri Reflex Környezetvédő Egyesület malomprojektjének, amellyel a zöldek a megmaradt épületeket akarják a végső enyészettől megmenteni, életet szeretnének varázsolni a bokorban-bozótban rejtező falak közé.

– Ötöt már régen beazonosítottunk, viszont egyet, az Eigner-malmot többszöri próbálkozás ellenére sem találtuk. Január közepén Bakonyszücs felől közelítve, a Szakács-ér völgyében, a patakon átkelve ráleltünk az egykori malomtó területére, a malomgátra, illetve a sűrű bozótos-fás részben az ˝elveszettnek˝ hitt malomépület romjaira – mesélte lapunknak Nagy Péter projektvezető, majd hozzátette: – A néprajzi múzeum részletes dokumentációja alapján bármikor teljes hitelességgel rekonstruálni lehet az Eigner-malom egykor szebb napokat látott épületét.

A pápateszéri határban, egy sűrű bozótos részben találták meg az egykori Eigner-malom romjait.
A pápateszéri határban, egy sűrű bozótos részben találták meg az egykori Eigner-malom romjait.

Nagy Péter megjegyezte: a legendás pápateszéri vízimalmok egy része sajnos elhagyott vagy romokban áll (így a Bögi-malom is), többen még ma is laknak (például a Kuti-malomban), néhányat pedig hétvégi házzá alakítottak át. A Reflex múltmentő, turistacsalogató malomprojektjének sikeréért összefogott a tulajdonosokkal, a pápateszéri önkormányzattal és a malomkutató néprajzos muzeológusokkal, többek között a szentendrei skanzen munkatársaival. Szeretnék, hogy miként régen, mi-
előbb malomdohogás és zakatolás törné meg a bakonyaljai falu csendjét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjasegyetem – itt a névsor!

Kedves jelentkezők és regisztráltak! A Nyugdíjasegyetem névsorát közöljük ábécésorrendben. Tovább olvasom