Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Megtalálták a Rábában eltűnt fiú holttestét - fotók

A vízi polgárőrök vasárnap délelőtt megtalálták a kedden Rábapatonánál a folyóban elmerült, s azóta is keresett 16 éves győri fiú holttestét.

A szülők nem hibáztatnak senkit, úgy vélik,  jól úszó fiuk feltehetően rosszul lett. A túravezetőt, aki egyben a karateedzője volt, apjaként tisztelte a fiatal, akinek büntetés lett volna, ha nem lehet a csapattal.
Lapunk augusztus 17-én számolt be arról, hogy a vízi túrázó csapat  Rábapatonán megállt fürdeni, a fiatalok kötélről ugráltak a vízbe. Egyikük, egy  16 éves győri fiú, amikor már mászott volna ki a vízből a parti stégre, hirtelen elmerült. Hiába keresték őt tűzoltók, rendőrök, búvárok, helyi lakosok, polgárőrök.

 A Győri Vízi Polgárőr Egyesület tagjai nem adták fel a keresést, a szülők kérésére vasárnap reggel 8 órakor vízre szálltak és hét motorcsónakkal, huszonegy emberrel, közöttük a fiú édesapjával elindultak, hogy – már sokadszor – ismét átvizsgálják a Rába partszakaszait, kifejezetten ott, ahol ágak lógnak a folyóba.

– Az ötnapos vízi túra utolsó napja volt, aznap jöttek volna haza. A feleségem sütötte a vacsorát a fiunknak, azt, amit szeret, amikor este fél hatkor jöttek a rendőrök a hírrel – mondta el megrendülten lapunknak a kutatásra indulás előtt az édesapa.

A vízi polgárőrök Győrből tegnap hét csónakkal indultak el a Rábapatonánál vízben elmerült fiú keresésére, akinek holttestét az eset helyszínétől mintegy nyolcszáz méterre találták meg. Fotók: Krizsá
A vízi polgárőrök Győrből tegnap hét csónakkal indultak el a Rábapatonánál vízben elmerült fiú keresésére, akinek holttestét az eset helyszínétől mintegy nyolcszáz méterre találták meg. Fotók: Krizsán Csaba


Az édesanya másik, hatéves gyermekükre vigyázott otthon, várta a híreket. Mint az apa mondta, ha megtalálják, az nem neki való látvány.
– A fiunk jó úszó volt, éppen most, júliusban voltunk a tengeren nyaralni négyesben s a hullámokban is jól tudott úszni. Nem kellett félteni a víztől. Az elmerülés helyszínén mi is néztük, milyen volt a víz, nem volt mély, mintegy a melléig ért. Szinte állandóan azon jár az eszünk,  hogyan is történhetett. Csak arra tudunk gondolni, hogy ha nem lett rosszul, akkor simán kijött volna a folyóból.

Arra a kérdésünkre,  volt-e valamilyen betegsége a fiúnak, az apa elmondta, hogy gyermekük mozgássérültként  született.

– De folyamatosan fejlesztettük, egyéves korától  hordtuk úszni, ezért is ment neki   jól. Biciklizni is megtanult, s rendes iskolába járt. Nem hiszem, hogy a szívével volt probléma. Sportoló volt, ezen a túrán is a sporttársaival együtt volt. Karatézni járt, ami önfegyelemre neveli a fiatalokat, kizárható az italozás is. A fiam nem fogadta el az alkoholt.
– Azt, hogy mi történt, nem nagyon tudjuk rekonstruálni. A fiam a derékig érő vízbe beugrott – folytatta az apa –, s azért mondhatta, hogy fáj a háta, mert a víz megcsíphette. Az edző, túravezető, mielőtt a fiúkat a vízbe engedte volna, mindenütt áttapogatta a meder alját, hogy nincsenek-e ágak, kövek, nehogy a gyerekek ráessenek valamire. Addig senkit nem engedett be. Csak homok volt, ahová ugrottak.A szülők nem vádolnak, okolnak senkit. Az edzőt is jól ismerik.

– A fiunk lehet, hogy  abba pusztult volna bele, ha nem járhatott volna ebbe a közösségbe. Tavasszal azzal fenyegettem meg szegényt, amikor egy rosszabb jegyet hozott, ha ilyen fáradt lesz és nem tud rendesen tanulni, nem járhat karatézni. Azt  mondta, hogy azt ne tegyem vele, mert neki az a második családja. Az edzőjét apjaként tisztelte. A fiunk jó értelemben vett eleven srác volt. Most kértük a polgárőröket, hogy induljunk el a keresésére, mert a bizonytalanságot le kell zárni – köszönt el vízre szálláskor az édesapa.

Két óra múlva, délelőtt 10 órakor érkezett a tragikus hír, az elmerülés helyszínétől mintegy 800 méterre lévő gátőrház közelében, a folyó túlpartján találtak rá a fiú holttestére. Az apa abban a csónakban ült, amelyik először ért oda...

Korábban:

Vasárnap délelőtt megtalálták annak a 15 éves győri fiúnak a holttestét, aki kedden tűnt el a Rábában.

Rábapatonánál eltűnt a Rábában egy 15 éves fiú kedden délután. A fiatalok a nicki gáttól eveztek lefelé, de rábapatonai híd közelében megálltak fürödni.

A fiút búvárok is keresték a folyóban kedden, ám ők sem jártak sikerrel.

A kisalfold.hu úgy tudja, győri vízi polgárőrök szolgálaton kívüli rendőrökkel és polgárőrökkel közösen vasárnap ismét csónakokba ültek a család kérésére.

Vasárnap délelőtt végül megtalálták a fiú holttestét a rábapatonai gátőrház közelében.

Olvasóink írták

 • 18. katisz59 2011. augusztus 23. 08:41
  „Nyugodjon békében ez a drága Gyermek,soha nem felejtjük el!”
 • 17. Orso 2011. augusztus 22. 21:03
  „Hát mégis micsoda emberek maguk? Egy fiatal élet értelmetlen elvesztéséről van szó, és képesek a polg?rőrök jogairól értekezni??? Szégyelljék magukat. :(((”
 • 16. SC 2011. augusztus 22. 17:02
  „Legyen neki könnyű a föld!Részvétem a családnak!”
 • 15. Jerry 2011. augusztus 22. 08:16
  „Predikator, nem hiszem,hogy reklám kell apolgárőrségnek,akár szárazföldik,akár vízi.Egyébjént be lehet állni közéjük, tárt karokkal várnak minden jó szándéku embert,aki dolgozni akar velük.Egyébként nem olyan egyszerű egy vízben elmerült testet megtalálni a folyóban,még egy tóban sem.Aki még nem csinálta, az talán ne mondjon erről véleményt.Tessék elképzelni, hogy mi minden lehet egy folyó medrében,ami alapból sem egyenletes,Még a halyózási útvonalakat is rendszeresen ellenőrizni, módosítani kell, mert a vízállás változása még a Dunán is módosítja a halyózható szakaszokat.A Rába meg közismerten szeszélyes folyo, gyors folyású, egyenetlen a medre.Nem véletlen, hogy nem sok fürdőhely van kijelölve.Egyébként éppen a gyors folyás miatt szeretnek kajakozni rajt.A Rába megszedi az áldozatait minden nyáron.Egy öreg gátőr mondta, hogy a Rábával nem szabad viccelni.Térdig érő vizben mész át egyik partról a másikra, és egy óra mulva mire vissza mennél ugyanott, két méter mély erőss sodrás fog várni.”
 • 14. gonzo 2011. augusztus 21. 21:44
  „4.Prédikátor!
  A kell a reklám kezdetű mondatodat nem kommentálnám!
  De mégis:Egy fiú haláláról szóló cikkhez ennyire együgyű,ostoba kommentet írni nem kis tehetségre vall.
  Kell a reklám....
  Biztos ilyen reklámra vannak rászorulva,ilyen hírekben akarnak résztvevőként szerepelni,mikor egy halottat találnak,aki még gyerek volt igazából....
  Kell a reklám....
  Biztos ezért csinálták...
  Hú,de nagy az Isten állatkertje....”
 • 13. buggyant 2011. augusztus 21. 21:37
  „Részvétem a családnak.”
 • 12. flegma 2011. augusztus 21. 19:23
  „Prédikátor! Győrben a "szárazföldi" polgárőrök is nagyon sokat dolgoznak, én személy szerint gyakran találkozom velük a közterületen. A kitartó munkájuknak meg lesz majd az eredménye. A vízi polgárőröknek és a velük együttműködőknek elismerésem az összefogásért, és az eredményes munkáért. A fiatal fiút nagyon sajnálom, a hozzátartozóinak részvétem.”
 • 11. igazságmondó 2011. augusztus 21. 19:09
  „Szegény fiú. Nagyon sajnálom.”
 • 10. Dwatson 2011. augusztus 21. 18:38
  „sutyu
  Rábapatonánál a víz a stég felé (Győr felé,a patonai gátőrház felé) folyik a híd felől,és a megtalálás helyét a hídtól mérték,a hítól 800 méterre találták meg.5 nap alatt 700 métert tett meg,felmerül bennem a kérdés hogy a hivatalos szervek mennyire gondosan keresték?A polgárőröknek elismerésem a kiváló munkájukért,kívánom nekik hogy ne kelljen többet halott gyereket keresniük!Részvétem a családnak.”
 • 9. makirézi 2011. augusztus 21. 17:45
  „Mire jogosult a polgárőr?

  A polgárőr szervezet tagjai megtehetnek mindent, amit törvény nem tilt, mindent, amit állampolgárként is megtehetnek. Amikor jogos védelmi, stb. helyzetben cselekszenek, nem mint egy különleges hatáskörrel felruházott csoport tagjai, hanem mint állampolgárok tevékenykednek. A különbség "csak" annyi, hogy tevékenységük nem véletlenszerű, esetleges, egyéni, hanem szervezett, tudatos, közös cselekvés. Szolgálatban viszont a polgárőr "Közfeladatot ellátó személy"-nek minősül, így fokozott jogi védelemben részesül.

  A 2006. évi LII. tv., az ún. Polgárőrtörvény alapján jogosultak vagyunk a tettenért bűnelkövető mellet a szabálysértőket is visszatartani és átadni az eljáró hatóságoknak.

  Az eddigiekből látható, hogy a polgárőrség hatósági jogkörrel, közhatalmi jogosítványokkal nem rendelkezik!

  A polgárőrség önálló független szervezet, amely nem alá-, hanem mellérendeltségi viszonyban áll a Rendőrkapitányságokkal.

  Az előre tervezett, Rendőrséggel közös akciókban a polgárőr az akciót irányító rendőr utasításait követi, mert az intézkedés jogszerűségéért ilyen esetben az akciót irányító rendőr a felelős. A közös szolgálatban a polgárőr feladata az intézkedés zavartalanságának, a saját és a rendőr biztonságának biztosítása.
  A polgárőr szolgálat két alapvető fajtája a "látható" és a "nem látható" szolgálat. A látható szolgálat az esetenként formaruhás, feliratos autóval történő nyílt szolgálatellátást (pl. járőrözést) jelenti, míg a nem látható szolgálat a civil ruhás, civil autós, kívülállók részére láthatatlan jelenlétet, megfigyelést jelenti.
  Az első célja a bűnmegelőzés a nyílt, jól látható jelenléttel, a második célja pedig az elkövetők tettenérése, leleplezése.

  Jellemző szolgálati fajták:

  1. Járőrszolgálat
  A járőrszolgálat a közterületek és nyilvános helyek polgárőri ellenőrzésének formája. A járőrszolgálat során két vagy több polgárőr együtteselát el közrendvédelmi, bűnmegelőzési feladatokat.
  A járőrszolgálat lehet:
  - gépkocsizó
  - gyalogos
  - motoros
  - kerékpáros

  A járőrszolgálat feladata, hogy meghatározott területen, változó útvonalon visszatérően - véletlenszerű időközönként - polgárőr járőr jelenjen meg, megelőzve ezzel a bűncselekmények elkövetését, illetve az észlelt bűncselekményeket megakadályozza, az elkövetőket tetten érje és elfogja. Feladata még a helyi rendőri szervnek történő segítségnyújtás is. A járőrvezető az észlelt eseményeket köteles azonnal jelenteni a szolgálatvezetőnek, majd annak útmutatása szerint eljárni. A polgárőr járőr az alábbi esetekben léphet közbe:
  - bűncselekmény elkövetőjének tettenérésekor;
  - bűncselekmény gyanúja esetén a rendőrjárőr kiérkezéséig;
  - ha a közbelépésre rendőr kéri fel;
  - ha a beavatkozás hiányában saját vagy mások testi épsége vagy élete veszélybe kerülhet, illetve tetemes anyagi kár keletkezhet.

  2. Figyelő szolgálat

  Egy vagy több objektum, terület konkrét céllal és feladattal, esetenként a rendőrséggel egyeztetett közös megfigyelése.
  Figyelő szolgálat esetén a figyelők folyamatos (rádió, telefon) kapcsolatot tartanak az ügyeletessel és/vagy a járőrökkel, közös szolgálat esetén a Rendőrséggel.
  Figyelők csak akkor avatkozhatnak közbe, ha a járőr nem elérhető ill. messze van, és erre az ügyeletestől engedélyt kapnak.

  3. Rendőrséggel közös szolgálat

  A rendőri szerv előzetes felkérésére, akcióterv alapján, bűnmegelőzési, közrendvédelmi, közlekedésbiztonsági, idegenrendészeti akciókban való részvétel.
  Ilyen esetekben a rendőrségi eligazítás, illetve a jelenlévő rendőr utasításai alapján kell eljárni.

  4. Felügyeleti (rendezvénybiztosítási) szolgálat

  Felügyeleti szolgálatot olyan közönséget vonzó rendezvényen, kulturális, sport és egyéb létesítményben leszervezni, ahol a közrend, közbiztonság, illetve a résztvevők valamint az anyagi javak biztonságának fenntartása érdekében ez szükséges.
  Felügyeleti szolgálatot mindig csak felkérésre lehet szervezni.
  Felügyeleti szolgálatban csak az arra kijelölt személyek vehetnek részt, meghatározott ruházatban és felszereléssel, polgárőr jelzéssel. A szolgálat ellátása során a kijelölt szolgálatvezető a helyszínen egyszemélyben dönt minden felmerülő kérdésben. 5. Jelzésadás

  A polgárőr bármikor - szolgálaton kívül is! -, ha rendőri intézkedést igénylő eseményt észlel, köteles azt haladéktalanul jelezni az ügyeletesnek, vagy a területen szolgálatot teljesítő rendőr-, vagy polgárőr járőrnek.
  Nem rendőri intézkedést igénylő esemény, jelenség észlelésekor (súlyos környezetszennyezés, engedély nélküli szemét-, törmelék lerakás, csőtörés, leszakadt elektromos vezeték, stb.) értesíteni kell a Polgármesteri Hivatalt, illetve a megfelelő szervet (Közterület Felügyelet, Vízművek, Elektromos Művek, stb.).
  A jelzésadásról adatlapot kell felvenni, feltüntetve az időpontot, helyszínt, eseményt, tett intézkedés, a bejelentést vevő nevét és telefonszámát, majd átadni az ügyeletesnek.

  Milyen felszerelést használnak a polgárőrök?

  1. Kötelező felszerelés
  - személyi igazolvány;
  - polgárőr igazolvány és szolgálati jelvény (ha van);
  - notesz, toll;
  - járművezetőknél érvényes forgalmi engedély, jogosítvány, kötelező biztosítást igazoló szelvény, zöldkártya;
  - járőrlap.

  2. Ajánlott felszerelés

  - zseblámpa;
  - távcső;
  - fényképezőgép vagy videokamera;
  - rádió adó-vevő, rádiótelefon vagy telefonkártya.
  A polgárőr a részére személy szerint - hatóságilag - engedélyezett önvédelmi fegyverét, illetve az engedélyhez nem kötött önvédelmi eszközét - rejtve - szolgálatban is magánál tarthatja, de ezeket csak saját felelősségére, a vonatkozó jogszabályi előírások maradéktalan megtartása mellett használhatja. Olvasgass nanu:-))”
 • 8. Prédikátor 2011. augusztus 21. 17:07
  „Nanu! Állj közéjük és megtudod! Vagy járj nyitott szemmel!!!”
 • 7. sutyu 2011. augusztus 21. 16:22
  „Szegény fiú! Még előtte állt volna az egész élet. Igazából csak azt nem értem hogy hogy lehetséges az hogy a fiút a Rábapatonai Rába- hídnál találták meg amikor a sodrásnak épp az ellenkező irányba kellett volna vinnie. Vagy a rábapatonai hídtól 800 méterre találták meg a stég irányában?”
 • 6. Nanu 2011. augusztus 21. 15:44
  „Prédikátor ! Írj valami konkrétat hogy mit dolgoznak a szárazföldi polgárőrök!??”
 • 5. holuvera 2011. augusztus 21. 14:35
  „Részvétem a családnak. Nagyon sajnállom szegény fiút.”
 • 4. Prédikátor 2011. augusztus 21. 14:19
  „Kell a reklám a vízi polgárőröknek.... A szárazföldiek is dolgoznak nem is keveset csak az nincs megírva sehol....”
 • 3. csefa 2011. augusztus 21. 13:12
  „A Kisalföld jól tudja!
  8 hajóval a győri vízi polgárőrség kereste a fiút és a rábapatonai híd alatt kb. 800 m-re találták meg.”
 • 2. senkialadár 2011. augusztus 21. 12:24
  „annyira igazságtalan az élet :S és annyira bíztam benne hogy már rég meglett srác csak elfelejtették leközölni :(”
 • 1. soproni 2011. augusztus 21. 12:17
  „Szegény...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XVIII. Győri búcsú Marcalvárosban

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a PÁGISZ ÁMK idén tizennyolcadik alkalommal rendezte… Tovább olvasom