Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Megtalálták a nagypapa sírját

Hécz Vince a második világháború utolsó napjaiban tűnt el nyomtalanul, családjának 57 év bizonytalanság után csak most hozott megnyugvást, hogy előkerültek földi maradványai.
A Héczék Család
A kunszigeti ifjabb Hécz Vincének két lánya, négy unokája van, ráadásul mindannyian egymás közelében, boldog családban élnek. Ám a férfinek, ha a család szóra gondol, mégis kicsit keserűvé válik a szájíze, ugyanis apa nélkül nőtt fel.Lányai is csak kifakult, hullámos szélű fényképekről, levelei, megőrzött hajtincse alapján ismerhették nagypapájukat és azt tudhatták, a háborúban nyoma veszett. Héczék eleinte a Vöröskereszttel próbálták kerestetni, aztán a hetvenes években, mikor kocsit tudtak venni, maguk járták végig az Esztergom környéki temetőket. Az ’57-ben államigazgatási eljárás keretében halottá nyilvánított nagypapa ugyanis 1945. március 5-én, a világháború utolsó napjaiban onnan írta utolsó levelét feleségének. A sors furcsa fintora, hogy fia másnap, március 6-án született meg. Csak pár hete derült ki, hogy erről a katona még halála előtt tudomást szerezhetett.

Mikor idáig értek történetük mesélésében a Hécz család tagjai – ifjabb Hécz Vince és lányai, Lilla és Tünde –, mindannyiuknak könnyes lett a szeme. Aztán vigasztalódva azt is elmondták, tulajdonképpen megnyugvást jelent számukra, hogy megtudták, hol nyugszik Hécz Vince, és maradványait hamarosan hazahozhatják Kunszigetre eltemetni.
Hogyan is jutottak idáig? A véletlenen múlott, hogy Lilla az interneten rátalált a Hadisírgondozó Intézet honlapjára. Az ott olvasottak alapján írásos igényt nyújtott be nagyapja keresését illetően és egy hónapon belül választ is kapott. A Honvédelmi Minisztériumba továbbított kérés alapján arról tájékoztatták a családot, hogy Hécz Vince sírja a nyergesújfalui temetőben van.

Héczék rögtön odasiettek és bár az elhanyagolt, rozsdás vaskereszttel jelölt sírhantot meglátva azonnal megérezték, hogy rátaláltak a nagypapára, nyomozásba kezdtek. Nyilvántartásokban, levéltárakban kutattak és arra jutottak, megvan, amit kerestek. Hécz Vince valószínűleg Esztergomnál sebesült meg és hadikórházba került. Mikor pedig azt kiürítették, vonatra rakták, de az utazást már nem élte túl. A család bizonyosságot akart, ezért antropológushoz fordult. Az Igazságügyi Szakértői Intézetek Hivatalánál megtudták, mivel rokonuk hősi halott, azonosításának költségeit az állam fedezi.
A kihantolás az elmúlt héten meg is történt. Bár felkavaró élményt jelentett a hozzátartozóknak, mégis megkönnyebbültek, mikor látták, a nagypapa az elmúlt 57 évben méltósággal eltemetve nyugodhatott. Fényképeit és a koponyacsontot összehasonlítva az antropológus szinte biztosan állította, hogy a család megnyugodhat és már csak a rutin miatt kerül sor a DNS-vizsgálatra.

Emléke a mai napig él

Hécz Vince 1918-ban született Mosonszentmiklóson. Testvéreivel együtt hamar árvaságra jutott, így kunszigeti rokonoknál nevelkedett. Gazdaságvezetőként földműveléssel foglalkozott egy darabig, de 1942-ben már egy gyalogezrednél szolgált. Katonaként nősült meg, ’44-ben vette el a szintén kunszigeti Galián Bertát. Háborús leveleiből kiderült, mielőbb haza akart térni, várta gyermeke születését. Ám fiát már nem láthatta. Emlékét családja őrzi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tankönyveket a falu fizeti

Pér önkormányzata – folytatva a tízéves hagyományt – az idei tanévben is átvállalja a… Tovább olvasom