Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Megtalálni Jézust

Kunsziget - Húsvét vasárnapjának hajnalán több százan indultak el a kunszigeti templomtól Jézuskeresésre. Nézze meg videónkat az eseményről!
A Jézus sírját kereső asszonyok nyomában évszázadokkal korábban jött létre a Jézuskeresés hagyománya. Mára nagyon kevés helyen őrzik ezt a népi szokást, ezek egyike Kunsziget. Évről-évre többen vesznek részt húsvét vasárnap hajnalán a szertartáson; sokan az ország másik feléből zarándokolnak el a kisalföldi faluba. Idén sajnos a borult idő miatt a napot nem láthatták meg hajnalban a "Jézuskeresők", de azért esernyőre szerencsére nem volt szükség.

Videó: Bábics NorbertJáky Sándor Teodóz bencés atya volt az előénekes, ahogy 1986 óta minden évben.

Olvasóink írták

 • 15. min joe 2008. április 02. 02:24
  „Hivo.kellenek a jo pasztornak a birkak”
 • 14. min joe 2008. április 01. 00:55
  „A mindenhato gyereket csinalt Jozsef szuz felesegenek.Jezus hazassagon kivul szuletett.Bruhaha.”
 • 13. hej 2008. március 25. 08:21
  „Tűzimádó? hát ez meg milyen név? leöntöm vízzel, és elalszik a tűz :) he-he.
  Politizálnak a papok? mi a politika? Társadalmat érintő kérdésekben miért ne szólalhatna meg egy közösség vezetője? És ha már itt tartunk (folytatva az Ön által megkezdett kalandozást), hogy lehetnek hatalomban azok, akik tönkre tették az országot???
  Tolerancia világát éljük: de ha valaki nem kisebbségi vagy meleg vagy vallástalan, akkor ki lehet nevetni az érzéseit...
  Hajrá, hajrá Kedvesem, Isten irgalmazzon neked!”
 • 12. Nagy Árpád 2008. március 24. 16:48
  „Kedves K.Sz.!
  Az addig rendben, hogy kioktatsz, de mire föl? Olvasd el az összes cikkhez írt kommentet és mindegyikhez elküldheted ugyanezt a szöveget! Jóformán az összes hozzászólás szubjektív, de ez efféle "műfaj"! Egyébként sokan "unatkozunk", hozzászólásod alapján Te is!
  Szerinted mit kérdezett az újságcikk? Szerintem semmit. A hozzászólásokban ettől függetlenül dobáljuk egymást, hol kővel, hol kenyérrel! Hol pedig világmegváltó, de ugyanakkor emberi gondolatokkal. Szerinted unalmasan, silányan.”
 • 11. Tűzimádó 2008. március 24. 15:33
  „K.Sz.

  Teljesen igazad van a szereptévesztéssel kapcsolatban.
  Alkalmasint hánytorgasd fel majd akkor is amikor a szószékről nyíltan politizál az akinek a szeretetet és Jézus Krisztus tanítását kellene hírdetnie.”
 • 10. K.Sz. 2008. március 24. 15:08
  „Lapozgatva a hírek között,tanulságosnak találom,hogy egy ilyen hír kapcsán hívők és nem hívők esnek egymásnak...röhej.Ha mást nem tudtok "hozzászólni",akkor ez minek kell?Unatkoztok?Harminc méter bibliamásolás,sztereotíp szövegek,egyszerűen unalmasak és silányak vagytok.Nem azt kérdezte az újságcikk tőletek,hogy miben hisztek,hogy Kovács Józsi a lakótelepről döntse el,élt-e Jézus,vagy nem,meg hogy Ubulka helyesen használja-e a bibliai kifejezéseket...A szereptévesztés nagyon röhejes dolog,ezt ne felejtsétek el...”
 • 9. Nagy Árpád 2008. március 24. 12:19
  „Ráadásul ugyanazok lennének az elkövetők, akik Istenüket a pénzre cserélték! Természetesen Krisztus tanításai a mai fogyasztói társadalomban éppúgy, talán még jobban időszerűek, csak a mai kor rabszolgája nem látja, hogy ki ő valójában.
  Okos ideológusok és a náluk is "hatékonyabb" politikusok azok kik őt, napjaink rabszolgáját, mint a libát a kukoricával, a pénz csörgetésével vezetik a felebaráti szeretettől messze távol. "Új parancsolatot adok nektek, hogy szeressétek egymást: ahogyan én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást! Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást." (János 13:34-35)
  Akkor ki követi Krisztust? Ki a tanítványa?
  Talán a hatalomért ágaskodók, kik egymás szemét is kivájják? Ez általános jelenség, nehogy valaki azt gondolja, hogy csak hazánkat jellemzi! Az, hogy itt jobban dúl: török átok.”
 • 8. Lizsu 2008. március 23. 22:58
  „A kollégiumban volt egy szobatársam, akinek az apja diakónus volt. Még anno ő mondta (10 éve), ha most élne köztünk Jézus, az emberek ma is keresztre feszítenék.
  Mostanában sokat gondolok erre, mert abszolút igaza volt.”
 • 7. Kereső 2008. március 23. 22:12
  „Tűzimádó!
  Szerinted Jézus veled mit csinálna?
  Szép húsvétot!”
 • 6. Nagy Árpád 2008. március 23. 18:53
  „Tűzimádó!
  Köszönöm az elismerést, valóban másoltam. :-)
  Szerintem túlzol, erősen túlzol. A templompól Jézus egyébként a kufárokat kergette el. A pénzváltók asztalait is felborogatta.
  A hajnalban jelképesen Jézust keresőket Teodóz Atyával az élen miért szíveskedsz bántani?
  "Ne ítélkezzetek, és titeket sem fognak elítélni! Ne ítéljetek el senkit, és benneteket sem fognak elmarasztalni! Bocsássatok meg, és bocsánatot fogtok nyerni!" (Lukács 6,37)”
 • 5. Tűzimádó 2008. március 23. 18:25
  „Szép másolás volt!

  Szerintem Jézus ugyan úgy elkergetné a keresőket, beleértve a papot is, mint anno a templombélieket.
  Erre minden oka meg is lenne!”
 • 4. Nagy Árpád 2008. március 23. 16:06
  „A hét első napjának kora hajnalán szent asszonyok illatszerekkel sírhoz siettek, hogy Jézus holttestét megkenjék. Észrevették, hogy a kő nincs a sír száján, s hogy Jézus holtteste sincs a sírban. Végtelen ijedtség vett rajtuk erőt: attól tartottak ugyanis, hogy ellenségeik ellopták az Úr holttestét. Hirtelen két angyalt láttak, akiknek arca fényesen ragyogott s ruhájuk hófehér volt. A mennyei követek azonnal tudtukra adták, hogy Jézus, akit keresnek, nincs itt, hanem feltámadott; de megnézhetik a helyet, ahol feküdt. Az angyalok felszólították az asszonyokat, hogy menjenek és mondják meg a tanítványoknak, hogy Jézus előttük megy Galileába. A félelem és öröm vegyes érzelmével szívükben siettek az asszonyok a szomorkodó tanítványokhoz s elmondták nekik azt, amit láttak és hallottak.
  A tanítványok nem tudták elhinni, hogy Krisztus feltámadott, hanem a hitbuzgó asszonyokkal együtt a sírhoz szaladtak. Jézust nem találták ott; láthatták halotti ruháit, de sehogy sem tudták megérteni, hogy feltámadott. Újra hazatértek a városba és csodálkoztak azon, amit láttak, és amiket az asszonyok mondtak nekik. Csak Mária maradt továbbra is a sírnál, átgondolta, amit látott s kétségbe ejtette az a gondolat, hogy talán megtévesztették. Tudta, hogy még nagy nehézségek állanak előtte. Fájdalma végtelen nagy volt; keservesen sírt. Még egyszer aláhajolt, hogy belenézzen a sírba, és íme két fehér ruhába öltözött angyalt pillantott meg. Az egyik ott ült, ahol Jézus feje, a másik pedig ott, ahol lábai pihentek. Gyengéden szóltak hozzá és megkérdezték miért sír. Így felelt: "Elvitték az én Uramat - én nem tudom, hogy hova tették."
  Mikor elfordult a sírtól, Jézus állott előtte, csakhogy nem ismerte fel. Barátságosan szólt hozzá és megkérdezte, miért oly szomorú és kit keres. Mária azt hitte, hogy a kertész áll előtte s megkérte, hogyha ő vitte el Urát, mondja meg, hogy hova tette, hogy visszahozhassa. Jézus most sajátos mennyei hangon szólt hozzá:
  "Mária!" Ezt a szeretetteljes hangot már ismerte, s azonnal felelt is rá: "Rabboni!" Örömében azonnal át akarta ölelni, de Jézus így szólt: "Ne illess engem, mert nem mentem még fel az én Atyámhoz; hanem menj az atyámfiaihoz és mondd nékik: elmegyek az én Atyámhoz és a ti atyátokhoz és az én Istenemhez és a ti Istenetekhez."”
 • 3. martiré 2008. március 23. 12:40
  „Az lenne az igazi szenzáció, ha véletlenűl össze találkoznának vele! Vajon melyikül ismerné fel?”
 • 2. Hívő 2008. március 23. 11:56
  „Csak a te számodra nem:)”
 • 1. kisk 2008. március 23. 11:41
  „Még nem jöttek rá, hogy nem is létezik:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nap videója - Párnacsata a városháza előtt

Nem mindennapi látvány fogadta a szombati délutáni napsütésben a győri Városháza környékén… Tovább olvasom