Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Megszűrték az UV-szűrőket

Győr - Taroltak a szemüvegek a fogyasztóvédelmi nyílt napon, a 99 bevizsgált darabból csak hat bukott meg a vizsgálaton, s az arány megnyugtató.

Viszont a boci formájú falilámpa és a dinnyét ˝utánzó˝ gyertya kiűzendő a gyermekes házakból.

Körülbelül negyven ügyfél hozta be szemüvegét, csatját, karkötőjét a szerdán tartott fogyasztóvédelmi nyílt napra, amelynek során a felügyelőség szakemberei ingyen bevizsgálták például az UV-szűrőket, a gyermekjátékokat és a testékszereket. Munkatársunk is kíváncsi volt arra, hogy az egyik uniós államban meglehetősen olcsón vásárolt napszemüveg valóban kiszűri-e az UV-sugárzást. Az eredmény pár másodperc alatt kiderült és megnyugtató is volt, akár a behozott szemüvegek nagy részénél. Pőczéné Sáhó Márta régiós vezetőhelyettes hangsúlyozta: a nyílt nap arra is hivatott volt felhívni a figyelmet, hogy a most kezdődő nyári szezonban már élesben folynak a vizsgálatok.

– Ezen a téren nagyon jól áll az ország: csaknem száz darabból csak hat bukott meg a vizsgálaton és hozzá kell tenni, hogy kint az üzletekben szinte száz százalékuk megfelel a követelményeknek. Jellemző ugyanis, hogy a nyílt napra régebbi termékeket hoznak be a fogyasztók, és ezeknél valamivel nagyobb lehet a hibaszázalék – összegzi tapasztalatait dr. Németh Balázs, a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóság jogi ügyintézője.

Ugyanígy becsapós az arány a fémtartalmú órák, karkötők esetében, amelyeknél a hatóság a nikkelkibocsátást vizsgálja. A nyílt napon 46 termékből 13-nál tapasztalták azt, hogy káros lehet a fémallergiásokra, de jobbára ezek is régi áruk, amelyekről már lekophatott a bevonat. Az újaknál sokkal jobb az országos statisztika, az üzletekből hozott 57 mintából 4 nem felelt meg az uniós szabványnak.

A fogyasztóvédelmi szakemberek egész kis tárlatot hoztak a nyílt napra olyan termékekből, amelyek megbuktak a korábbi vizsgálatokon. A felvételen Szabó Péter vizsgáló mérnök. Fotó: H. Baranyai Edina
A fogyasztóvédelmi szakemberek egész kis tárlatot hoztak a nyílt napra olyan termékekből, amelyek megbuktak a korábbi vizsgálatokon. A felvételen Szabó Péter vizsgáló mérnök. Fotó: H. Baranyai Edina

A fogyasztókat elsősorban ezek a fajta termékek érdekelték, de a fogyasztóvédelmi szakemberek egész kis tárlatot hoztak termékekből, köztük gyermekjátékokból, amelyek megbuktak a korábbi vizsgálatokon. Speciális szerszámmal nézik meg azt, hogy például a hajszárító áram alatt lévő részei elérhetők-e, sőt, a hozott hajszárító olvadt burkolatából látszik: az áru a tűzvédelmi rostán sem ment át. A fogyasztók szívesen kérdezgették a kipakolt cikkekről az ellenőröket, hisz ˝ugyan mit véthetett egy görögdinnye formájú gyertya˝? A nem logika nélkül való jogszabály szerint azonban a tárgyak nem csábíthatják a gyereket arra, hogy beléjük harapjon, ezért nemrég például egy cukrozott citromkarikát – ami természetesen műanyagból volt – koboztak el. Hasonló a baj a teknősbékát ábrázoló asztali lámpával: ha nem is játékként árulják, ki merne megesküdni, hogy a gyerek nem kezd el barátkozni vele, aminek következtében hamar a foglalatnál találja magát. A közvetlenül konnektorba dugható, boci formájú falilámpa pedig háromszorosan is bukott termék: játékra csábítja a gyereket, a burája könnyedén lepattintható és kapcsoló híján a felnőttet is áramütéssel fenyegeti az égőcsere.

Dr. Németh Balázs szerint a játékok méretét, mechanikai és műszaki tulajdonságait nézve igen vegyes a tapasztalat, előfordul, hogy 10-ből 9 minta megbukik, s az is, hogy 10-ből 10 vizsgázik jól. Igen rossz eredménnyel végződött viszont legutóbb a gördeszkák ellenőrzése, mivel ezeknek el kell bírniuk egy 50 kilós gyereket és majdnem mindegyik összetört a ráejtett súly alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi programajánló

A hétvégére elvonulnak az esőfelhők. Használja ki a jó időt! Fesztiválok, koncertek, falunapok… Tovább olvasom