Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Megszűnik a Rómer-házat működtető közalapítvány

Két héttel a győri alternatív kulturális központ bezárása után a megyei önkormányzat megszavazta az azt működtető Rómer Ház Közalapítvány megszüntetését is,

A lépést korábban a kuratórium elnöke kezdeményezte.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat közgyűlése korábban azért hozott létre több közalapítványt is, hogy azok más módon bevonhatatlan pályázati forrásokkal egészítsék ki büdzséjüket, ám "nem nagyon tudtak élni ezekkel a lehetőségekkel" - hangsúlyozta Szakács Imre (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke.

A pénteki közgyűlés online tudósítását ide kattintva olvashatják el! 


Megjegyezte: sajátos módon épp a Rómer Ház volt a leghatékonyabb ezen a téren, de a lendület tavaly megtört, idén pedig már veszteségesbe fordult a közalapítvány gazdálkodása, így pályázati támogatásokhoz társuló kötelmek már nem is terhelik a közalapítványt.

Szakács Imre megjegyezte: "nem a mi szintünkön dől el", hogy támogatásra érdemesek-e a rétegkultúrát támogató intézmények. Közlése szerint a kuratórium elnöke két héttel ezelőtt tett javaslatot a közalapítvány megszüntetésére, amelynek tevékenységéről pénteken úgy határoztak a megyei képviselők: azokat a Bartók Béla Megyei Közművelődési Nonprofit Kft. veszi át.


Amikor még nyitva volt a Rómer-ház.
Amikor még nyitva volt a Rómer-ház.


A pénteken tárgyalt előterjesztés szerint a közalapítvány készpénzvagyona 50 ezer, eszközvagyona csaknem 13 millió forint; ezekhez 5,8 milliónyi kötelezettség és 3,9 milliós kintlévőség társul. Utóbbiak zöme közüzemi számla és a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) által ki nem fizetett támogatás.

Tavaly januárban egyszer már egy egész hétvégés fesztivállal - és az ott rendezett gyűjtéssel - adtak tőkeinjekciót a Hrabal Mozit is működtető Rómer Háznak, egy évvel később azonban már arról jelentek meg hírek a megyei sajtóban, hogy az elmaradó MMKA-támogatás miatt belső tartalékait éli fel az intézmény.

A megyei közgyűlése - a tavalyihoz hasonlóan - egyetlen forintot sem juttatott mozinak, amely azonban továbbra is ingyen használhatta a neki korábban juttatott épületet Győr belvárosában.

Olvasóink írták

 • 14. Prérifarkas 2011. szeptember 18. 20:53
  „Hogyan is működik egy Art-mozi?
  Miből is kellene magát fenntartani? Miért vannak fizetetlen számlák?
  Hogy tudná eltartani magát? Tudja ezeket valaki?
  Vagy termelte a bevételt gazdagon?
  Csak pénz hiányzik a működéshez, mert kevés a bevétel?”
 • 13. LézengőWrájter 2011. szeptember 17. 12:44
  „Tán az volt a gond, hogy a Rómerben nem Borkai rokon árulta a mozijegyet...
  Pedig az kellett volna, ez az irány a jövő Győrben épül...
  Mit nekünk Art mozi, futsal meccsre kell járni, ott a cirkusz a népnek”
 • 12. LézengőWrájter 2011. szeptember 17. 12:37
  „Csak pár Rómeres program az utóbbi fél évből: animációs műhely, filmklub, Cseh Filmnapok, Lengyel, Filmtavasz, Erdély Filmfeszt (többek között Az utolsó éjszaka című 1917-es!!! némafilm, és a 2011-es Oscarra jelölt Morgen vetítésével), I. Győri Táncfilm Napok, táncház, Roma világnapon filmvetítés&Romungró Fiúk koncert, fiatal művészek kiállításai, emellett, működött mozi, bármikor be lehetett menni tanulni, kávézni netezni...
  ENNEK VÉGE!!!
  Pedig Győr a Kultúra Magyar Városa, Art mozi és egy fiatoknak való kult(urális) hely nélkül...”
 • 11. immoprim 2011. szeptember 16. 21:39
  „...hogy nincsen pénz egy müveszmozira egy ekora városban? szégyen.végtelenül csalódott vagyok. és egyre dühösebb ezekre a <moderálva> döntéshozókra.”
 • 10. sogorferenc 2011. szeptember 16. 20:52
  „Felszínesen ismerve a Ház programjait és most olvasva a bezárást, azon csodálkozom, hogy még csodálkozom!
  Ugyanezen az oldalon a következőket olvasom... VV Kukker Győrből.... VV Gergő Kapuvárról... Sopron Colossó...
  de szerencsére Győrben új helyre került a fegyverügyintézés... Sopronban csökkent a rongálások bejelentése a figyelő lámpák működése következtében.... végezetül legfrissebb hír, hogy véd az alma a szélütéstől! Nem kell csodálkozni, hogy "vezetőink" úgy döntenek, ahogy ....SF”
 • 9. embertelen 2011. szeptember 16. 20:31
  „A fidesz még nem hozott létre semmit, csak rombol és rombol. Szégyen, ezeknek semmi sem érték, sem az ember, sem a kultúra!”
 • 8. abuserpro 2011. szeptember 16. 19:33
  „Barátnőm többek között a Hrabal mozi miatt jött Győrbe tanulni. Err mi fogadta? Megszűnt a mozi...

  Csak egy megjegyzés: A két fenyőfa árából, ami a városháza előtt van, ha jól tudom, több évig üzemelhetett volna a Rómer-ház. Szép!”
 • 7. Mezike 2011. szeptember 16. 19:31
  „Elképesztő. Ha lenne pénzem... De nincs. Megmenteném a Rómert, és nem engednék beleszólást senki másnak, csak a közönségnek.
  Magyarázza meg valaki, hogy ezt most miért!”
 • 6. poorman 2011. szeptember 16. 19:14
  „Szégyen, szégyen, szégyen!!!!!!!!

  Majd a hatalom eldönti milyen kultúra kell a zembereknek.
  Rákosi elvtárs hogy örülne most.......”
 • 5. Tündenéne 2011. szeptember 16. 16:30
  „kiskukta, egyetértek.
  Döbbenetes, hogy egy ekkora és ilyen városban az összes "kulturális" lehetőség a Bridge, a Lapos meg a többi hasonló hely. Nem azért mondom, én is elvetődöm néha, kell az is. Na de hogy sehova ne lehessen elvinni egy saját szervezésű rendezvényt: könyvbemutatót, verses estet, neadjisten koncertet...?
  És a filmek is hiányozni fognak... RIP Rómer Ház.”
 • 4. embrus 2011. szeptember 16. 15:31
  „Nézhető filmet csak a Rómerben adtak. Pestre kell moziba is menni?”
 • 3. kiskukta 2011. szeptember 16. 13:02
  „Mérhetetlen kár érte! Hihetetlen hogy egy ekkora egyetemi/?/ városban nincs helye az alternatív kultúrának!Remélem hallunk majd róla,hogy az alapítvány vagyonát milyen hasonló célra fordította az önkormányzat.Mert hogy a törvény szerint arra kellene.

  Vagy az előttem szóló talált bele és tényleg csak az a kultúra amit a T.Képviselők annak tartanak.Ja a biodiverzitás elvéről hallottak már?
  Biológiai sokszínűség.Na ez alapelv a demokráciában a társadalom életében is.Ha elveszik a sokszínűség elvesznek értékek és minden egyforma lesz.Nem ismerős???”
 • 2. Batistuta 2011. szeptember 16. 12:59
  „A Mediawave kinyírása után nem volt váratlan, ami történt. Kár, hogy még csak egy pici esélye sincs annak, ami az un. tömegkultúra mellett létezne. Sebaj! A bor,- pálinka- meg fröccsfesztivál mellé kell még lángos-, palacsinta-, sör-, kukorica- meg egyéb más fesztivál: lehetőleg hatvanon túli nyugdíjas sztárokkal. Mondjuk Celine Dion jöhetne 2035-ben:-)”
 • 1. goldboy 2011. szeptember 16. 12:32
  „Majd MI eldöntjük, hogy mi az a kultúra, és azt támogatjuk!
  Milliók a Rómernek, mikor milliárdokért mélygarázst és rakparti utat is lehet!
  Még mit nem!
  Orbánia, én...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

VV Kukker Győrből köthet ki a luxusbörtönben péntek este

A győri VV Kukker az összeférhetetlenek közül próbál bejutni a Való Világ ötödik szériájába… Tovább olvasom