Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Megszűnik a megye győri kollégiuma

A megyei közgyűlés pénteki döntése értelmében megszűnik az önkormányzat Szent István úti kollégiuma.

A megye eddig „nem kötelező feladatként" tartotta fenn a diákotthont, de eddig bírta. Most a győri önkormányzaton a sor.

Vita sem volt arról, hogy a megye kollégiumát megszüntetik – most már közgyűlési döntés szentesíti a tényt: az önkormányzat eddig bírta fizetni a fenntartás költségeit. A szavazást követően Firtl Mátyás alelnök a Kisalföldnek elmondta: mindez azt jelenti, hogy a feladatot, vagyis a diákok lakhatásának biztosítását Győr veszi át. Nem mellékesen ez a megyeszékhely önkormányzatának kötelező feladata, a megye eddig önként vállalta.

Számítások szerint ezzel a lépéssel éves szinten mintegy 40 millió forintot takarít meg a megye, amely – nemegyszer meg is írtuk – az állami normatíva megvonása után idén nehezebb helyzetben van, mint volt valaha.

Szó van arról is, hogy az ingatlanrészt, ahol eddig a kollégium működött, esetleg értékesítik; ehhez persze a győri önkormányzattal is egyeztetni szükséges.

Az viszont már most biztos, hogy a huszonhárom diákot, akik eddig a kollégiumban laktak, egy-egy győri fenntartású diákotthonban helyezik el.
Ha sikerülne értékesíteni az ingatlant, az akár százmillió forintot meghaladó bevételhez juttatná a megyét, látva azonban a korábbi évek ingatlaneladási próbálkozásait, muszáj a feltételes módot használni.
Nemegyszer bebizonyosodott ugyanis, hogy egy dolog, mennyiért szeretné eladni a tulajdonos (az önkormányzat) az ingatlant, végül mindig a piac, illetve a vevő dönt, mennyit szán a vásárlásra.

Sudár Ágnes

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pluszemeletért ajándék lift

Ráépítene még egy-két szintet a négyemeletes panelokra egy fővárosi társaság, cserébe a lakók felújítást és liftet kapnának. A konstrukció segíthetne a városi bérlakáshelyzeten is. Tovább olvasom