Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Megszűnik a győri televízió

A győri közgyűlés többsége csütörötk éjszakába nyúló ülésén úgy döntött, hogy május 31-ével végelszámolási eljárást kezd a városi tévé jogutód nélküli megszüntetéséről.
Mintegy másfél órán át tárgyalta tegnap este a győri közgyűlés a Győri Városi Televíziót működtető Médiacentrum Kht. átszervezéséről szóló javaslatot. A tulajdonosi bizottság előterjesztése – amely Balogh József polgármester javaslatára támaszkodott – azt tartalmazta: május 31-ével kezdjék meg a Médiacentrum Kht. végelszámolás nélküli megszüntetését; ezzel egyidejűleg kezdődjenek tárgyalások a város másik televíziója, a Revita TV tulajdonosaival.

Mindez azt a megfontolást takarja, hogy a város szerezzen a médiatörvény által engedélyezett maximális, 25 százalékos tulajdonrészt a Revita TV-t működtető részvénytársaságban. Az előterjesztés indoklásában az szerepelt: a győri városi tévé egyre súlyosabb anyagi helyzetben van, amihez évek óta tartó vezetői válság társul, illetve két televíziót egy Győr nagyságú város nem tud eltartani.

Nem halasztották el

A jobboldal képviseletében Németh Zoltán és Kalmár Ákos arra tett javaslatot, hogy a város ne vesztegesse el a tévé frekvenciáját, inkább keressen magánbefektetőket a működtetéshez. Bárány István a Pro Urbe-frakció nevében azt indítványozta, hogy halasszák el a döntést. Balogh József ezzel szemben kifejtette: a törvény tiltja, hogy kht.-t gazdasági társasággá alakítsanak, egyébként pedig a tévé havonta ötmillió forintjába kerül a városnak. A közgyűlés végül 20 igen szavazattal, 13 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett döntött a megszüntetésről.

Győr reklámozza magát

A közgyűlés más médiaügyekben is döntött, igaz, ezekben az esetekben pénzköltésről volt szó. A képviselők elfogadták, hogy a város feltételesen, utólagos beszámolással tízmillió forintot biztosítson a Rába Quelle Kft.-nek azért, hogy a város és a fürdő megjelenhessen az RTL Klub Leselkedő című műsorában. Ugyancsak a Rába Quelle Kft. kap 2 millió 137 ezer forintot arra, hogy az M1-es autópálya, valamint a 85-ös főút mellett három óriásplakát reklámozza Győrt (a városháza, az állatkert és a fürdő ábrázolásával).

Győr megjelenésére a grazi tavaszi vásáron félmillió forintot szavazott meg a testület. Ebből 200 ezer forint a Kisalföld táncegyüttes útiköltségére és fellépési díjára, 300 ezer a Rába Quelle Kft. informátorainak szállás-, étkezés- és útiköltségére, valamint a stand dekorációs költségeire elég.

A közgyűlés megtárgyalta a lakásvásárlás és -építés támogatásáról szóló rendelet módosítását. A testület rábólintott arra, hogy ezentúl a lakáshoz jutásnak (beleértve a nyugdíjasházi lakásokat is) és a kamatmentes kölcsönnek nem feltétele a győri helyben lakás. A paragrafusok kisebb szigorításokat is tartalmaznak, új elem ugyanakkor, hogy ezentúl lakásbővítéshez is kérhető támogatás.

Tízmillió a rendőrségnek

A képviselők egyhangúlag fogadták el, hogy a megyei rendőr-főkapitányság tízmillió forintot kapjon az idegenforgalmi szezon okozta feladatokra.

A közgyűlés ugyancsak megszavazta az idegenforgalmi fejlesztési programról szóló beszámolót. Ebben az állt: tavaly a győri kereskedelmi szálláshelyeken csaknem 3 százalékkal, 88.239-re csökkent a vendégszám, a vendégéjszakák száma (240.934) azonban több mint 9 százalékos növekedést mutatott 2002-höz képest.

Az eredmény azért is jelentős, mert országosan ezzel ellentétes tendencia jellemző. Ha a havi bontást tekintjük, a tavalyi utolsó negyedév kimagasló eredményeket hozott, ami nyilvánvalóan összefüggésben van az élmény- és termálfürdő októberi eleji megnyitásával.

Messze még a teljes akadálymentesítés

A mozgáskorlátozottakról szóló tájékoztatóból kiderült, hogy a 215 önkormányzati épületből csak 28 akadálymentesítése történt meg. A városnak további 401 millió forintot kell még erre a célra fordítani, amelyre azonban az idei költségvetésben mindössze 20 millió forintot tettek félre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális majális Győrben

Hazánkban elsőként Győrött rendeztek szociális majálist kedden. A szórakoztató programokkal… Tovább olvasom