Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Megszűnhet a játszóterek többsége?

A megyeszékhely 160 játszóterén található több mint ezer játékeszköz 60–70 százaléka nem felel meg az uniós szabvány előírásainak. A fenntartónak csaknem hat éve van arra, hogy ezt az állapotot megszüntesse.
Évente legalább egyszer javítani kell: A játékok 60-70 százaléka nem felel meg az uniós szabvány szigorú elvárásainak.
A játszóterek karbantartása a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. feladata. Munkájuk hetven százalékát a rongálásokkal okozott kár felszámolása teszi ki, a játékokat évente legalább egyszer meg kell javítani. A közelmúltban befejezett felülvizsgálat szerint mintegy tízmillió forintot (a játszóterek fenntartására szánt éves költségvetés felét!) emésztik fel a legszükségesebb javítások a város 160 játszóterén.

Magyar, európai és uniós szabvány

A játékeszközökre vonatkozó magyar szabványt 1999-től az európaihoz igazították. Előbbi többek között nem foglalkozott az új, környezetbarát faeszközökkel és nem tartalmazott semmiféle előírást az ütközőfelületekre vonatkozóan sem. 2009 elejétől azonban minden játszótérnek meg kell felelnie az uniós szabvány szigorú elvárásainak.

Bekeríteni és őrizni kell

– A több mint ezer játékeszköz 60–70 százaléka nem felel meg az uniós szabványnak – mondta a Kisalföld érdeklődésére Szabó Sándor, a Komszol városüzemeltetési főosztályvezetője. – Egyetlen, az unióban is elfogadott játszótér kialakításának költsége 10–15 millió forintnál kezdődik.
„ A játszóterek többségét valószínűleg fel kell számolni, és városrészenként kialakítani egy-két nagyobb értékűt. További költség lesz ezek bekerítése, folyamatos őrzése."
– A játszóterek őrzésére a Komszol tett már kísérletet. Járőröket alkalmaztunk, de a rongálásoknak nem tudtuk elejét venni. 1998–99-ben ez évente 7 millió forintba került – tette hozzá a főosztályvezető.

Pályázni jó eséllyel

Néhány hazai cég az európai szabványnak megfelelő minőségi és biztonsági tanúsítvánnyal rendelkező eszköz gyártásába kezdett. A Komszol tulajdonában már vannak prospektusok, benne valóban szép és izgalmas játékok 300 ezer forinttól több millióig. Ismerve a költségvetésben rendelkezésre álló összeget, nem marad más választás, mint a pályázat, remélhetően jó eséllyel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vissza szeretnék kapni a kisfiukat

Magukhoz szoríthatják-e valaha teljes jogú szülőként Baranyaiék a másfél éves Balázskát? Továbbra is… Tovább olvasom