Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Megszűnhet a győri piac?

„Szinte több az eladó, mint a vásárló” – panaszolja az egyik őstermelő a Dunakapu téri piacon.

„Szinte több az eladó, mint a vásárló" – panaszolja az egyik őstermelő a Dunakapu téri piacon. Sajnos ha körülnézünk, igaz. Az eladók két-három évet adnak a piacnak,  a Kisosz alelnöke szerint nincs mitől félni.
 A szerda délelőtt piacnap amióta az eszünket tudjuk. Tíz éve még hömpölygött itt a tömeg, s az eladók asztalai is összeértek. Hét padsor húzódott három-négy évvel ezelőtt a téren, míg most jó, ha négy soron árulják a zöldséget, gyümölcsöt. Pedig itt a cseresznyeszezon, csőstül vihetnék a szabadföldes epret, az újkrumplit, a salátákat, az uborkát. Egy neve elhallgatását kérő asszony gyerekkorától kezdve piacozik Győrben, még a Széchenyi téren kezdte.

A mai napig piacozó asszony még emlékszik azokra az időkre, amikor a vidékről érkező árusok egy Teleki utcai udvarban tehették le lovas szekereiket. Azóta sokat változott a kép, s természetesen már nem a szekerek hiányoznak, hanem az autók. A néhány évvel ezelőtti szlovák inváziónak híre sincsen, hiszen már ott is elszívják a vevőkört a nagy bevásárlóközpontok, a három-négy évvel ezelőtti, határon túli vevőkörnek jó, ha húsz százaléka jár a magyar piacra.
Az idős asszony epret és krumplit árul. Az eperből egy szemet sem vettek, a negyven kiló burgonyából tíz kiló fogyott tizenegy óráig. A többit már biztosan hazaviszi.

– Régen volt olyan nap, hogy négyszáz kiló krumplit is eladtunk. Igen jól meg lehetett élni a piacból. Ha kihoztam kétszázötven kilót, abból tíz órára egy szem sem maradt. Most meg... mindenki a nagyáruházakba jár.

 „Két éven belül ez a piac megfullad. Én nem tudom, meddig járok ki, mert lassan már csak a megszokás miatt jövök. Ma például a reggeli hatos busszal érkeztem, ilyen sem fordulhatott volna elő annak idején."
Évtizedek óta piacozó őstermelő
Hatoss Gábor is elégedetlen. Ötszáz forintot fizet a padért, ugyanennyit az utazásért, mivel Kisbajcsról érkezik. S ami bejön egy délelőtt: talán ha háromezer forint. Évtizedek óta árul, most három évet ad a piacnak, de az biztos, hogy ő ennél előbb otthagyja, ha a kereslet nem javul.

– Arról nem beszélek, hogy a munka, amit a termelésre fordítok, nem térül meg. Nekünk ez ugyebár már csak „passzió". Pedig azt képzelje el, hogy csak a hagymacsomagok pucolása egy órát vett igénybe. De ha azt mondom a vevőnek, hogy hatvan forint egy csomag, köszöni és továbbmegy. A levesbe való zöldség kétszázharminc. Azt hinné az ember, hogy ez alá már nem mehet, de nézze: rajtam maradt a nagyja. Aztán mit csináljak vele? A petrezselyem összeszárad, még a jószágnak sem adhatom. Megy a trágyadombra – mérgelődik.

– Egyedül a sóskát viszik, a cseresznyét meg a barátommal szemezgetjük, azzal is megy az idő.
A kiskereskedők megyei érdekvédelmi szövetsége – megszokott nevén a Kisosz – alelnöke szerint körülbelül feleannyi eladó árul a piacon, mint három-négy évvel ezelőtt. Réti Károly úgy számol: amikor a Kisosz átvette a piac működtetését, kétszáznegyven ruhaárus volt, azóta száztízre esett a számuk. Az őstermelőké háromszázötvenről kétszázra, legalábbis ennyi padot vesznek ma ki, igaz, egy ember sokszor többet is bérel. Ennek a körnek tizenöt-húsz százaléka alkalmanként, nagyobb szezonok idején foglalja a helyet, nem fizeti fél évre a kedvezményes bérletet.

– Én mindennek ellenére nem vagyok borúlátó. Nem tudom elképzelni, hogy a piac megszűnjön. Ez csak egy hullámvölgy. Természetesen a régi világ már nem jön vissza. De Európa minden városában vannak hagyományos, konyhakertes piacok, mert a multicégek egy idő után egymást is „fojtogatni" kezdik. Néhány év, és az a nagyáruház, amely most termelői ár alatt képes kínálni a zöldséget, előbb-utóbb kénytelen lesz profitot is termelni. Élelmes kereskedők pedig lesznek tíz év múlva is, és automatikusan kialakul egy középkategóriás, átlagos, konyhakertes piac.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolási rendeletetmódosítás

A győri közgyűlés jövő héten tárgyalja Gergely Zoltán javaslatát a parkolási rendelet módosításáról.… Tovább olvasom