Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Megszorítás helyett spórolnak

A szűkülő költségvetés, az emelkedő energiaárak megszorításokra késztetik az állami és önkormányzati fenntartású szervezeteket.
Pótköltségvetés, leépítés, válság szélén a működés – csaknem minden napra jut a napi híradásokba egy-egy ilyen az önkormányzati, állami fenntartású intézményekről. A Kisalföld véletlenszerűen három szervezet, a tűzoltóság, egy oktatási és egy szociális intézmény gazdálkodásának abba a „sorába" kukkantott be, amelybe a megspórolt százezrek vagy veszteségcsökkentő ötletek kerülhetnének be, ha lenne ilyen.

Tűzoltóság

Évente milliókat spórol a győri tűzoltóság. Miután a tűzoltók között, eredeti szakmájukat tekintve, akad autószerelő, burkoló, lakatos, festő, a laktanya konyháját, ebédlőjét, mosdóját maguk meszelték, csempézték, járólapozták. A parancsnoki iroda, a hivatali helyiségek és a hálókörletek szekrénysorairól sem mondaná meg senki, hogy nem asztalosok, hanem asztalos végzettségű tűzoltók készítették. Az autószerelő tűzoltók javítják a járműveket, drága szakszervizhez csak végső esetben fordulnak. Persze a többiek is kiveszik a részüket a munkából, ha nincs tűz vagy éppen oktatás, és leesett egy kilincs, meglazult egy pánt vagy kitört az ablak, mind maguk javítják meg.

Hullámos László parancsnok a Kisalföldnek azt mondta: miután csak anyagköltség terheli költségvetésüket, az évente milliókra rúgó megtakarítást a kulturális és szabadidős tevékenységek támogatására, illetve a dolgozók kényelmére fordítják. Másképp talán nem is kerülhetett volna a parancsnokságra házi mozi, számos tornatermi berendezés, mikrosütő, hűtő, vagy épp szóda- és üdítőautomata.

Oktatási intézmény

Spórolni próbálnak az iskolák is, bár Zsegora Csaba, a győri Nádorvárosi Közoktatási Központ igazgatója szerint nem megszámlálható megtakarításról van szó, sokkal inkább veszteségcsökkentésről. A karbantartónak festő a szakmája, így azzal, hogy ő fest nyáron az épületben, több százezer forintos kiadást kerülnek el. A festék 80–100 ezer forint, de a munkára, ha hivatásos festő végezné el, 600–700 ezer forintot kellene áldozniuk, és így nem is festethetnének évente.
A rezsiköltségen próbál faragni az intézmény azzal, hogy két szárnyra osztotta az épületet, amelyekben külön szabályozható a fűtési rendszer, ezenkívül külső termosztátokat szereltek fel, amelyekkel a kinti hőmérséklet függvényében tovább szabályozható a hőmérséklet.
Nemrég az egyik szárny ablakait műanyagra cseréltették – már most lényegesen lassabban pörög a gázóra. A központ vezetése most azt tervezi, hogy a folyosók világítását időkapcsolóval, illetve mozgásérzékelővel látja el. Éppen elég, ha szünetben égnek a lámpák folyamatosan.

Orvosi rendelők, idősotthonok

Az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény 44 telephellyel működik, orvosi rendelők, idősotthonok, gondozási központok több százmilliós dologi kiadásait tartja kézben Panker Mihály igazgató, aki szerint a megugrott energia- és egyéb költségek az elmúlt egy-két évben még szigorúbb gazdálkodásra kényszerítették a vezetést. Néhány költségfaragó intézkedés a sok közül: a fűtési számla csökkenését várják attól, hogy folyamatosan cserélik műanyagra a nyílászárókat, az apróbb javítanivalókkal saját műszaki gárdájukat, az ágyneműk elkészítésével pedig varrónőjüket bízzák meg. Intézményenként felmérték a legszükségesebb tisztítószerek mennyiségét, nem közalkalmazottakkal, hanem vállalkozókkal takaríttatják az orvosi rendelőket, illetve nagy mennyiségben szerzik be például az élelmiszer-alapanyagokat, irodaszereket, a legolcsóbb szállítót pályázattal keresik meg. Tetemes megtakarítás, havi százezres nagys ágrendű származik abból, hogy a vezetékes telefonok mellett az intézmény mobiltelefonokat vásárolt, amelyen a munkatársak olcsóbban beszélhetnek egymással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útra készül a Mikulás

Idén ismét méltó helyen, a Győri Nemzeti Színházban, összesen négy előadáson várja azokat a… Tovább olvasom