Kisalföld logö

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 17°C | 30°C Még több cikk.

(Meg)szorít a falu az iskoláért

Négy gyerek „hiányzik", de az önkormányzat mindenképpen szeretné önállóan fenntartani a győrladaméri iskolát. Jó hír, hogy úgy tűnik, lesz utánpótlás, hiszen az óvoda tele van és ősszel elindul a bölcsőde is.

Ha nem is sikerült teljes egészében hozni a gyereklétszámot – ősztől négy gyerekkel kevesebb lesz hetedikben, mint a törvényi mini-
mum –, megmenekült a győrladaméri általános iskola. Igaz, így kevesebb pénzt kap, mintha elérné a keretszámot, de szerencsére a viszonylag új épület felújítására nem, csak a fenntartására kell költeni.

– Amin lehet, spórolunk, a pedagógusok is elfogadták, hogy egy kicsit többet kell dolgozniuk: nincs túlóra, a kollégák egymást helyettesítik, a szakköröket ingyen vállalják – mondja Tatai Ernő Zoltánné polgármester, aki reméli, hogy csak néhány évig tart ez az időszak.

– Rengeteg a beköltöző – szinte egyszerre száz fővel nőtt a falu lélekszáma –, de nagy gond, hogy közel ötven gyereket Győrbe hordanak a szüleik iskolába. Pedig a ladaméri iskola is „tudja" azt, amit a győriek; a kompetenciaméréseken nagyon jól szerepelünk, jól felszerelt számítógépes termünk is van, ráadásul nem hiszem, hogy a 35 fős osztálylétszámok jobbak, mint a 15 fősek – mondja a polgármester, aki éppen ezért aláírásával sem támogatta, hogy a Győrladaméron élő családok gyerekei a városba járjanak iskolába.

A győri önkormányzat friss rendelkezése alapján ugyanis, a Győr környéki településekről csak akkor írathatják be városi iskolába a gyerekeket a szülők, ha igazolják, hogy előzőleg tájékozódtak a helyi tanulási lehetőségekről, s a polgármester is indokoltnak látja a gyerek bejárását – igaz, utóbbi csak formális igent (vagy nemet) jelent, különösebb következménye nincs.

Egyedül a tornaterem hiányzik az iskola mellől, novemberre azonban műfüves pálya épülhet, ahol kedvükre kimozoghatják magukat a gyerekek.

Bár lehet, hogy néhány évig alacsonyabb normatívákkal működik majd az iskola, némiképp segít, hogy Győrújfalu iskolája tagintézményként csatlakozott hozzá, s van remény az optimizmusra, hiszen a falu óvodája tele van: a két csoportba összesen hatvan kisgyerek jár, s többéves tervezgetés után ősszel végre elindulhat a bölcsőde is.

Pomaranski Luca

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most fától mentett a sors

A soproni esethez kísértetiesen hasonló történt szombaton déltájt, de ezúttal a megyeszékhelyen, s nem egy épület díszítőeleme, hanem egy kétméteres faág zuhant Győr egyik forgalmas közútjára. Bognár István és felesége, akiktől néhány méterre történt az eset, azt állítják: egy-két másodpercen múlt csak a tragédia. Tovább olvasom