Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Megszépülve ébredezik a pincesor

Nyúl - A barlangszerű pincebejáratokat sorban szépen kövezett, kitéglázott homlokzatokra cserélik a Vaskapu utcában, a nyúli hegy egyik szurdokában. Így Csipkerózsika-álmukból megszépülve ébrednek a földbe fúrt bortároló helyek.
A legnagyobb melegben is enyhet adó hűvös csalogatja a Pannonhalmi borvidék földbe fúrt pincéibe a városiakat. Most azonban nemcsak azért érdemes ellátogatni Nyúlra, hogy a hordók közt kóstoljunk bort, a látvány is különleges, ami a pincék újjászületését jelzi. A Vaskapu utca szurdokában, Európa legmélyebb, vízmosta árkától nem messze egymást érik a löszbe mélyített, hat-tíz méter hosszú, mintegy két méter széles „alagutak", amelyek közt száz-kétszáz éves is akad. Ideális a klímájuk a szőlő levének érleléséhez, tárolásához és helyi értékvédelem alá tartoznak. Ezért is öröm, hogy most egyre több megszépül közülük. Ráadásul egymással összhangban, hasonló formát kapva.

Többnyire nemcsak homlokzatot kapnak a pincék, hanem egy részüket ki is szélesítik, téglával kirakják. Ez a felújítás a védelmüket szolgálja, ugyanis többnek a fala már belül mállik, omladozik. Aki arra sétál, láthatja, hogy milyen a régi, remetelakhoz hasonlatos, több helyen növénnyel teljesen benőtt bejárat és milyen a már kész, újjáéledt forma. Van olyan is a mintegy negyven pince közt, amin épp dolgoznak. Mintha egymás példáját követve sorban jönnének rá a tulajdonosok, hogy érdemes új korszakra ébreszteni ezeket a bornak remek klímájú helyeket. Egyre többen kezdik felfedezni a benne rejlő lehetőséget. Akadnak, akik például befektetésnek tekintik vagy hobbinak, tehetősebb vállalkozók és itt tartják palackokban, hordókban jobbfajta boraikat.
A Pannonhalmi borvidék hegyközségének hegybírója, Hangyál Balázs elmondta: ezekben a pincékben saját fogyasztásra tartanak bort a tulajdonosok; bár ezen a részen engedélyezett a borkimérés, egyben sem foglalkoznak ezzel. Új pincét pedig itt nem lehet fúratni.
A szakember úgy véli, ritka kincset jelent az úgynevezett likpincék sora, azok hangulata, megszépülő látványa, amit fel lehetne használni a borvidék népszerűsítésében.

A régi és a hagyományt őrző új: Jól látszik, milyen a remetelakhoz hasonlatos, több helyen növénnyel teljesen benőtt bejárat és milyen a már újjáélesztett pince. Van olyan, amin épp dolgoznak. Fotó: B
A régi és a hagyományt őrző új: Jól látszik, milyen a remetelakhoz hasonlatos, több helyen növénnyel teljesen benőtt bejárat és milyen a már újjáélesztett pince. Van olyan, amin épp dolgoznak. Fotó: B

Akár évente egy fesztivált is lehetne itt tartani, már csak azért is, mert a közelben van a szőlészek és borászok védőszentjének emelt, kecses alakú Szent Donát-kápolna, amelynek augusztusi búcsúnapján szabadtéri misét tartanak. Persze ehhez is összefogás kell és az, hogy a krosszmotorosok, akik nem is közlekedhetnének közúton, ne errefelé adják elő a másokat veszélyeztető és a nyugodt, szép természeti környezetet zajjal, óriási porfelhővel ellepő attrakcióikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságos játékok a Csibész-ligetben

Győr - Győr új játszótere immár Csibész-liget néven keresendő Marcalvárosban, az Ikva utca mellett.… Tovább olvasom