Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Megszépült a győri bencés templom

Szeptemberre készül el a győri bencés templom teljes belső felújítása. A restaurálás közel 200 millió forint.
Néhány apróbb javítás kivételével az elmúlt 250 évben nem nyúltak Magyarország legkorábbi barokk épületének – a győri Szent Ignác-, a köztudatban bencés templom – freskóihoz. A jeles bécsi akadémiai mester, Paul Troger nevéhez fűződő alkotások az évszázadok során elporosodtak, elsötétedtek, így 2002-ben, a műemléki felügyelőség engedélyével megkezdődött a teljes templombelső restaurálása.
– A felújítási munkálatokat három művészcsoport végezte.

Az egyik a freskókon, a másik a műmárvány falakon, a harmadik pedig a szobrászati részeken dolgozott. Az elmúlt négy évben megtisztították a templom falait, korrigálták a hibákat, kiegészítették a sérüléseket. Ahol szükséges volt, újraaranyozták, javították a márványozást. Tavaly – többek között – a vászon oltárképet restaurálták, ami meglehetősen rossz állapota miatt nagyon aprólékos munkát igényelt – nyilatkozta lapunknak Csóka Gáspár.

A győri bencés rendház házfőnöke elmondta, hogy a felújítási munkálatok befejező szakaszához érkeztek. Már csak a szobrászoknak maradt tennivalójuk az oltárépítményen: annak díszeit, a tabernákulumot, a hozzá kapcsolódó elemeket restaurálják. A teljes felújítás a tervek szerint szeptemberre készül el.

– Az igényes művészi munkának ára van, ami komoly terheket rótt rendházunkra. Eddig száznegyvenmillió forintot fizettünk ki, a befejezéskor közel kétszázmilliónál fogunk tartani. Külső forrásként pályázaton nyertünk a nemzeti kulturális örökség minisztériumától is pénzt, illetve a város kétszer kétmillió, majd idén hatmillió forintot adott a felújítási munkákra. Örömmel mondhatom: volt tanítványaink is kisebb-nagyobb összegekkel segítenek bennünket. A főapátságtól is érkezett támogatás, de a kiadások legnagyobb része a győri rendház költségvetését terheli.

Csóka Gáspár elmondta: a jövőben a mellékkápolnák restaurálását tervezik. Ezek az eredeti kétszázötven éves épületnél ötven-hatvan évvel idősebbek. A házfőnök szerint ezek a késő reneszánsz vagy kora barokk alkotások mielőbb megérdemelnék, hogy megszépüljenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP Kunt indítja

Két és fél héten belül második küldöttgyűlését tartotta hétfőn az MSZP győri szervezete a párt Herman Ottó utcai székházában. Legutóbb május 25-én tanácskozott a grémium azért, hogy polgármesterjelöltet állítson az októberi helyhatósági választásokra, A hétfői ülésen eldőlt, hogy Kun András alpolgármestert indítják polgármesterjelöltként az őszi önkormányzati választáson. Tovább olvasom